matka pobiera swiadczenia na dziecko, które z nią nie mieszk - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 21 lut 2018, 13:19

moim zdaniem skoro jest wyrok, który mówi, że dziecko ma być przy matce i to ona jest opiekunem, a Twój wywiad mówi zupełnie co innego to najpierw kazałabym sprawę uregulować w Sądzie.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2018, 0:08

Tak powinni uregulować. Ale co z tymi świadczeniami które pobiera. Jeśli dziecko jest z ojcem i jeszcze dodatkowo niby nie mieszka w naszej Gminie. Jescze nie mam wywiadu
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 22 lut 2018, 0:10

Ojciec jest samotny -rozwiedziony. Mieszka sam z córką i jego matka
kronos79 pisze:
karolina09 pisze:
karolina09 pisze:tak juz dałam wniosek o przeprowadzenie wywiadu. czy powinien ojciec dziecka napisac jakies pismo do nas? zeby była podstawa, dlaczego my przeprowadzamy wywiad?
ale wyrok sądowy w takim przypadku chyba trzeba zmienic prawda? bo jest wyrok o rozwodzie i miejscu pobytu i alimentach od tego ojca
1. Alimenty mają znaczenie tylko przy samotnym wychowywaniu dziecka. Jeśli ojciec dziecka jest w kolejnym związku małżeńskim, tudzież wychowuje co najmniej jedno dziecko z jego matką, to osobą samotnie wychowującą nie jest, więc alimenty bedą bez znaczenia.
2. Ustawa wyraźnie wskazuje, że liczy się fakt sprawowania rzeczywistej opieki. Tę weryfikujemy zlecając wywiad. Wyrok w tej sytuacji jest bez znaczenia.
karolina09
Podinspektor

Napisano: 22 lut 2018, 10:03

Ja miałam teraz podobny przypadek, a że Pan konfliktowy to Pani, która sądownie ma przyznane alimenty i dzieci przy sobie przyszła i poprosiła o uchylenie decyzji na jedno dziecko, które teraz przeniosło się do ojca. Ona nic nie dostaje na to dziecko i ojciec też nie.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 22 lut 2018, 10:43

Edysia185 pisze:Ja miałam teraz podobny przypadek, a że Pan konfliktowy to Pani, która sądownie ma przyznane alimenty i dzieci przy sobie przyszła i poprosiła o uchylenie decyzji na jedno dziecko, które teraz przeniosło się do ojca. Ona nic nie dostaje na to dziecko i ojciec też nie.
i żadnych NP nie robiłas?? w sensie, ze od kiedy jest u ojca?
karolina09
Podinspektor

Napisano: 22 lut 2018, 10:53

Nic nie robiłam, według wyroku ona sprawuje opiekę, sama przyszła zgłosiła, że syn teraz mieszka u ojca, a że ojciec konfliktowy to chciała żeby uchylić decyzję. Co z tego, że zleciłabym wywiad itd. Wyszłoby tak jak ona mi oświadczyła, że dziekco mieszka z ojcem, ale ojciec nie ma zasądzonych alimentów więc i tak 500 nie dostanie. Bądźmy też ludźmi. No chyba, że petenci nie chcą współpracować. Jeżeli można się z kimś dogadać to ja nie widzę żadnego problemu.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 23 lut 2018, 10:33

karolina09 pisze:Ojciec jest samotny -rozwiedziony. Mieszka sam z córką i jego matka
W takim razie jest osobą samotnie wychowującą dziecko i aby uzyskać świadczenie musi mieć zasądzone alimenty od matki dziecka.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 10:36

Paula pisze:moim zdaniem skoro jest wyrok, który mówi, że dziecko ma być przy matce i to ona jest opiekunem, a Twój wywiad mówi zupełnie co innego to najpierw kazałabym sprawę uregulować w Sądzie.
Wskaż proszę podstawę prawną odmowy w sytuacji, w której ojciec zawarłby kolejny związek małżeński i to on faktycznie sprawowałby opiekę, co potwierdzi wywiad.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x