► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Pracownik administracyjno/ terenowy
- Kontakt:
Re: ► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi
po przeczytaniu poradnika z Ministerstwa ro 90 procent ponownych wniosków u nas ma odmowę.
składają wniosek osoby które są małżeństwem a nie mają rozwodu i separacji, składają osoby - jednoosobowe gospodarstwo domowe a w domu mieszkają inni członkowie rodziny. Czy dom jednorodzinny może mieć w ogóle wyodrębniony adres?
Nie wiem czy ten poradnik wyjaśnia czy bardziej komplikuje.
składają wniosek osoby które są małżeństwem a nie mają rozwodu i separacji, składają osoby - jednoosobowe gospodarstwo domowe a w domu mieszkają inni członkowie rodziny. Czy dom jednorodzinny może mieć w ogóle wyodrębniony adres?
Nie wiem czy ten poradnik wyjaśnia czy bardziej komplikuje.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Kontakt:
Składanie takich oświadczeń w grudniu, czy w styczniu z brzmieniem ....do 30 listopada
Z drugiej strony OPS podlega pod inne Ministerstwo wiec nie rozumiem dlaczego podejmuje się tego zadania. Pracownicy socjalni nie mają kompetencji do sprawdzania źródeł ciepła.
Wynika, że pracownik socjalny to uniwersalny i niedrogi pracownik
. Szkoda tylko, że mało chętnych do tego zawodu
.

Z drugiej strony OPS podlega pod inne Ministerstwo wiec nie rozumiem dlaczego podejmuje się tego zadania. Pracownicy socjalni nie mają kompetencji do sprawdzania źródeł ciepła.
Wynika, że pracownik socjalny to uniwersalny i niedrogi pracownik

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Ciekawe kiedy zauważą ze ich pierwsze interpretacja wykluczała wszystkich "niewłaścicieli" nieruchomości ponieważ wymagała od nich "podejmowania krokow" których oni obiektywnie nie mogli podjąć. Ciekawe czy cos grozi gminom które tego poradnika i jego absurdalnych teznie stosowały zupełnie...
-
- Praktykant
- Kontakt:
kalina.malina pisze: 04 sty 2023, 13:06 Ciekawe kiedy zauważą ze ich pierwsze interpretacja wykluczała wszystkich "niewłaścicieli" nieruchomości ponieważ wymagała od nich "podejmowania krokow" których oni obiektywnie nie mogli podjąć. Ciekawe czy cos grozi gminom które tego poradnika i jego absurdalnych teznie stosowały zupełnie...
A jakie to "podjęte działania" sprawdzacie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Hmm do mnie? No my żadnych, pracujemy zgodnie z ustawą a nie zgodnie z niepodpisanymi prze nikogo wordami lub pdfami. Zauważam tylko absurdy poradnika.Yona pisze: 12 sty 2023, 9:38kalina.malina pisze: 04 sty 2023, 13:06 Ciekawe kiedy zauważą ze ich pierwsze interpretacja wykluczała wszystkich "niewłaścicieli" nieruchomości ponieważ wymagała od nich "podejmowania krokow" których oni obiektywnie nie mogli podjąć. Ciekawe czy cos grozi gminom które tego poradnika i jego absurdalnych teznie stosowały zupełnie...
A jakie to "podjęte działania" sprawdzacie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: sprawami społecznymi głównie zasiłki
- Kontakt:
Słuchajcie dzisiaj zadzwoniłem do ministerstwa klimatu a konkretnie do depart. ministerstwa elekt-energi i gazu w sprawie wniosku tam mi odpowiedziano że w związku ze zmianą władzy oni nie mają żadnej informacji na temat tego kiedy zakończy się proces opiniowania tego wniosku a wiec jeśli macie oblężone ośrodki to podaję nr telefonu do departamentu 22-3691055 na moje pytanie czy jest szansa na to aby wniosek został opublikowany w piątek czyli jutro 12.01 osoba udzielająca mi odpowiedzi odpowiedziała mi że nie ma takiej informacji.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
no ale ten nowy osłonowy to nowa władza wymyśliła 

-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
O! To jest to, to mi się podoba...tak będę teraz odpowiadał - w związku ze zmianą władzy oni nie mam żadnej informacji 

Oprócz ► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
druki - zamówienie
Co z ogrzewaniem gazowym
Podwyższony dodatek osłonowy
Skład gospodarstwa domowego
sygnity- dodatek osłonowy
rodzaj ogrzewania
jeden dom dwie rodziny jeden piec
13 sta renta/emerytura i świadczenie uzupełniające
wzór wniosku
Upoważnienie
uchwała, upoważnienie, zarządzenie
komu sie nalezy?