Metamorfoza OPS Śródmieście m.st. Warszawy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 29 z 47    [ Posty: 461 ]

Napisano: 31 gru 2014, 15:45

Na początek dowiedzmy się może jak wygląda:
- oszczędność zapowiadanych 2 milionów złotych. Nie omieszkajmy zapytać o koszty: wypłaconych odpraw i odszkodowań przyznanych przez Sąd Pracy. Dowiedzmy się ile kosztowała obsługa prawna tego całego "bigosu". Bardzo mnie nurtują te sprawy.
- struktura zatrudnienia w CPS - ilu zwolniono, ilu zatrudniono, ilu przywrócono. (Zwróćmy uwagę na "przywrócono". Czyli cała ta likwidacja była ściemką.) Słowem ilu nas było przed likwidacją a ilu nas jest wykuwających nową jakość.
- co nowy Zarząd i Rada myśli na temat Dyrektorów CPS wybranych bez konkursów? Na dodatek takich, którzy nie potrafili skutecznie wylać z pracy obiboków, mend i nierobów? Czy aby taki Dyrektor potrafi podejmować nowe wyzwania i przystosowywać się do zmieniających warunków? Czy aby jest kompetentny?
Ale najbardziej intryguje mnie jak poznać, że jakość w CPS jest lepsza od tej w ŚOO i OPS?
Ja bym porównała sprawozdania za 2012, 2013 i 2014. Zasiłki, środowiska i co tam jeszcze jest.
Porównanie będzie wielką improwizacją ponieważ nie podano żadnych wskaźników czy mierników.
Mogę więc zrobić takie autorskie porównanie. Na dodatek bardzo subiektywne, bo naznaczone ziarnem goryczy po wywaleniu z pracy w OPS Śródmieście.
Pozdrawiam serdecznie na Nowy Rok.
zorro 2

Napisano: 31 gru 2014, 19:02

https://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... an=1&srh=1
Oto odpowiedź na powyższe pytania ( koszty nie są prawdziwe gdyż nie ujęto wypłaconych odpraw w 2012 r. w grudniu wg mnie razem to koszt 1300 000 zł. A te 2 mln oszczędności to razem z 600 tys za wynajem Żurawiej które od 2013 r, zostają w dzielnicy do tego nie trzeba było zwalniać nas z pracy....
wiecha

Napisano: 31 gru 2014, 19:03

Interpelacja i odpowiedź z 3 11.2014 r. P. Andrzeja Kropiwnickiego
wiecha

Napisano: 02 sty 2015, 9:37

Z odpowiedzi udzielonej na interpelację radnego Andrzeja Kropiwnickiego wynika, że zwolnień grupowych dokonano zgodnie z prawem…, czego dowodem są odszkodowania za bezprawne zwolnienie z pracy, ugody w Sądzie lub przywrócenia do pracy?! Redukcja zatrudnienia spowodowała ponadto wzrost wydajności pracy i polepszyła jej jakość. Nadal nie respektujemy określonego w ustawie o pomocy społecznej standardu zatrudnienia i całkiem dobrze się z tym czujemy! Absurd to, czy impertynencja "wadzy"?

Interpelacja
https://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000 ... wnicki.pdf
Odpowiedź
https://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000 ... wnicki.pdf
Bareja

Napisano: 02 sty 2015, 11:44

Ewidentnie pogwałcono prawo, wprowadzając te niby reformy , które miały rzekomo polepszyć jakość pomocy dla mieszkańców warszawskiej dzielnicy Śródmieście. Miło, że są radni, którzy dostrzegli problem! Co w tej sprawie ma do powiedzenia Prezydent RP, PIP, NIK, ABE, MPiPS, Prokuratura? Jeśli wyżej wymienione podmioty nie dostrzegły jeszcze problemu - polecam kontakt z agencją kontrwywiadu w RP. Wiem, że to co napisałem jest śmieszne – obecnie pracownicy kontrwywiadu wspierają przecież ten „układ”.
Obywatel RP

Napisano: 02 sty 2015, 14:05

Z odpowiedzi Pana Paszyńskiego wynika, że 28 zwolnionych pracowników przez rok zarobiłoby 2,5 miliona zł czyli koło 7,5 tys. zł miesięcznie. Sądzę, że CPS jest najlepiej zarabiającym OPS w Polsce.
Demagogia.
(Chyba, że tyle rzeczywiście wynoszą zarobki w CPS. Mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, sprzed zwolnienia, że do 7,5 tysiąca na miesiąc było mi daleko. Nawet z uwzględnieniem 13.)
Ale z tego wynika, że drążony jest temat finansowy.
Po namyślę sądzę, że dobrze jest porównać sprawozdania OPS i ŚOO za 2011 rok, który był ostatnim pełnym rokiem ich działania a sprawozdaniem za 2013 r., który z kolei był pełnym rokiem działania CPS. Można sobie popatrzeć na zatrudnienie, płace, utrzymanie.
Niestety nie potrafię odnaleźć sprawozdania za 2013 rok. Na stronie CPS go nie ma. Może ktoś podrzuci linka jeśli znajdzie.
Patrzyłam na sprawozdania za 2011 rok. Ciekawa jest analiza udziału w szkoleniach. 1/3 kadru wyszkolonej za pieniądze OPS, została z niego wyrzucona w 2012.
Może ktoś już był ciekawy jak rozpoznaje się zmianę jakości pomagania w CPS? Ktoś się o to dopytywał? Może była jakaś interpelacja?
Czy Pan Paszyński został wiceprezydentem?
Pozdrawiam i dziękuję za odzew.
zorro nr 2

Napisano: 02 sty 2015, 14:48

Żadnych nagród dla pracowników socjalnych na koniec roku 2014? Takie nagrody zawsze były! Z jednym wyjątkiem - kilka lat temu, kiedy takie nagrody otrzymała wyłącznie dyrekcja, kierownictwo, kadry i księgowość – wówczas, skutkiem tej decyzji było założenie zakładowej organizacji związkowej NSZZ „Solidarność” w OPS Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy. Ośmielę się stwierdzić, że takie nagrody w końcu 2014 roku również były. W gronie wybitnie zasłużonych mogła być nawet grupa pracowników socjalnych – kilku szczególnie zasłużonych dla nowej jakości pomagania.
cisza!

Napisano: 02 sty 2015, 18:58

Koleżanki pracownicy socjalni CPS NOWEJ JAKOŚCI POMAGANIA - walczcie o swoje prawa! Co się stało z związkami zawdowymi po likwidacji OPS i ŚOO. Na co czekacie? Na desant 1000 atletów?

Lecz choćby przyszło tysiąc atletów
I każdy zjadłby tysiąc kotletów,
I każdy nie wiem jak się wytężał,
To nie udźwigną, taki to ciężar.
Nagle – g w i z d !
Nagle – ś w i s t !
Para – b u c h !
Koła – w r u c h !

https://www.zwoje-scrolls.com/lokomotywy/lokomotywa.html

https://www.youtube.com/watch?v=NUn0PJLzrcE
Larum

Napisano: 09 sty 2015, 7:08

Jak to co się stało ze związkami zawodowymi?? Podkuliły ogon pod siebie, podpisały ugody i już ich nie ma... taka to waleczność Solidarności... :lol:
z rańca

Napisano: 09 sty 2015, 9:15

Czyli obecnie zatrudnieni pracownicy nie widzą potrzeby istnienia związków zawodowych w swoim miejscu pracy?
dziwne

Strona 29 z 47    [ Posty: 461 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x