małe ww, gorzatko, fantomasie i lejdberd.... jak bedziecie robić???z tym DE - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 18 gru 2013, 13:32

kr nie KRacz ;) ..... SKO i NSA będzie miały pełne ręce roboty ;)
~małe ww

Napisano: 18 gru 2013, 13:47

heheh a niech ma :) a co.... puścili bubel to teraz niech sie zastanawiają co i jak :)
~kr

Napisano: 18 gru 2013, 14:00

czytając niniejsze forum tj wieści ze szkoleń które były prowadzone na terenie całego kraju oraz opierając się o własne doświadczenie ja będę robił następująco
1. dodatek przyznam od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu złożenia wniosku - przepis tego nie reguluje a jak nie reguluje to w ślad za Lolkiem & Bolkiem mówiącym że \"Akt prawa powszechnie obowiązującego jest zbiorem współistniejących i wzajemnie od siebie zależnych przepisów prawa. Miejsce, które zajmuje konkretny przepis w akcie prawa powszechnie obowiązującego nie jest zatem przypadkowe\" pokuszę się oprzeć o powołana w nim ustawa o DM a więc przez analogię

2 Pierwszy dodatek do końca obowiązywania obwieszenia o jego wysokości a następny na następny takowy okres - przepisach o DE nie ma podanego okresu lecz jest wzmianka o roku i 1/12 oraz jest definicja odbiorcy wrażliwego (osobę, której przyznano dodatek mieszkaniowy) chodzi tu że na dzień składania wniosku o DE taki dodatek mieszkaniowy mu przyznano.
A jak będzie to czas oraz SKO i NSA pokaże ;)

~małe ww

Napisano: 18 gru 2013, 14:34

czyli chcesz przynawaC DE ja k DM od nastepnego miesiąca ???? myślisz ze to przejdzie ???
~kr

Napisano: 18 gru 2013, 15:24

nie wiem ale podałem powyżej uzasadnienie swojej teorii .... DE nie podciągniesz bowiem pod 108 KPA ze względu na inny interes społeczny lub wyjątkowo ważny interes strony bo te 11 zł to aż taki wyjątkowo ważny interes to nie jest .........

a tak nawiasem każdy z nas ma na to swoje teorie prawnicy aż po 3.... i ważne jest to żeby je dobrze uzasadnić ..... a więc trzeba sobie jakoś radzić ;)
~małe ww

Napisano: 18 gru 2013, 15:56

w założeniach do ustawy (ktoś wrzucił na forum) było napisane, że DE przyznawane będą od miesiąca złożenia wniosku
~mm

Napisano: 18 gru 2013, 15:58

tak tak .... jeszcze było że miało to być dołączone do zasiłku stałego wypłacanego z OPS . no ale co było a nie jest nie pisze się w rejestr .. i teraz mamy pasztet ;)
~małe ww

Napisano: 18 gru 2013, 16:20

A co z zapisem, że DE wypłacany jest do 10 każdego miesiąca z góry? jeżeli z góry to chyba od miesiąca złożenia wniosku czyli bieżącego, a jeżeli wniosek wpłynie po 10 -tym do z wyrównaniem przy następnej wypłacie.
~Pirx

Napisano: 18 gru 2013, 16:37

z góry ..... to jak w opłatach za mieszkanie . czynsz płacisz z góry za dany miesiąc do 10 go a wodę po zużyciu ..... a więc jak przyznasz DM na miesiąc luty to płacisz go do 10 (czyli nawet 1-go) a nie na koniec miesiąca
~małe ww

Napisano: 18 gru 2013, 21:47

kr ja będę żądał aby umowa na prąd była na tą samą osobę na którą jest dodatek mieszkaniowy. Może być oczywiście wspólna umowa na męża i żonę. Ale taka sytuacja, że dodatek mieszkaniowy na żonę a umowa o prąd na męża, jest niedopuszczalna. Już teraz ludziom mówię jak daję wnioski żeby sprawdzili na kogo jest umowa z przedsiębiorstwem energetycznym i ewentualnie dokonali zmiany/dopisywali współmałżonków.
Odnośnie \"kiedy składać wnioski\" to ja na razie nie przyjmuję wniosków. Wnioski będę przyjmował w styczniu. I Wam też tak radzę robić. W styczniu złożony i od stycznia przyznaję dodatek energetyczny. Wniosek złożony w lutym i od lutego dodatek energetyczny. Jeżeli złożony wniosek pod koniec miesiąca to oczywiście wyrównanie w następnym miesiącu za miesiąc poprzedni.
Odnośnie kwestii okresu dodatku e. Dodatki energetyczne będę przyznawał na okres otrzymywania dodatku mieszkaniowego. Pierwszy dodatek ener. dam maksymalnie do 30.04.2014 r. W maju wszyscy chętni muszą ponownie przyjść złożyć wnioski i dostaną po nowej już stawce.
Odnośnie opłaty skarbowej to nie będę pobierał.

Przepisy dot. dod. ener. na dzień dzisiejszy są niejasne i każdy może je po swojemu interpretować. Zobaczymy jak to będzie \"w praniu\". Może ministerstwo da jakąś interpretację, opinię itp.
~Fantomas

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x