Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie
Pracownik rozpoczął u nas pracę od 01.01.2023. W chwili obecnej dostarczył dokumenty dokumentujące pracę w gospodarstwie rolnym. Po przeliczeniu okazało się, że uprawienie do nagrody jubileuszowej nabył przed zatrudnieniem u nas. Wcześniej był zatrudniony w innej jednostce w tej samej gminie (jednak tam wypłata nie nastąpiła, bo nie przedłożył tam wymaganych dokumentów potwierdzających prace w gospodarstwie). Jak teraz podejść do wypłaty nagrody czy my powinniśmy ją wypłacić?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Re: Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie
moim zdaniem przedkłada te dokumenty u poprzedniego pracodawcy i oni wypłacają jubileuszówkę, na pewno nie Wy
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
ale poprzedni pracodawca już nim nie jest i nie ma podstawy do wypłaty, bo dokumenty się pojawiły po ustaniu zatrudnienia w tej jednostce, według mnie sprawa nie jest taka prosta, ja nie wiem, czy tej kwestii nie powinien rozstrzygnąć sąd, na pewno powinien prawnik się wypowiedzieć, albo wystąpić do PIPu;
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
jeśli nie minęły 3 lata to pracownik nadal może dochodzić swojego wynagrodzenia od poprzedniego pracodawcy,mgops7 pisze: 27 wrz 2023, 12:16 ale poprzedni pracodawca już nim nie jest i nie ma podstawy do wypłaty, bo dokumenty się pojawiły po ustaniu zatrudnienia w tej jednostce, według mnie sprawa nie jest taka prosta, ja nie wiem, czy tej kwestii nie powinien rozstrzygnąć sąd, na pewno powinien prawnik się wypowiedzieć, albo wystąpić do PIPu;
mógłby też przynieść decyzję o rencie i ostatni pracodawca np. po roku miałby obowiązek wypłacić odprawę rentową
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
mam świadomość dochodzenia roszczeń pracowniczych do 3 lat wstecz, ale nie sądziłam, że może to się odbyć w ten sposób, że dostarczy się dokumenty i można żądać wypłaty, myślałam, że to jedynie przez sąd, dziękuję za informacje
Oprócz Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie - Kadry przeczytaj również:
regulamin pracy i regulamin organizacyjny
Kategoria zaszeregowania
zasiłek opiekuńczy po macierzyńskim
zwrot za okulary
Trzynastka-siła wyższa
wyrejestrowanie płatnik
Praca - ogłoszenie
ekwiwalent za urlop
chorobowe a zatrudnienie od poowy miesiąca
Podwyżki wynagrodzeń
lista płac po powrocie z macierzyńskiego
Wdrożenie ERP