Będę się trzymać zasady, że powinna być ta sama osoba:
- na umowie o energię,
- w decyzji o dodatek mieszkaniowy
- w decyzji o dodatek energetyczny
Być może to się rozstrzygnie w późniejszym orzecznictwie, jednak w tym momencie nie zamierzam ryzykować, aby DM był na żonę, a DE na męża, lub odwrotnie.
Gra nie warta świeczki. Ponadto łatwo to naprawić, czyli na umowie o energię dopisać męża lub żonę, miałam taką sytuację nie było problemu, umowa zmieniona od ręki. Można też przypilnować przy składaniu wniosku o dodatek mieszkaniowy aby wnioskodawcą była ta osoba która ma umowę z energetyką, oczywiście jeżeli pozwala na to posiadany tytuł prawny do zajmowanego lokalu.
mam zamiar (co nie znaczy że tak jest prawidłowo, bo tego nikt nie jest pewien, ale tak mi się wydaje najprościej) wydać pierwsze decyzje tylko do 30 kwietnia 2014, czyli
od 1 stycznia 2014 do 30 kwietnia 2014,
od 1 lutego 2014 do 30 kwietnia 2014
od 1 marca 2014 do 30 kwietnia 2014
od 1 kwietnia 2014 do 30 kwietnia 2014 (hmm... może ktoś się taki znajdzie)
dlatego nie umieszczam w decyzji żadnej adnotacji o zmianie wysokości dodatku energetycznego z uwagi na zmianę obwieszczenia
następne decyzje już na rok...
tak jak będzie wychodziło obwieszczenie... czyli
od 1 maja 2014 do 30 kwietnia 2015
od 1 maja 2015 do 30 kwietnia 2016 i tak dalej...
oczywiście jeżeli będzie zachowana ciągłość
kiedyś to się wyrówna, i będzie akcja składanych wniosków zawsze raz w roku, ewentualnie spóźnialscy którzy będą składali w trakcie roku... ale to już pojedyncze osoby.
nie ma przepisu który mówi na jaki okres przyznaje się DE, więc jak ktoś sobie to inaczej zorganizuje, to również może być dobrze,
Na razie mam umowy z energetykę na czas nieokreślony. Jednak jeżeli będzie umowa rozwiązana zrobiłabym wygaśnięcie decyzji o DE, gdyż przestanie być odbiorcą wrażliwym. Problem, kto nas o tym powiadomi... bo nie sądzę że wnioskodawca....
Bynajmniej w decyzji właśnie dlatego celowo umieściłam pouczenie:
1. Od decyzji niniejszej służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego
w Bydgoszczy za pośrednictwem tutejszego Urzędu w terminie 14 dni od daty doręczenia.
2. Brak prawa do dodatku mieszkaniowego skutkuje brakiem prawa do dodatku energetycznego.
3. O rozwiązaniu umowy z dostawcą energii elektrycznej należy niezwłocznie powiadomić organ przyznający dodatek energetyczny.
czyli
- wygaśnięcie DM = wygaśniecie DE
- rozwiązanie umowy o energię = wygaśnięcie DE
- samo wstrzymanie DM nie powoduje wstrzymania czy wygaśnięcia DE, dopiero wygaśniecie decyzji DM po upływie 3 miesięcy od daty wstrzymania DM spowoduje wygaśnięcie DE...
- utrata dodatku mieszkaniowego z uwagi na nie złożenie wniosku na dalszy okres = wygaśnięcie DE
na razie trzymam się zasady, że przyznaję dodatek energetyczny od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku, czyli jeżeli wnioskodawca złoży wniosek np. w lutym 2014 r. to dodatek energetyczny przyznaję od 1 marca 2014 r.,
argumentem na takie podejście do sprawy jest przepis który mówi że należy DE wypłacać z góry do 10 każdego miesiąca,
nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji, każdy robi na swój rozum i na swoją odpowiedzialność...
napisałam do ministerstwa gospodarki... zobaczymy co odpiszą i czy w ogóle opiszą...