► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
Awatar użytkownika
Mind Of Good
Stażysta
Zajmuję się: RODO
Kontakt:

Re: Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi

Post autor: Mind Of Good »

andrzejno pisze: 07 sty 2022, 9:35
Mind Of Good pisze: 07 sty 2022, 8:45
andrzejno pisze: 06 sty 2022, 20:07 na dodatek osłonowy trzeba będzie trochę poczekać, ale ile, podobno termin pierwszej raty jest do końca stycznia. Jak narazie OPS nic nie wie, gmina pewnie to samo, wstrzymany dodatek energetyczny na jak długo, to też pewnie się okaze.
Ponoć obniżka czynszu też będzie po raz ostatni, taka informacja jest podawana na stronach ZGN z powodu covid, ale cxzy to prawda i gdzie?
Termi pierwszej raty dodatku osłonowego do 31 marca, jeśli wniosek złożony zostanie do końca stycznia. U nas DE wstrzymane.
Z tego co ja czytałem do końca stycznia, druga rata do końca października. Co z tego, że już wiele wnioskow nadciąga do Urzędów jak się tymi wnioskami nie interesują, bo brak jest danych na ten temat
Gdszie podziały się szczególy?
Nie doczytał Pan dokładnie. Wypłaty do końca marca, jeśli wniosek został złożony do końca stycznia.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Awatar użytkownika
andrzejno
Praktykant
Zajmuję się: renta
Kontakt:

Post autor: andrzejno »

Mind Of Good pisze: 07 sty 2022, 12:24
andrzejno pisze: 07 sty 2022, 9:35
Mind Of Good pisze: 07 sty 2022, 8:45
andrzejno pisze: 06 sty 2022, 20:07 na dodatek osłonowy trzeba będzie trochę poczekać, ale ile, podobno termin pierwszej raty jest do końca stycznia. Jak narazie OPS nic nie wie, gmina pewnie to samo, wstrzymany dodatek energetyczny na jak długo, to też pewnie się okaze.
Ponoć obniżka czynszu też będzie po raz ostatni, taka informacja jest podawana na stronach ZGN z powodu covid, ale cxzy to prawda i gdzie?
Termi pierwszej raty dodatku osłonowego do 31 marca, jeśli wniosek złożony zostanie do końca stycznia. U nas DE wstrzymane.
Z tego co ja czytałem do końca stycznia, druga rata do końca października. Co z tego, że już wiele wnioskow nadciąga do Urzędów jak się tymi wnioskami nie interesują, bo brak jest danych na ten temat
Gdszie podziały się szczególy?
Nie doczytał Pan dokładnie. Wypłaty do końca marca, jeśli wniosek został złożony do końca stycznia.
Proszę o wyrozumiałość, wiele to się pisze o tym, ogląda to się w tv, także zgłupieć to już można od tego, nikto nic nie wie co dalej, narazie cxzekamy
ope123
Stażysta
Zajmuję się: DM.DE
Kontakt:

Post autor: ope123 »

wypłaty dodatków energetycznych wstrzymujemy od stycznia, nawet jeśli decyzja obowiązuje do maja 2022? wniosków nowych nie przyjmujemy, ale wypłaty do już obowiazujacych decyzji?
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

witam, jak państwo interpretujecie pojęcie "paliw węglopochodnych" jak to można wytłumaczyć przeciętnemu Kowalskiemu?
Awatar użytkownika
Zjem Ci Chleb
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Zjem Ci Chleb »

wszystko z węgla czyli ekogrodzki, miały i różnej maści węgle, poza węglem drzewnym
Awatar użytkownika
paco
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: paco »

Mam wątpliwości do odpowiedzi na pytanie 27. Alimentów na dzieci i stypendium nie wlicza sie?
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

paco pisze: 11 sty 2022, 19:08 Mam wątpliwości do odpowiedzi na pytanie 27. Alimentów na dzieci i stypendium nie wlicza sie?
Wliczają się. Są to dochody nieopodatkowane, wymienione w katalogu. (stypendia - pomoc materialna dla uczniów uoso).
Jestem ciekawa, czy bierzecie sami od klientów dokumenty dochodowe za 2020 r. czy jest możliwość ich ściągnięcia w systemie?
Awatar użytkownika
paco
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: paco »

Odpowiedz na pytanie jest inna
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Post autor: zocha1234 »

paco pisze: 12 sty 2022, 9:09 Odpowiedz na pytanie jest inna
No właśnie, my w rodzinnych liczymy, tam pisze, że się nie liczy. Zgłupieć można.
wilkdan
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM
Kontakt:

Post autor: wilkdan »

paco pisze: 11 sty 2022, 19:08 Mam wątpliwości do odpowiedzi na pytanie 27. Alimentów na dzieci i stypendium nie wlicza sie?
Liczymy liczymy, za chwilę zmienią te odpowiedzi. Ustawa jest źródłem prawa a nie jakieś wyjaśnienia zob. pyt. i odpowiedź 21. Co w sytuacji, kiedy rodzic nie miał dzieci wliczonych w gospodarstwo domowe w 2020r, a w 2021 uległo to zmienia.Czy dane uzupełnia zgodnie ze stanem teraźniejszym?

Osoby, które złożą wniosek do 31 stycznia – dochód będzie liczony za 2020 rok.

Osoby, które złożą wniosek po 30 czerwca – dochód będzie liczony za 2021 rok.
ODPOWIEDZ