MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią - PFRON - zadania powiatów

Strona 5 z 15    [ Posty: 143 ]

Napisano: 20 kwie 2020, 8:25

Co robicie z klauzulą informacyjną ? Zgodnie z umową zawieraną z PFRON-em, mamy obowiązek informować uczestników o przetwarzaniu danych osobowych.
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 20 kwie 2020, 9:31

Dodamy jako załącznik do wniosku
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2020, 13:28

Mam jeszcze takie pytanie, co w sytuacji gdy rodzic ma dwójkę dzieci (jedno sześcioletnie pełnosprawne, drugie 17 letnie niepełnosprawne uczęszczające do np WTZ)i bierze zasiłek opiekuńczy na dziecko młodsze - pełnosprawne. To czy może składać wniosek na pomoc z Modułu III na chore dziecko ?? Czy przez to, że bierze zasiłek opiekuńczy na pierwsze dziecko, jest wykluczony z programu ?
Moniuszko
Referent

Napisano: 22 kwie 2020, 14:33

Mam jedno pytaniem odnośnie programu...
Wszyscy wnioskodawcy, którzy złożyli wnioski w systemie SOW wnioskują o dofinansowanie od razu za 3 miesiące = 1.500 zł. Zgodnie z zasadami programu adresaci programu składają wnioski w miesiącu kwietniu za dwa miesiące (marzec, kwiecień), a na kolejny miesiąc (maj) powinni złożyć odrębny wniosek - w sytuacji, gdy dojdzie do dalszego zawieszenia placówki.
Czy sprawdzając kompletność wniosku informujecie w SOW, że wniosek do poprawy (w sensie, że powinni wnioskować o 2 miesiące) czy wnioskować mogą o ile chcą a wypłata adekwatnie do sytuacji?
Ja osobiście wychodzę z założenia, że wnioskować mogą o ile chcą, wypłacimy tyle ile się należy przy rozpatrywaniu wniosku, pytam bo rozmawiając z innymi pracownikami PCPR traktują to jako WNIOSEK DO POPRAWY (wnioskodawcy poprawiają ilość miesięcy na dwa).
Jednak dla przykładu na zaoaptrzenie ktoś wnioskuje mi o np. 5.000 tys do aparatu słuchowego a ja mogę wypłacić jedynie 1.200... i wnioskodawca nie zmienia tej kwoty wnioskowanej. W sprawozdaniach też ujmujemy kwoty wnioskowane i kwoty wypłacone.
Jak do tego podchodzicie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
jnnk
Stażysta
Od: 02 lip 2019, 19:21
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON

Napisano: 23 kwie 2020, 8:00

jnnk pisze:
22 kwie 2020, 14:33
Mam jedno pytaniem odnośnie programu...
Wszyscy wnioskodawcy, którzy złożyli wnioski w systemie SOW wnioskują o dofinansowanie od razu za 3 miesiące = 1.500 zł. Zgodnie z zasadami programu adresaci programu składają wnioski w miesiącu kwietniu za dwa miesiące (marzec, kwiecień), a na kolejny miesiąc (maj) powinni złożyć odrębny wniosek - w sytuacji, gdy dojdzie do dalszego zawieszenia placówki.
Czy sprawdzając kompletność wniosku informujecie w SOW, że wniosek do poprawy (w sensie, że powinni wnioskować o 2 miesiące) czy wnioskować mogą o ile chcą a wypłata adekwatnie do sytuacji?
Ja osobiście wychodzę z założenia, że wnioskować mogą o ile chcą, wypłacimy tyle ile się należy przy rozpatrywaniu wniosku, pytam bo rozmawiając z innymi pracownikami PCPR traktują to jako WNIOSEK DO POPRAWY (wnioskodawcy poprawiają ilość miesięcy na dwa).
Jednak dla przykładu na zaoaptrzenie ktoś wnioskuje mi o np. 5.000 tys do aparatu słuchowego a ja mogę wypłacić jedynie 1.200... i wnioskodawca nie zmienia tej kwoty wnioskowanej. W sprawozdaniach też ujmujemy kwoty wnioskowane i kwoty wypłacone.
Jak do tego podchodzicie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Może to wynikać, z tego, że składając wniosek w kwietniu również na maj, nie mogli złożyć oświadczeń dotyczących przyszłego miesiąca.

A czy przyjmujecie wnioski przesłane na e-mail? wg naszego radcy przesłanie wniosku elektronicznie to znaczy przez ePUAP, a dokumenty przesłane poprzez e-mail nie są ważne. I teraz musimy kontaktować się z tymi osobami aby złożyły wniosek albo w wersji papierowej albo w SOW.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 28 kwie 2020, 9:16

A czy wiecie, że nie wszyscy „podopieczni placówek rehabilitacyjnych, których działalność finansowana jest ze środków PFRON na podstawie art. 36 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.” mogą skorzystać z modułu III?
Okazuje się, że placówka taka może mieć kasę z PFRON-u, ale konkretny podopieczny, który złożył wniosek, wcale nie musi korzystać akurat z tych środków. A adresatem ponoć ma być ten, który faktycznie jest dof8inansowany z jakiegoś projektu pfronowskiego.
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 29 kwie 2020, 11:55

Zamiast dać krótkie, rzeczowe wytyczne kto się kwalifikuje, to takie obchodzenie paragrafami.
Super, ze ludzie mogą otrzymać pomoc, ale wszystko scedowane na pracownika
Marta MR
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 9:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 29 kwie 2020, 13:34

Jak w końcu robicie z załącznikami? Żądacie czegoś? PFRON strasznie odcina się od tego typu praktyk. Będzie zaraz wojna, że to urzędnicy robią sztuczne zamieszanie.
Odnośnie wpisu: "W sytuacji wystąpienia uzasadnionych wątpliwości i zastrzeżeń, zidentyfikowanych na podstawie np. posiadanych przez realizatora informacji dotyczących danego Wnioskodawcy,możliwe jest ewentualne żądanie od Wnioskodawcy potwierdzenia zgodności z aktualnym stanem prawnym i faktycznym danych zawartych we wniosku." - tyle, że ja faktycznie nie znam tych ludzi, a jeśli znam, to niekoniecznie wiem, czy gdzieś uczęszczają. Czyli mogę brać załączniki?
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 29 kwie 2020, 14:53

My będziemy wymagać klauzulę i tyle
Moniuszko
Referent

Napisano: 29 kwie 2020, 15:20

- klauzula