małe ww, gorzatko, fantomasie i lejdberd.... jak bedziecie robić???z tym DE - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 18 gru 2013, 22:57

Będę się trzymać zasady, że powinna być ta sama osoba:
- na umowie o energię,
- w decyzji o dodatek mieszkaniowy
- w decyzji o dodatek energetyczny

Być może to się rozstrzygnie w późniejszym orzecznictwie, jednak w tym momencie nie zamierzam ryzykować, aby DM był na żonę, a DE na męża, lub odwrotnie.
Gra nie warta świeczki. Ponadto łatwo to naprawić, czyli na umowie o energię dopisać męża lub żonę, miałam taką sytuację nie było problemu, umowa zmieniona od ręki. Można też przypilnować przy składaniu wniosku o dodatek mieszkaniowy aby wnioskodawcą była ta osoba która ma umowę z energetyką, oczywiście jeżeli pozwala na to posiadany tytuł prawny do zajmowanego lokalu.

mam zamiar (co nie znaczy że tak jest prawidłowo, bo tego nikt nie jest pewien, ale tak mi się wydaje najprościej) wydać pierwsze decyzje tylko do 30 kwietnia 2014, czyli
od 1 stycznia 2014 do 30 kwietnia 2014,
od 1 lutego 2014 do 30 kwietnia 2014
od 1 marca 2014 do 30 kwietnia 2014
od 1 kwietnia 2014 do 30 kwietnia 2014 (hmm... może ktoś się taki znajdzie)

dlatego nie umieszczam w decyzji żadnej adnotacji o zmianie wysokości dodatku energetycznego z uwagi na zmianę obwieszczenia

następne decyzje już na rok...
tak jak będzie wychodziło obwieszczenie... czyli
od 1 maja 2014 do 30 kwietnia 2015
od 1 maja 2015 do 30 kwietnia 2016 i tak dalej...
oczywiście jeżeli będzie zachowana ciągłość

kiedyś to się wyrówna, i będzie akcja składanych wniosków zawsze raz w roku, ewentualnie spóźnialscy którzy będą składali w trakcie roku... ale to już pojedyncze osoby.

nie ma przepisu który mówi na jaki okres przyznaje się DE, więc jak ktoś sobie to inaczej zorganizuje, to również może być dobrze,

Na razie mam umowy z energetykę na czas nieokreślony. Jednak jeżeli będzie umowa rozwiązana zrobiłabym wygaśnięcie decyzji o DE, gdyż przestanie być odbiorcą wrażliwym. Problem, kto nas o tym powiadomi... bo nie sądzę że wnioskodawca....

Bynajmniej w decyzji właśnie dlatego celowo umieściłam pouczenie:
1. Od decyzji niniejszej służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego
w Bydgoszczy za pośrednictwem tutejszego Urzędu w terminie 14 dni od daty doręczenia.
2. Brak prawa do dodatku mieszkaniowego skutkuje brakiem prawa do dodatku energetycznego.
3. O rozwiązaniu umowy z dostawcą energii elektrycznej należy niezwłocznie powiadomić organ przyznający dodatek energetyczny.

czyli
- wygaśnięcie DM = wygaśniecie DE
- rozwiązanie umowy o energię = wygaśnięcie DE
- samo wstrzymanie DM nie powoduje wstrzymania czy wygaśnięcia DE, dopiero wygaśniecie decyzji DM po upływie 3 miesięcy od daty wstrzymania DM spowoduje wygaśnięcie DE...
- utrata dodatku mieszkaniowego z uwagi na nie złożenie wniosku na dalszy okres = wygaśnięcie DE

na razie trzymam się zasady, że przyznaję dodatek energetyczny od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku, czyli jeżeli wnioskodawca złoży wniosek np. w lutym 2014 r. to dodatek energetyczny przyznaję od 1 marca 2014 r.,
argumentem na takie podejście do sprawy jest przepis który mówi że należy DE wypłacać z góry do 10 każdego miesiąca,

nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji, każdy robi na swój rozum i na swoją odpowiedzialność...

napisałam do ministerstwa gospodarki... zobaczymy co odpiszą i czy w ogóle opiszą...

~gorzatka

Napisano: 19 gru 2013, 9:50

gorzatko czyli bedziesz robić jak w DM ??? składają ci wniosek o DM w styczniu i przynajesz edcyzję DM od lutego ,???? i tak samo w DE??? wniosek w styczniu o DE i od lutego???/ a nie w miesiącu w którym składany jest wniosek ??? a co bedziemy wpłacać do 30 stycznia w tym DE bo juz sie pogubiłam :)
~kr

Napisano: 19 gru 2013, 10:05

JA też uważam że powinno być od miesiąca złożenia wniosku, zazwyczaj \"z góry\" oznacza od bieżącego miesiąca.
~Pirx

Napisano: 19 gru 2013, 10:23

Gorzatko a co z opłatą skarbową ??????????????????
~Krystyna

Napisano: 19 gru 2013, 10:24

Gorzatko a co z opłatą skarbową ??????????????????
~Krystyna

Napisano: 19 gru 2013, 10:36

Jeżeli ktoś z Was podejmie decyzję (np tak jak gorzatka) że decyzja obowiązuje od następnego miesiąca następującego po miesiącu w którym złożono wniosek, to już powinien wnioski przyjmować bo w innym przypadku w styczniu 2014 nikt nie otrzyma dodatku energetycznego.
Gorzatka a jak będziesz wyłapywać te osoby którym przyznałaś dodatek en. na długi okres np od maja 2014 r. do kwietnia 2015 a wcześniej wygaśnie im prawo do dod. mieszkaniowego np w styczniu 2015?
~Fantomas

Napisano: 19 gru 2013, 11:24

Fantomas opierając się o definicję odbiorcy wrażliwego \"....osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, która jest stroną umowy kompleksowej.... \" mówi się jedynie o fakcie przyznania dodatku a nie jego wypłacie a więc moim skromnym zdaniem nie będzie nas interesować to czy dodatek został wstrzymany czy wygaszony w trakcie trwania decyzji o DE wystarczy że na dzień składania wniosku spełniał kryteria
~małe ww

Napisano: 19 gru 2013, 13:25

opłata skarbowa... brrrr.... dostałam opinię do radcy prawnego... nie taką jak się spodziewałam.... i mi kopara opadła...
\"literalne brzmienie art. 2 ust. 1 lit. c wskazuje, że ustawodawca nie przewidział dla dodatku energetycznego zwolnienia z opłaty skarbowej\"

~gorzatka

Napisano: 19 gru 2013, 13:45

gorzatko a jaką opinię twój radca wyraził na temat podatku od dodatku ?
lista zwolnień w art 21 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych również nie przewiduje takiego cuda jak DE
~małe ww

Napisano: 19 gru 2013, 14:14

ciekawe jak będzie skonstruowany program... wg mnie sam powinien to wyłapywać,
jednak na razie w mojej bazie danych wprowadziłam kolumny dot. okresu przyznania dodatki mieszkaniowego,
w przypadku gdy okres przyznania dodatku mieszkaniowego jest krótszy niż dodatku energetycznego to pojawia się komunikat, wystarczy to kontrolować.. w przypadku przyznania kolejnej decyzji o dodatek mieszkaniowy po prostu uzupełnię datę

wnioski już przyjmuję... wydam decyzję od 1 stycznia 2014

w razie czego.. jeżeli pojawi się jakiś komunikat, dostaniemy wytyczne z ministerstwa... (brrr.... hi!) będzie jakiś wyrok, orzeczenie... to zawsze mam możliwość naprawienia szkody... i wypłacenia dodatku za miesiąc kiedy był składany wniosek, w odwrotnym przypadku... byłoby trudniej...

wewnętrzną batalię wygrał mój wrodzony pragmatyzm...
~gorzatka

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x