nie pracuj długo w dps, w większości placówek nie ma szansy na rozwój zawodowy i własny, wręcz można się uwstecznić, co niestety odczułam na własnej skórze:))
i zmieniłam pracę, cieszę się, że miałam taką okazję:)
witam!!
Agnieszka- bardzo słuszna uwaga! Jak najdalej od dps-ów. O ile ma się takie mozliwości.
Do moich owowiązków należały te, które winien wykonywać kierownik działtu terap-opieku. A co z tego, że nie nie zatrudninono kierownika- min. ze względów oszczędnościowych!!??- pracę wykonywałam ja. Np. szkolenia pracowników...o ile to jest możliwe, to radzę unikać pracy na st. pr.socjalnegow dps-ie.
Pozdrawiam.
do pracowników socjalnych dps - ów: kto w Waszych placówkach pilnuje czy prawidłowo wpływają opłaty a pobyt w DPS ze strony mieszkańców czy też ze strony gmin? Chodzi np. o pomyłki: gmina pomyliła się, przekazała za mało lub za dużo, kasjerka pobierając opłatę od mieszkańca pomyliła się, albo kiedy mieszkaniec lub opiekun prawny nie płaci (nie chce lub zapomniał). Czy otrzymujecie wyciągi z banków, pokwitowania wpłaty z księgowości?
oooo? Jest kierownik zespołu socjalnego????
Czy kierownik zespołu socjalnego otrzymuje wyciągi bankowe i pokwitowania wpłat? Jaki jest obieg dokumentów księgowych?
KSIĘGOWOŚĆ, pracownik socjalny pilnuje aby do księgowości dotarły kserokopie decyzji o odpłatności mieszkańców. Przecież do księgowości wpływają pieniądze z ZUS, KRUS, OPS i oni wiedzą jaka jest różnica, i jaką kwotę pobrać od mieszkańca.