nadpłata i niedopłata za co, cw i wodę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 sty 2017, 13:40

co robicie z nadpłatą za media jeżeli została oddana klientowi przez zarządcę do dyspozycji w okresie który wliczamy do dochodu?? ja wliczam do dochodu całość

a co z niedopłatą czy dzielicie ją na miesiące i wliczacie do wydatków mieszkaniowych w danym miesiącu? ja nie robię nic z niedopłatą!
kss

Napisano: 26 sty 2017, 14:28

małe www co myślisz???
kss

Napisano: 26 sty 2017, 14:53

co ja myślę a no że jeszcze niecałe półtora godzinki i do domu :lol:
A na poważnie ja przyjąłem taką zasadę że biorę nominalne obciążenie nadpłaty i niedopłaty mnie nie interesują a czemu a no bo zwrot nadpłaty to już kiedyś te pieniądze wliczyliśmy do dochodów (np pół roku temu) i drugi raz się tego nie robi - a jak za zapałki w kiosku płacisz stówą to co reszta jest twoim dochodem ?
niedopłata za jakiś okres również nie powinna wpływać bo raz zużyjemy np 1m3 a raz 10m3 wody a nas interesuje zużycie w danym miesiącu
Orzecznictwo w tej materii jest zgoła różne co WSA to inne a u nas nie ma prawa precedensu i każdy z wyroków to oddzielna sprawa a nie prawo które jest wiążące w każdym przypadku
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 8:33

dzięki małe www za Twoje zdanie
co prawda nie pomogło mi ono ale cóż....
z ktoś innym robi inaczej???
kss

Napisano: 27 sty 2017, 9:48

wiem wiem kss jak ktoś słuchał bajorko przez tyle lat a tu nagle bęc rewolucja i co teraz :lol:
ale żeby nie być gołosłownym przeczytaj sobie ostatnią uzasadnienia tego wyroku pomijając ten cały bełkot prawny i może to ci pomoże bo ja już nie wiem jak mam to uczynić
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... es=2012_03
ps. miłej zabawy ;)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 10:44

ach ta nasza jednolitość .... w przepisach
zabawa jest przednia...ja mam kilka wyroków i oczywiście rozstrzygnięcie naszego sko, że liczymy nadpłatę do dochodu
więc morał jest jak zwykle taki sam - martwi się człowieku sam jak robić... :lol:
kss

Napisano: 27 sty 2017, 11:10

no jak to mówią co kraj to obyczaj (u nas region kraju) ale ja idę po najmniejszej linii oporu bo z tymi rozliczeniami nadpłat i niedopłat jest za wiele bigosu ..... a tak mam prostą piłkę :) (no i podkładkę prawną czyli dupochron ihihih)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 13:52

Nie liczymy nadpłat do dochodu, podobnie nie liczymy zwrotu podatku. To co nam zrwacają teraz, było przychodem np. kilka miesięcy temu. Definicja dochodu, choć nie jest jednoznaczna, też nie wskazuje, że zwrot tego co kiedyś już wydaliśmy, należy ponownie traktować jako dochód. :!:
Sabinka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x