MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią - PFRON - zadania powiatów

Strona 2 z 15    [ Posty: 143 ]

Napisano: 08 kwie 2020, 10:47

pawcio416 pisze:
08 kwie 2020, 9:00
Najpierw składane jest zapotrzebowanie na całą kwotę programu jak w AS. W zapotrzebowaniu wykazujecie kto realizuje program z polecenia Samorządu. Zakładacie wyodrębniony rachunek. Po złożeniu zapotrzebowanie PFRON przygotowuje umowę. Upoważnienie dla kierownika/dyrektora i jazda :D
Rozumiem że zapotrzebowanie na przewidywana kwotę itp, tylko chodzi mi o yo wskazanie jednostki do realizacji i upoważnienie dyrektora. Na jakom etapie to robocie i w jakiej formie?
Czy będzie dobrze jak teraz złożę pismo na zarzad poeiatu z prośbą typu "W związku z planowaniem do przystąpienia do realizacji modułu III prosimy o wskazanie pcpr do realizacji tego programu i upoważnienie dyrektora bla nla bla" , czy najpierw wystąpienie, w wystąpieniu automatycznie powiat wskazuje pcpr a upoważnienie to już później jako odrębny dokument?
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 08 kwie 2020, 11:04

A i jeszcze jedno, gdzieś mi mignelo w papierach (nie wiem gdzie a nie mogę teraz tego sprawdzic) że Wnioskodawca może złożyć wniosek tylko raz. Czy dobrze myślę- jeśli zapotrzebujemy kase na 2 miesiące to pozbawiamy możliwości dostania kasy za trzeci miesiąc (musiałby wpłynąć kolejny wniosek od człowieka na ten trzeci, ostatni miesiac)? A z drugiej strony w tej chwili wnioskodawca może złożyć na maks 2 miesiace bo 3 sie jeszcze nie zaczął.
Pcprnowa
Referent

Napisano: 08 kwie 2020, 11:23

Pcprnowa pisze:
08 kwie 2020, 11:04
A i jeszcze jedno, gdzieś mi mignelo w papierach (nie wiem gdzie a nie mogę teraz tego sprawdzic) że Wnioskodawca może złożyć wniosek tylko raz. Czy dobrze myślę- jeśli zapotrzebujemy kase na 2 miesiące to pozbawiamy możliwości dostania kasy za trzeci miesiąc (musiałby wpłynąć kolejny wniosek od człowieka na ten trzeci, ostatni miesiac)? A z drugiej strony w tej chwili wnioskodawca może złożyć na maks 2 miesiace bo 3 sie jeszcze nie zaczął.
wczoraj dostaliśmy na maila odpowiedzi Departamentu Programów PFRON w zakresie realizacji Modułu III. Nie wiem czy chodzi o to ale..
mam taką odpowiedź "Zgodnie z warunkami programowymi maksymalna wysokość pomocy finansowej udzielonej Wnioskodawcy ze środków PFRON w ramach Modułu III programu - wynosi 500 zł miesięcznie na jedną osobą niepełnosprawną, z tym że okres na jaki może zostać przyznane świadczenie NIE MOŻE BYĆ DŁUŻSZY NIŻ 3 MIESIĄCE. W każdym z miesięcy, wykazanych we wniosku o dofinansowanie w ramach Modułu III, musi wystąpić brak możliwości korzystania z opieki w placówce rehab. przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych. WNIOSKODAWCA MOŻE ZŁOŻYĆ DO SAMORZĄDU POWIATOWEGO JEDEN WNIOSEK OBEJMUJĄCY TRZY MIESIĄCE, JAK RÓWNIEŻ TRZY WNIOSKI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH MIESIĘCY. W OBU PRZYPADKACH NIE MUSZĄ BYĆ TO MIESIĄCE NASTĘPUJĄCE PO SOBIE.OGRANICZENIEM CZASOWYM (TZN. OD KIEDY DO KIEDY MOŻE BYĆ UDZIELANE WSPARCIE) JEST ZAPIS, IŻ POMOC UDZIELANA JEST OSOBOM NIEPEŁNOSPRAWNYM, KTÓRE NA SKUTEK WYSTĄPIENIA SYTAUCJI...... W OKRESIE OD DNIA 09.03.2020 DO 04.09.2020 UTRACIŁY MOŻLIWOŚĆ KORZYSTANIA PRZEZ CO NAJMNIEJ 5 KOLEJNYCH DNI ROBOCZYCH Z OPIEKI ŚWIADCZONEJ W PLACÓWCE REHAB.
jnnk
Stażysta
Od: 02 lip 2019, 19:21
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON

Napisano: 08 kwie 2020, 11:44

jnnk pisze:
08 kwie 2020, 11:23
Pcprnowa pisze:
08 kwie 2020, 11:04
wczoraj dostaliśmy na maila odpowiedzi Departamentu Programów PFRON w zakresie realizacji Modułu III. Nie wiem czy chodzi o to ale..
mam taką odpowiedź "Zgodnie z warunkami programowymi maksymalna wysokość pomocy finansowej udzielonej Wnioskodawcy ze środków PFRON w ramach Modułu III programu - wynosi 500 zł miesięcznie na jedną osobą niepełnosprawną, z tym że okres na jaki może zostać przyznane świadczenie NIE MOŻE BYĆ DŁUŻSZY NIŻ 3 MIESIĄCE. W każdym z miesięcy, wykazanych we wniosku o dofinansowanie w ramach Modułu III, musi wystąpić brak możliwości korzystania z opieki w placówce rehab. przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych. WNIOSKODAWCA MOŻE ZŁOŻYĆ DO SAMORZĄDU POWIATOWEGO JEDEN WNIOSEK OBEJMUJĄCY TRZY MIESIĄCE, JAK RÓWNIEŻ TRZY WNIOSKI DOTYCZĄCE RÓŻNYCH MIESIĘCY. W OBU PRZYPADKACH NIE MUSZĄ BYĆ TO MIESIĄCE NASTĘPUJĄCE PO SOBIE.OGRANICZENIEM CZASOWYM (TZN. OD KIEDY DO KIEDY MOŻE BYĆ UDZIELANE WSPARCIE) JEST ZAPIS, IŻ POMOC UDZIELANA JEST OSOBOM NIEPEŁNOSPRAWNYM, KTÓRE NA SKUTEK WYSTĄPIENIA SYTAUCJI...... W OKRESIE OD DNIA 09.03.2020 DO 04.09.2020 UTRACIŁY MOŻLIWOŚĆ KORZYSTANIA PRZEZ CO NAJMNIEJ 5 KOLEJNYCH DNI ROBOCZYCH Z OPIEKI ŚWIADCZONEJ W PLACÓWCE REHAB.
Dzieki za odpowiedź
Pcprnowa
Referent

Napisano: 08 kwie 2020, 11:47

Ludziska kochane, zerknijcie czy to ma sens...a i kto zechce to może skorzystać z moich "wypocin" :lol:

"Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w ............ informuje, iż Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uruchomił realizację programu „Pomoc osobom niepełnosprawnym poszkodowanym w wyniku żywiołu lub sytuacji kryzysowych wywołanych chorobami zakaźnymi”.
Pomoc finansowa udzielana jest osobom niepełnosprawnym, które na skutek wystąpienia zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii utraciły, w okresie od dnia 9 marca 2020 roku do dnia 4 września 2020 roku, możliwość korzystania (przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych) z opieki świadczonej w placówce rehabilitacyjnej. Pomoc ta udzielana jest w formie dofinansowania kosztów związanych z zapewnieniem opieki w warunkach domowych. Świadczenie nie przysługuje za miesiąc, w którym nastąpiła wypłata dodatkowego zasiłku opiekuńczego, przyznanego w związku z ustawą o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych. Wnioski o przyznanie świadczenia składane są do realizatora programu w trybie ciągłym, jednak nie później niż do dnia 4 września 2020 roku. PFRON rekomenduje składanie wniosków poprzez system SOW – w obecnej sytuacji jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie: bez wychodzenia z domu, bez kolejek i bez barier.

W związku z koniecznością złożenia zapotrzebowania na środki finansowe prosimy
o przesłanie informacji od kiedy prowadzona jednostka jest nieczynna oraz ile osób kwalifikuje się do udzielenia w/w pomocy, z wyłączeniem miesiąca, w którym nastąpiła wypłata dodatkowego zasiłku opiekuńczego przyznanego w związku z ustawą szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych.

Z poważaniem:
Pcprnowa
Referent

Napisano: 10 kwie 2020, 10:26

czy Waszym zdaniem pomoc w tym module należy się również uczestnikom Dziennego Domu Pobytu SENIOR + ?
Stefan101
Praktykant
Od: 26 lip 2018, 13:50
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 kwie 2020, 10:36

A rodzice dzieci niepełnosprawnych, które to dzieci, uczęszczają do przedszkola integracyjnego czy szkoły integracyjnej są wykluczeni z możliwości składania wniosków!? Chyba ze się mylę? Jak wy to czytacie?
PCPR-NOWA
Praktykant
Od: 06 kwie 2020, 11:02
Zajmuję się: PFRON- Rehabilitacja społeczna

Napisano: 10 kwie 2020, 10:41

NABORY JUŻ NAM URUCHOMILI AUTOMATYCZNIE, POPRAWCIE SOBIE NUMERACJE WNIOSKÓW, EWENTUALNE ZAŁĄCZNIKI
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 10 kwie 2020, 11:17

W temacie udzielenia pomocy dla uczestników zajęć w Dziennym Domu Pobytu SENIOR + otrzymaliśmy takie wyjaśnienie z PFRON-u: "Pomoc finansowa w ramach Modułu III udzielana jest osobom niepełnosprawnym, które na skutek wystąpienia zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii utraciły, w okresie od dnia 9 marca 2020 roku do dnia 4 września 2020 roku, możliwość korzystania (przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych) z opieki świadczonej w placówce rehabilitacyjnej. Rodzaje placówek, z których korzystanie uprawnia do udziału w Module III programu wymienione zostały w "Kierunkach działań i warunkach brzegowych". Są to między innymi dzienne domy pomocy społecznej, funkcjonujące na podstawie przepisów ustawy o pomocy społecznej. W sytuacji, gdy Klub Seniora lub Dzienny Klub Seniora utworzone zostały na podstawie przepisów ustawy o pomocy społecznej i mają status dziennego domu pomocy społecznej - podopieczni tych placówek s± adresatami wsparcia w ramach Modułu III programu."
anlang
Praktykant
Od: 10 paź 2019, 14:12
Zajmuję się: DPS i WTZ

Napisano: 10 kwie 2020, 15:21

Tomasz1981 pisze:
10 kwie 2020, 10:41
NABORY JUŻ NAM URUCHOMILI AUTOMATYCZNIE, POPRAWCIE SOBIE NUMERACJE WNIOSKÓW, EWENTUALNE ZAŁĄCZNIKI
Jakich załączników będziecie wymagali?

U mnie jeszcze oficjalnie naborów nie ogłosiliśmy, ale wnioski już przez SOW wpływają.
A wiecie, co jest najdziwniejsze? Że złożyły osoby, które do tej pory zawsze miały problem z wypełnieniem wniosku o dofinansowanie, nigdy niczego nie wiedziały, nie miały itd. A tu proszę, niespodzianka!
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Strona 2 z 15    [ Posty: 143 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x