MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią - PFRON - zadania powiatów

Strona 3 z 15    [ Posty: 143 ]

Napisano: 10 kwie 2020, 17:34

Po rozmowie z oddziałem PFRON dowiedzieliśmy się, że mamy wymagać tylko orzeczenia. Żadnych dodatkowych dokumentów potwierdzających brak prowadzonych zajęć nie musimy brać. Pierwsze wnioski wpływają przez SOW oraz mailowo.
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 11 kwie 2020, 0:35

Milosz90 pisze:
10 kwie 2020, 17:34
Po rozmowie z oddziałem PFRON dowiedzieliśmy się, że mamy wymagać tylko orzeczenia. Żadnych dodatkowych dokumentów potwierdzających brak prowadzonych zajęć nie musimy brać. Pierwsze wnioski wpływają przez SOW oraz mailowo.

A niech się pocałują w nos! My wymagamy jeszcze:
-klauzuli informacyjnej,
-kopii pełnomocnictwa/potwierdzenia że jest się opiekunem prawnym pelnoletniego dziecka (jeśli dotyczy)
-kopii aktu urodzenia dziecka (jeśli dane osobowe dziecka i rodzica są rozbieżne), bo mamy kilka przypadków samotnej mamy (z nazwiskiem panienskim) i dziecka z nazwiskiem po ojcu.

Ps. A teraz pytanko: wnioski mamy rozpatrywac na bieżąco, czyli tak jak w KPA - max 30 dni, tak?
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 11 kwie 2020, 12:26

A ja mam pytanie, jak mogli uruchomić nabory automatycznie,m jeśli powiaty nie przystąpiły jeszcze do programu lub nie złożyły zapotrzebowania? załączniki mamy nie przemyślane, nie dodane do SOW.
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 11 kwie 2020, 17:26

Tomasz1981 pisze:
11 kwie 2020, 12:26
A ja mam pytanie, jak mogli uruchomić nabory automatycznie,m jeśli powiaty nie przystąpiły jeszcze do programu lub nie złożyły zapotrzebowania? załączniki mamy nie przemyślane, nie dodane do SOW.
Tomku nie wiem, też się zdziwiłam mocno....Wszystko jest na wariata robione. Ja zanim się obejrzałam że numeracja pism nie ogarnięta, że załączników brak to miałam już złożony jeden wniosek. Ogarnęłam wszystko w programie i dzwoniłam do babki żeby wycofała wniosek bo by mi numeracja poleciała. Nawet jak się ją poprawi to numerów we wnioskach już złożonych SOW nie zmienia z automatu.
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28

Napisano: 14 kwie 2020, 8:32

A co zrobić w sytuacji, kiedy osoba złożyła wniosek przez SOW, a my mamy w innych dokumentach jego orzeczenie i opiekę prawną, tyle że nie możemy tego dodać w systemie. Czy te dokumenty powinny być w systemie czy możemy je mieć w wersji papierowej? jak myślicie?
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25

Napisano: 14 kwie 2020, 8:35

Tomasz1981 pisze:
11 kwie 2020, 12:26
Otóż to! I znowu my mamy kłopot, bo Ci którzy złożyli, dzwonią i pytają, kiedy dostaną kasę? A my jeszcze zapotrzebowania nie złożyliśmy (kłopot ze zdobyciem podpisów).
Ja oczywiście też nie zdążyłam nic zmienić w numeracji, w załącznikach, ale trudno - zostanie tak, jak jest. Mam nadal wątpliwość, co do załączników. Wydaje mi się, że orzeczenie to mało. A skąd mam wiedzieć, że dana osoba jest uczestnikiem WTZ, ŚDS itd? A jak mają wnioskować o 3 miesiące, jak nikt nie wie, ile to wszystko potrwa, na jakich zasadach? Skąd mam wiedzieć, że będą takie 3 miesiące, że przez 5 dni nie będzie placówka czynna? To wszystko jest na zasadach domysłów, przypuszczeń. Jak to będziecie realizowali?
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2020, 9:17

Z tego co udało nam się dowiedzieć, to osoba może złożyć więcej niż jeden wniosek (podobno to jest pomyłka w programie). Jeśli złożyła teraz to możemy wypłacić za dwa miesiące (marzec, kwiecień), na maj może złożyć jeszcze jeden wniosek (jeśli ośrodek w maju dalej będzie zamknięty). Wg mnie powinniśmy oprócz orzeczenie, prosić także o jakieś zaświadczenie że jest uczestnikiem danego ośrodka, opiekę prawną, dokument że jest współwłaścicielem konta bankowego (jeśli jest wpisany inny właściciel) i inf.o rodo. Nie mam żadnych załączników jeszcze wpisanych w system a wnioski wpływają. Myślę że przy ocenie formalnej można poprosić jeszcze o te dokumenty.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25

Napisano: 14 kwie 2020, 11:48

Powiedzcie kochani na podstawie czego będziemy wypłacać świadczenia jakaś decyzja czy co???
A jak zweryfikować osobę? Jak wypłacać kiedy wnioskodawca zaznaczy że chce z kasy jednostki? Prowadzicie kasę? Kolejny bubel prawny same niewiadome a my tu na dole robić musimy pytam zatem: TYLKO JAK?
prac.soc.
Praktykant
Od: 29 maja 2017, 12:51
Zajmuję się: pomoc społeczna na szczeblu powiatu

Napisano: 14 kwie 2020, 12:08

???? :?: :?: :?:

"2. Pomoc finansowa dla osób niepełnosprawnych poszkodowanych na skutek żywiołu udzielana jest ze środków PFRON:
1.w ramach Modułu I – w formie jednorazowego świadczenia na rehabilitację społeczną z zastrzeżeniem postanowień ust. 5 pkt 1,
2. w ramach Modułu II – w formie jednorazowego świadczenia stanowiącego rekompensatę poniesionych strat i/lub pokrycie kosztów przeprowadzenia naprawy z zastrzeżeniem postanowień ust. 4 i ust. 5 pkt 2.
(...)
4. Świadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, przeznaczone jest na:
1.zakup lub naprawę sprzętu rehabilitacyjnego, środków pomocniczych i przedmiotów ortopedycznych utraconych lub zniszczonych na skutek działania żywiołu,
2. usunięcie powstałych na skutek działania żywiołu szkód, w obrębie zlikwidowanych uprzednio barier technicznych i barier w komunikowaniu się (bez barier architektonicznych) w związku z indywidualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych – zakup/naprawę sprzętu/urządzeń, o ile ich zakup był dofinansowany ze środków PFRON, w tym w ramach programów Rady Nadzorczej PFRON.
5. Wysokość świadczenia przypadającego danej osobie niepełnosprawnej:
1. w ramach Modułu I wynosi do 2.000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych) przy czym nie może przekroczyć łącznie dla wszystkich osób niepełnosprawnych zamieszkujących w danym gospodarstwie domowym, które poniosło straty w wyniku żywiołu, dwukrotności pomocy udzielonej przez organy administracji rządowej i samorządowej przekazywanej w formie zasiłku celowego,
2. w ramach Modułu II:
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2020, 12:09

ja nie wiem jak weryfikować wnioskodawców, gdzie mamy nie wymagać żadnych załączników, bo tylko na podstawie oświadczeń z wniosku to każdy może złożyć

do mnie wpływają już wnioski w SOW, z tego co do nich zaglądałem, to żadna placówka tam wymieniona nie spełnia wymogów z kierunków - będzie co robić :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Strona 3 z 15    [ Posty: 143 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x