Raport nie jest tak kategoryczny w ocenach jak informacja o realizacji ustawy zacytowana przez Marcina. Mam wrażenie, że dla publiczności w sejmie przedstawiono podkolorowywane wnioski, po to by udowodnić przyjętą tezę. Czy to nadal polityka czy może już zwykła dezinformacja i manipulacja?
Jeśli przyjąć, że faktycznie nastąpił spadek ilości dzieci w pieczy zastępczej tzn. że nastąpił on w pieczy rodzinnej. Jest mniej dzieci i rodzin w rodzinach spokrewnionych. Czyli ustawa tak naprawdę rozłożyła pieczę rodzinną. Do tego nagminnie przekraczane są limity liczby dzieci w rodzinach zawodowych i RDD, co częściowo maskuje problem miejsc w placówkach....
Ech... Marcinie po co ktoś z ministerstwa miałby za darmo spotykać się z dyrektorami? Ministry i posłanki wolą pojechać np. do Waplewa, bo tam jest bezproblemowo i wszyscy sobie kadzą i mówią jednym językiem. Nie ma tam problemu niewygodnych pytań, a jeśli takowe padają zawsze je można zbyć jakimś łgarstwem (pamiętasz obiecanki w sprawie świadczeń kompensacyjnych?). Ustawa skonfliktowała kadrę z dyrekcją jak nic nigdy dotąd. Tak złej atmosfery pracy nie było chyba nigdy. Nadal uważasz się za reprezentanta interesów placówek? Wielu pracowników pewnie przestało traktować dyrektorów jako reprezentantów interesów placówek.
Ja się uważam - jestem czysty jak woda zimą z drogi. Na 100% za reprezentanta swojej placówki. Możemy siedzieć cicho i czekać na walec, który wszystko wyrówna, możemy dalej się nad sobą rozczulać lub próbować coś zrobić. To będzie przegięcie jednak napiszę - WSZYSTKIE RĘCE NA POKŁAD
Wg statystyk to nauczyciele najmniej pracują a najwięcej w przełożeniu na 40g zarabiają.Statystyki...
wg innych z kgp skuteczność policji jest tak wielka w tamtym roku,że ogólnie spadła ilość przestępstw...i komu wierzyć??gazetom??Tabelkom???