nazwijmy rzeczy po imieniu - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 lut 2012, 14:05

Może już dość gradów posypało się na KN. Czas na nazwanie rzeczy po imieniu.

To co robią wychowawcy na KP to nic innego jak PSUCIE RYNKU PRACY. Innymi słowy, zrobią \"to samo\" za mniejszą kasę. To nieuczciwa konkurencja.

Ktoś to zauważył, że opłata za pracę jest RÓŻNA i łatwo się dostosowuje do PODAŻY I POPYTU. Jej giętkość jest ograniczona przez ZWIĄZKI ZAWODOWE I WYMAGANIA PRACOWNIKÓW.

Przykład: górnicy, służby mundurowe itp.
~Marianna

Napisano: 24 lut 2012, 14:51

Ciekawe co by powiedzieli wychowawcy z KP, gdyby za jakiś czas okazało się że na ich miejsce można zatrudniać na \"czarno\" emigrantów zza wschodniej granicy?

Zapewne wielu chętnych by się znalazło. Przecież tą pracę może wykonywać każdy: każdy wychowuje swoje dziecko, żaden problem .... Nie potrzebne do tego na dobrą sprawę wykształcenie ani doświadczenie, a w sumie doświadczenie w sprzątaniu i podaniu obiadu każdy jakieś tam ma ...

A że komuś zrobili by konkurencję to zdrowo dla rynku pracy :P. Nowi pracownicy pracują jak mróweczki, bo boją się utraty pracy. Mają na utrzymaniu rodziny.

A że Kodeksowi mają na utrzymaniu rodziny to w sumie nie istotne, bo przecież zarabiają więcej niż \"cudzoziemcy\" więc niech się cieszą.

A że KP mają większe doświadczenie i są skuteczniejsi ... eeeee tam ... nie wdawajmy się w szczegóły ... ale ale ... a nasze kursy ? studia podyplomowe? to też nie ważne? .... bez przesady ... komu się to przyda ... w tej pracy to tylko trzeba umieć posprzątać, obiad na stół postawić i zagonić dziecko do łóżka...

W tym momencie wypada Kodeksowym pogodzić się z konkurencją ...

ale ... hm ... kurcze ale dlaczego nie chcą oddać części poborów \"cudzoziemcom\" ... przecież to takie niesprawiedliwe! Fe! nieładnie ;)
~Marianna

Napisano: 24 lut 2012, 15:20

Madra babeczka z Ciebie, Marianno ;)
Takie piekiełko nam zrobiono ;)
~Wojtek

Napisano: 24 lut 2012, 20:03

Pisałem o tym, już z 5 miesięcy temu. Spartan mnie na kasę do dyskontu wysłał, a Zosia kazała palić gumy - taka była merytoryczna dyskusja. Cieszę się ,że ludzie z KP u mnie są w porządku ale jeśli chodzi o ich zainteresowanie poprawą warunków pracy i płacy to załamka. Cieszą się z tego co mają - resztę mąż zarobi (same dziewczyny na KP u nas).
~S

Napisano: 24 lut 2012, 20:55

nie ma sie o co kłocić.Każdy jest kowalem swego losu.u mnie najniższa zasadnicza to 2700brutto i każdy narzeka:)sa jednak tacy którzy tylko biadola a inni dorabiaja jeszcze w szkole na poł etatu lub w czasie urlopu jadą za granice by dorobic w polu lub opiekując sie kims starszym.wszystko zależy od ludzi,miejsca gdzie sie pracuje,wys bezrobocia w danym miejscu i ZARADNOSCi.czasy że cos sie nam należy już minęły,wszyscy musimy przyzwyczaic sie do \"nowego\" co nie znaczy że lepszego
~ola

Napisano: 24 lut 2012, 21:07

Marianno żal mi Cię........................
~Tomek

Napisano: 25 lut 2012, 0:32

Olu droga, jak możesz mówić o dorabianiu w szkole czy w innym miejscu kiedy nasza praca jest zmianowa.Czasem 2 nocki dzień po dniu to jak się pokazać dzieciom na oczy przy tablicy? Zaczęłam dorabiać jako koordynator rodzinnej pieczy zastepczej , piszę pisma do OPS, do szkół odwiedzam rodziny i kończę papierkową pracę o 23.30 za jedyne 1.000 zł.
Teraz pracuję 11 godzin czy ja psuję Wam rynek pracy z KN?
Czy ja pójdę walczyć aby została KN - nie liczcie na to!
W placówkach powinny być zatrudnione pomoce do opieki, a dochodzące osoby do pracy z dziecmi: terapeuci, psycholog i nauczyciele pomagający pokonywać trudności w nauce.
Nasze panie z KN nie chcą pomagać nawet przy lekcjach, tylko rozkazują dzieciom a nas pouczają i chwalą się, że dostali 1000 zl na ferie na wakacje.
To tak wyglada jak siedzą dzieci przy stole i jedzą kanapki a troje sposród nich zajada kawior i popija szampanem - wszyscy siedzimy przy tym samym stole, a jakie smaki.
Tak jest z naszą pracą, tak jest z naszą Polską.
~Luna

Napisano: 25 lut 2012, 0:53

Marianna, zrób jeszcze jeden kurs i zmień pracę.
Jeżeli ty tylko \" zaganiasz\" dzieci do łóżka i podajesz im obiadki, sprzątasz..... co na to twój dyrektor ?????,że też jeszcze nie poznał się na tobie - już bym cię zwolnił.Przynajmniej próbowałby , bo KN .....!!!!!! Nie chciałbym zatrudniać gosposi takiej jak ty w swojej placówce, która nic więcej nie potrafi.
Oddaj ty część swoich zarobków na szczytny cel np cudzoziemcom
I jeszcze jedno, nie obrażaj wychowawców zatrudnionych na Kp - pracują i starają się zrobić coś więcej niż ty z KN.
Żal mi ciebie ............
~XXYYY

Napisano: 25 lut 2012, 11:33

Ola i tak do 67 roku życia. Właśnie tym się różnimy od innych nacji które tez maja późny wiek emerytalny,że oni pracują i się regenerują w czasie urlopów, a my w czasie urlopów dorabiamy. Jak można czymś takim się chełpić? To jest zaradność, czy wykańczanie organizmu. Co będzie w wieku lat 4O, 50, 60 65? O wysokości emerytur wynikających z zarobków jakie sa teraz dla pracowników z KP nawet nie wspominam bo na bank nie starczy na przeżycie. Jeszcze raz odkreślam ,nie drwię i nie mam pretensji do pracowników z KP. zachęcam do walki o swoje prawa o polepszenie losu, okazja jest bo skoro zabiorą coś KN to można powalczyć by coś z tego uszczknąć. dlaczego ma to iść na premie dla burmistrzów?
~Leon

Napisano: 25 lut 2012, 17:00

Ej, Leonie, albo pójdzie to dla paru managerów, którzy chętnie \"s.p.i.e.p.r.z.ą\" autostrady za wielokrotnie większe premie, czarny humor ;)
~Wojtek

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x