Młody Pracownik Socjalny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 01 paź 2010, 10:47

No właśnie Jola, też tak myślę. Jest to i logiczne i wynika np. z regulaminu Domu. Dziękuję za odpowiedź.
Może ktoś jeszcze się wypowie, szczególnie jesli tę prace wykonują pracownicy socjalni interesuje mnie jak wygląda przekazywanie informacji o wpłatach, a także egzekwowaniu należności, jeżeli mieszkaniec lub gmina nie wpłacają należnych kwot.
~dytko

Napisano: 01 paź 2010, 11:12

JOLA - w szęśliwym Domu pracujesz. U nas pracownik socjalny pilnuje wpłat z ZUS KRUS i OPS- sprawdza czy OPS naliczył dobrze odpłatność za poby ( bez urazy koleżanki z OPS ale naprawdę nie żadko się zdarzają pomyłki
).Wystawiam też noty do OPS- ów, sama naliczam różnicę między odpłatnością a wpływem z ZUS- wyciągi dostaję od księgowej.No i niestety egzekwuję należności od mieszkańców, czasem rodzin i OPS-ów. Trochę;) to się mija z misją pracownika socjalnego - dbanie o interes mieszkańca - przeważnie interes Domu jest ważniejszy.Oprócz tego normalna praca socjalna - wysłuchać mieszkańca, rozstrzygnąć konflikt, prowadzić dokumentację, ściągnąć opłatę za leki i pieluchy ( oczywiście pilnować apteki aby faktury były na czas, kontaktować się z rodziną, pilnować spraw nie zwiazanych z pobytem w DPS ( typu długi ), załatwić sprzęt rehabilitacyjny , załatwić dofinansowanie do sprzętu i środków, uczestniczyć w świętach ( Boże Narodzenie i Wielkanoc- gratis po godzinach)itd itd
~Iwona

Napisano: 01 paź 2010, 11:22

No i jeszcze- zgony ( formalności ) uczestnictwo w pogrzebach ( czasem sama idę za trumną, śluby, wydawanie mydła i przyborów do golenia- no i nie mam czasu więcej pisać bo przecięż jestem w pracy Pozdrowionka i zyczenia na Dzien Pracownika Socjalnego
~Iwona

Napisano: 01 paź 2010, 11:23

No i jeszcze- zgony ( formalności ) uczestnictwo w pogrzebach ( czasem sama idę za trumną, śluby, wydawanie mydła i przyborów do golenia- no i nie mam czasu więcej pisać bo przecięż jestem w pracy Pozdrowionka i zyczenia na Dzien Pracownika Socjalnego
~Iwona

Napisano: 01 paź 2010, 12:29

Iwona, naliczasz różnicę między odpłanością, a kwotą przekazywaną przez ZUS. Kto pobiera te kwoty? Co w sytuacji jeśli kasjerka pomyli się i pobierze inną kwotę niż wyliczyłaś? czy dostajesz też pokwitowania wpłat, żeby ten błąd skorygować?
A jeśli OPS żle naliczył odpłatność za pobyt w DPS lub ma inna interpretację przepisów udaje Ci się przekonać ops żeby zmienił decyzję? (nie mówię oczywiście o błędach rachunkowych, które niby sa oczywiste, ale dla niektórych to ogromny problem, zeby prawidłowo wykonać działanie matematyczne).
Czasem odnoszę wrażenie, że wymaga się ode mnie żebym sprawowała funkcję kontrolną nad połową pracowników dps i wszystkimi instytucjami z którymi współpracujemy.
~dytko

Napisano: 03 paź 2010, 16:39

Do dydko. W końcu spotkałam pokrewną duszę(ostatnie zdanie ) W praktyce odbywa to się tak- idę z listonoszem do mieszkańca i wypłacamy rentę - staram się przekonać z lepszym lub gorszym skutkiem mieszk. o konieczności zapłacenia za leki i różnicę za pobyt - czasem pomaga mi kierowniczka w wyjątkowo trudnych przypadkach - przeważnie i tak po jakimś czasie muszę jeszcze raz iść do mieszk. jak się uspokoi lub po prostu zmieni się pogoda ( ale to naprawdę rzadkość ). Następnie otrzymaną kwotę wpłacam w kasie, a ewentualną resztę i pokwitowanie oddaję mieszk.Co jakiś czas idę do głównej księgowej i sprawdzam sytuację na kontach pobytowych i lekowych mieszk - wtedy koryguję błędy - moje, kasjerki i księgowej - oczywiście wszystko skupia się na mnie - niełatwo jest przekonać mieszk, że np. coś jest źle zaksięgowane (pomylone numery paragrafów itp) wtedy mieszk musi pisemnie zwrócić się do księgowości i poprosić o przeksięgowanie np. z pobytu na leki lub co gorsz z depozytu na pobyt. Z OPS-ami sprawa ma się tak - zdecydowanie łatwiej pracuje się z dużymi ośrodkami - oni raczej trzymają się przepisów ( np odpł. zmieniają od 04 po podwyżce z ZUS od 03 ) Małe ośrodki albo ślepo wykonują to co im się zasugeruj w rozmowie telefonicznej lub trafiają się najmądrzejsi pracownicy pod słońcem i z tymi to bawię się w papierologie i tak sobie korespondujemy aż wyjdzie na moje.
~Iwona

Napisano: 03 paź 2010, 16:40

Do dydko. W końcu spotkałam pokrewną duszę(ostatnie zdanie ) W praktyce odbywa to się tak- idę z listonoszem do mieszkańca i wypłacamy rentę - staram się przekonać z lepszym lub gorszym skutkiem mieszk. o konieczności zapłacenia za leki i różnicę za pobyt - czasem pomaga mi kierowniczka w wyjątkowo trudnych przypadkach - przeważnie i tak po jakimś czasie muszę jeszcze raz iść do mieszk. jak się uspokoi lub po prostu zmieni się pogoda ( ale to naprawdę rzadkość ). Następnie otrzymaną kwotę wpłacam w kasie, a ewentualną resztę i pokwitowanie oddaję mieszk.Co jakiś czas idę do głównej księgowej i sprawdzam sytuację na kontach pobytowych i lekowych mieszk - wtedy koryguję błędy - moje, kasjerki i księgowej - oczywiście wszystko skupia się na mnie - niełatwo jest przekonać mieszk, że np. coś jest źle zaksięgowane (pomylone numery paragrafów itp) wtedy mieszk musi pisemnie zwrócić się do księgowości i poprosić o przeksięgowanie np. z pobytu na leki lub co gorsz z depozytu na pobyt. Z OPS-ami sprawa ma się tak - zdecydowanie łatwiej pracuje się z dużymi ośrodkami - oni raczej trzymają się przepisów ( np odpł. zmieniają od 04 po podwyżce z ZUS od 03 ) Małe ośrodki albo ślepo wykonują to co im się zasugeruj w rozmowie telefonicznej lub trafiają się najmądrzejsi pracownicy pod słońcem i z tymi to bawię się w papierologie i tak sobie korespondujemy aż wyjdzie na moje.
~Iwona

Napisano: 04 paź 2010, 11:41

Wcześniej też to robiłyśmy ale ciągle walczyliśmy, że ja nie jestem księgową, nie mam uprawnień do rozliczeń. wystawiania not itd. i udało się to przeforsować. Są jeszcze sprawy którte wyliczamy ale tylko odpłatność osób na starych zasadach. Resztę prowadzi księgowość. Np.wyliczanie nieobecności. piszę do księgowości pismo, przebywał od-do ..Proszę o naliczenie zwrotu w ilości np. 6 dni. Księgowość wylicza i księgowa wypłaca mieszkańcowi.
~JOLA

Napisano: 04 paź 2010, 15:28

No własnie zapomniałam dodać, że rozliczamy nieobecności i naliczamy przypisy za pobyt na nowych i starych zasadach. U nas jednak nic nie da sie \" przeforsowac\"ciagle tylko dodaja nam obowiązków czasami już nie wiem czy jestem księgową czy pracownikiem socjalnym. Zwroty do ZUS i
OPS po smierci mieszkańca również my.
~Iwona

Napisano: 04 paź 2010, 18:42

witam!
Jak to czytam to włos mi się jeży na głowie-i tylko sobie gratuluję wyboru-że zmieniłam pracę z dps-u na gops!
Pozdrawiam wszystkich.
~kasia

Strona 3 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x