na jaki ores bedziecie przyznawac dod. energetyczny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 04 gru 2013, 14:43

Babka na szkoleniu mówiła, aby przyznać DE na okres DM tj np w styczniu na 6 m-cy tak jak DM, w decyzji napisać np. \" Dodatek energetyczny będzie wypłacany przez okres .. miesięcy – od 01 stycznia 2014 r. do .................... 2014 r. Dane świadczenie wpłacane jest na konto wnioskodawcy do dnia 10 każdego miesiąca z góry. Kwota dodatku energetycznego obwieszczana jest w Dzienniku Urzędowym Rzeczpospolitej Polskiej „ Monitor Polski”(MP z dnia 29 listopada 2013 r. poz. 963).
UZASADNIENIE

Po rozpatrzeniu wniosku o przyznanie dodatku energetycznego w oparciu o złożone podanie ustalono, że jest Pan(i) uprawniony(a) do otrzymania dodatku energetycznego na częściowe pokrycie wydatków energetycznych. W gospodarstwie domowym zamieszkuje 1 osoba, kwota świadczenia w okresie od 01 stycznia do 30 kwietnia 2014 r. wynosi 11,36 zł. miesięcznie, natomiast od 01 maja 2014 r. dana kwota zmieni się w drodze obwieszczenia w Dzienniku Urzędowym Rzeczpospolitej Polskiej „ Monitor Polski”. , w związku z czym postanowiono jak w sentencji. Twierdzi, że o faktach, które są powszechnie znane i ogłaszne w MP nie muszą być
zawiadamiane strony, mogą same się doczytać. W sentencji nie piszemy kwoty świadczenia tylko .....
~grażka

Napisano: 04 gru 2013, 17:49

co to była za Babka na tym szkoleniu? z te kropki na końcu to niby co?
~aga

Napisano: 05 gru 2013, 9:50

oj ludzie ludzie szlag mnie trafia nie mieści mi się w głowie że jest jedny niewypał w postaci de a co szkolenie to całkowite inne interpretacje w zakresie spraw podstawowych!!! Jak byłam na szkoleniu to przetwawiłam to co powiedzieli, poukładałam sobie to w głowie, co prawda nie wszystko bo niektórych informacji się nie da. Ale..... uważałam że jakoś to rozpocznę na dzień dzisiejszy już nie wiem nic kompletnie NIC
~magda

Napisano: 05 gru 2013, 11:26

Nie ma żadnych przepisów sugerujących, że decyzję o DE można zmieniać w trakcie jej obowiązywania. Domyślnie jest to niedopuszczalne, chyba że przepisy szczegółowe głoszą inaczej. A przepisów nie ma, bo w parlamencie same barany zasiadają.

@małe ww mieć prawo do DM to mieć prawo. Masz prawo to go dostajesz. Jak nie masz prawa to go nie dostajesz. Prawo możesz uzyskać na podstawie wniosku, spełniając dane kryteria. Prawo do dodatku zawsze masz na okres 6m-cy.
~Adam

Napisano: 05 gru 2013, 12:04

byłam na szkoleniu i dowiedziałm się że pierwszy dodatek przyznajemy od stycznia do kwietnia 2014, a potem na okres przyznania dodatku mieszkaniowego.
~lena

Napisano: 05 gru 2013, 12:56

Adamie widze że gierki prawene są ci nader obce ...... mieć do czegoś prawo to jest jedna sprawa a z tego prawa korzystać to inna..... żeby dostać dodatek trzeba złożyć wniosek ... konstytucja gwarantuje nam opiekę medyczną ale idz do dentysty na NFZ i wylecz sobie ząb nr 38 kanałowo gdy skończyłeś 18 lat i nie jesteś kobietą w ciązy ......... (będzie cie to 500 zł minimum kosztowało)
~małe ww

Napisano: 05 gru 2013, 13:12

aga - te kropki znaczą to co zostało napisane na wstępie, po co się powtarzać, a chodzi o to ;że jak ktoś ma DM np. do maja to wystawiamy dec. na DE do końca maja i piszemy ups. wstawiłabym kropki, ale niech tam: \"W gospodarstwie domowym zamieszkuje 1 osoba, kwota świadczenia w okresie od 01 stycznia do 30 kwietnia 2014 r. wynosi 11,36 zł. miesięcznie, natomiast od 01 maja 2014 r. dana kwota zmieni się w drodze obwieszczenia w Dzienniku Urzędowym Rzeczpospolitej Polskiej „ Monitor Polski”. , w związku z czym postanowiono jak w sentencji. Twierdzi, że o faktach, które są powszechnie znane i ogłaszne w MP nie muszą być zawiadamiane strony, mogą same się doczytać.
~grażka

Napisano: 05 gru 2013, 13:44

Według mnie nie można tak zrobić jak pisze grażka. W decyzji musi być wyraźnie kwota i na jaki okres a nie kwota taka jak gdzieś tam ktoś ogłosi bla bla bla... Powszechnie znane? Większość osób na tym forum nie wiedziało gdzie sprawdzić wysokość tego dodatku a tym bardziej interesanci.
Ja chyba będę dawał d.e. na okres otrzymywania d.m. i nie będę patrzył że w maju zmieni się wysokość d.e.. To tak samo jak w marcu zawsze zmienia się wysokość najniższej emerytury czyli część dodatków mieszkaniowych też mogła by być w innej wysokości ale tego przecież nie robimy.
~Fantomas

Napisano: 05 gru 2013, 13:53

ci co prowadzą SZKOLENIA - POWINNI PRZYJĄĆ NAJPIERW WSPÓLNY FRONT ( dokształcić się we wspólnym temacie), A DOPIERO potem POUCZAĆ \"KRECIKÓW DO RYCIA\"
~chochlik

Napisano: 05 gru 2013, 14:32

ustawodawca skoro tego nie reguluje w ustawie raczej mówi : róbta co chceta;
nie ma do tego nic minister bo nie ma żadnej delegacji do uregulowania tego w rozporządzeniu;
więc
według mnie można by np. wydać decyzję warunkową; pod warunkiem uprawnienia w danym miesiącu do dodatku mieszkaniowego;
bo inaczej u niektórych wnioskodawców będziemy wydawać nawet po 4 decyzje przyznające DE w 2014r.:
1. do czasu jak przyznany jest już DM np. do I,II lub III 2014;
2. przyznajemy DE do kwietnia 2014r.;
3. od maja do czasu przyznany jak przyznany będzie w II-XI 2014r. DM;
4. jak wydamy nową kolejną już decyzję w sprawie DM;

i jeszcze jedno mi się nasunęło :
w podstawie prawnej decyzji nie powinno się pisać obwieszczeń (obwieszczenie nie jest źródłem prawa powszechnie obowiązującego w RP - zgodnie z konstytucja zresztą).
~wódko daj żyć

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x