Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
dolga
Referent
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie

Post autor: dolga »

Pracownik rozpoczął u nas pracę od 01.01.2023. W chwili obecnej dostarczył dokumenty dokumentujące pracę w gospodarstwie rolnym. Po przeliczeniu okazało się, że uprawienie do nagrody jubileuszowej nabył przed zatrudnieniem u nas. Wcześniej był zatrudniony w innej jednostce w tej samej gminie (jednak tam wypłata nie nastąpiła, bo nie przedłożył tam wymaganych dokumentów potwierdzających prace w gospodarstwie). Jak teraz podejść do wypłaty nagrody czy my powinniśmy ją wypłacić?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: Nagroda jubileuszowa - po dostarczeniu dokumentów o pracy w gospodarstwie

Post autor: ops2020 »

moim zdaniem przedkłada te dokumenty u poprzedniego pracodawcy i oni wypłacają jubileuszówkę, na pewno nie Wy
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

ale poprzedni pracodawca już nim nie jest i nie ma podstawy do wypłaty, bo dokumenty się pojawiły po ustaniu zatrudnienia w tej jednostce, według mnie sprawa nie jest taka prosta, ja nie wiem, czy tej kwestii nie powinien rozstrzygnąć sąd, na pewno powinien prawnik się wypowiedzieć, albo wystąpić do PIPu;
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

mgops7 pisze: 27 wrz 2023, 12:16 ale poprzedni pracodawca już nim nie jest i nie ma podstawy do wypłaty, bo dokumenty się pojawiły po ustaniu zatrudnienia w tej jednostce, według mnie sprawa nie jest taka prosta, ja nie wiem, czy tej kwestii nie powinien rozstrzygnąć sąd, na pewno powinien prawnik się wypowiedzieć, albo wystąpić do PIPu;
jeśli nie minęły 3 lata to pracownik nadal może dochodzić swojego wynagrodzenia od poprzedniego pracodawcy,
mógłby też przynieść decyzję o rencie i ostatni pracodawca np. po roku miałby obowiązek wypłacić odprawę rentową
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

mam świadomość dochodzenia roszczeń pracowniczych do 3 lat wstecz, ale nie sądziłam, że może to się odbyć w ten sposób, że dostarczy się dokumenty i można żądać wypłaty, myślałam, że to jedynie przez sąd, dziękuję za informacje
ODPOWIEDZ