nawarzyłam piwa jak wybrnąć? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 03 mar 2014, 15:25

a ten art. jak dostaniesz wniosek i go przekazujesz. Nie jak masz rozpatrzony.
~Elmer

Napisano: 03 mar 2014, 15:40

\'Przepis ten nie został uchylony.\'

Więc obowiązuje nadal.

\'On nam mówi co robimy w przypadku zmiany podmiotu wypłacającego świadczenia\'

Dokładnie.

\'Kwestia czy organy własciwe są \"podmiotami realizującymi świadczenia rodzinne\" - w mojej ocenie są.\'

W mojej też. Ale oczywiście mogę się mylić. Problem w tym, że nie usłyszałem/przeczytałem racjonalnej argumentacji, że jest inaczej.

Na poparcie mojego rozumowania istnieją wyroki sądów, stwierdzające, że zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń rodzinnych - bo nie jest zmianą sytuacji rodzinnej. Dopiero na skutek przeprowadzki może nastąpić taka zmiana, ale oczywiście nie musi.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 15:49

a b s o l u t n i e tutaj Elmer ma rację, nie ma żadnych przekazywań do innych gmin, każdy robi swoje
~ana

Napisano: 03 mar 2014, 15:51

czytanie wybiórcze jest modne widzę.

Rozdział 9
Przepisy przejściowe i dostosowujące
art. 50 ust. 1 ....
1. W przypadku zmiany podmiotu realizującego świadczenia rodzinne obowiązek poinformowania o tym fakcie osoby otrzymującej świadczenie spoczywa na podmiocie dotychczas je realizującym. Obowiązek ten dotyczy również podmiotów realizujących zasiłki rodzinne, pielęgnacyjne lub wychowawcze do dnia wejścia w życie ustawy.

Stosowałeś ten przepis, gdy wchodziła w życie ustawa.

Czytałeś tylko wybiórczo.

Wyroki sądów świadczą raczej tylko przeciwko twojemu rozumowaniu. Nie ma NP w przypadku zmiany miejsca zamieszkania bo w def. NP nie ma takiego przypadku. Ba, nawet nie ma podstaw do uchylenia ZR z powodu zmiany miejsca zamieszkania - takie wyroki również są. Stosując ww zapis z def. byś musiał uchylić prawo i przekazać do innego Ośrodka. Wyroki mówią właśnie o tym, że nie masz do tego podstaw

Tego zdania w ogóle nie rozumiem:
\"Dopiero na skutek przeprowadzki może nastąpić taka zmiana, ale oczywiście nie musi\".
~Elmer

Napisano: 03 mar 2014, 16:24

Ale ja tak nie robię nawet, just saying - dzwonię do ośrodka i pytam jak sobie życzą - i tak robię. ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 16:26

\'Ba, nawet nie ma podstaw do uchylenia ZR z powodu zmiany miejsca zamieszkania\'

No ja nie uchylałem, tylko przekazywałem komplet do realizacji. Ze dwa mopsy na jakie trafiłem również tak praktykują - i normalnie realizują naszą decyzję przyznającą. Nikt nic nie uchylał, strona nic na nowo nie składała.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 16:31

no, ja nie realizowałabym decyzji innego organu, robię uchylenie i strona składa wniosek wg obecnego m-ca zamieszkania
~bogus

Napisano: 03 mar 2014, 16:31

czyli wójt jednej gminy realizuje w takiej sytuacji decyzję wójta innej gminy?
Jak dla mnie kosmos
~Elmer

Napisano: 03 mar 2014, 16:38

Czemu? A decyzje Marszałka realizujesz? Znaczy jeden wójt ma drugiemu z urzędu nie ufać czy jak? Dla mnie to zawsze było jak najbardziej logiczne, w końcu zgodnie z KPA pilnujemy właściwości miejscowej z urzędu, zmiana miejsca zamieszkania nie specjalnie jest powodem do uchylenia decyzji no itd. Ale tak jak mówię, to akurat jest taka sprawa, że każdy lubi inaczej, więc dzwonię i się pytam jak - o ile to nie jest kompletnie niezgodne z prawem robię jak chcą (kserokopie/oryginały, wniosek/bez wniosku, uchylenie/bez uchylenia + konfiguracje powyższych)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 16:41

\"Obowiązek ten dotyczy również podmiotów realizujących zasiłki rodzinne, pielęgnacyjne lub wychowawcze do dnia wejścia w życie ustawy.\"
Zwracam uwagę na słowo \"również\".

Ale ok. Rozumiem argumentację, choć jej nie podzielam.

\"czyli wójt jednej gminy realizuje w takiej sytuacji decyzję wójta innej gminy? Jak dla mnie kosmos.\"
ale marszałka już może. :)

Ok, nie będziemy się licytować. Poszukam orzecznictwa w temacie. Tak czy inaczej dzieki.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x