Wiem z jakich powodów jest jak jest. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 24 lut 2012, 0:26

Dziś dzięki ważnej dla mnie osobie zrozumiałem z jakich powodów jest jak jest w placówkach.

Po pierwsze. Grupa KN w większości po zakończonej procedurze awansu (teczki zakończone, zdjęcia porobioone, kasa wyższa) udaje, że nie wie jak kiepsko ma grupa KP. Zdziwienie, że nie ma awansu, dodatków itp. W pełni przekonana o swojej wyższości, większym doświadczeniu, czasami zadufana w sobie.

Po drugie. Grupa KP ciesząca się, że niedługo zabiorą KN. Sami niczego nie zyskają ale KN zabiorą i wszyscy bedą mieli po równo czyli gó........ Grupa sfrustrowzana, więcej czasu pracująca niż KN mniej zarabiająca.

Po trzecie. I tak wszystkiemu winnien będzie dyrektor, zarabiający kokosy, wychodzący z pracy wcześniej, udający, że nic nie może bo jak się wychyli to go organ prowadzący szczyści.

Ludzie mam wrażenie, że nigdy nie będziemy w stanie niczego sobie wygrac bo patrzymy na siebie wilkiem.

A po czwarte. Smutek ogarnia, dopada człowieka refleksja, że cała para włożona w prace sejmowe, walka o zmianę wizerunku placówek, walka o szacunek dla tego co robimy poszła w las.

Zniakam na jakiś czas - idę szukać krasnali. Za jakiś czas wrócę. Pozdro dla wszystkich forumowiczów.
~Marcin

Napisano: 24 lut 2012, 1:42

Marcin
1. KN walczyła o swoje prawa. Nikt nie dostał nic ot tak sobie.

2. Odkąd dotarł KP do placówek powtarzam ludziom do znudzenia: walczcie o swoje, załóżcie związek itp. ... NIC ! zero reakcji. Wywalczyłam im u dyr godz do dyspozycji, a oni co zrobili? poszli się zapytać dyr co oni by mieli z tymi godz zrobić? Ja mówię\" ludzie zaplanowałam cykl szkoleń- będą w ramach tych godzin\', a oni: \"ale tak poza grafikiem to my nie przyjdziemy w swój wolny dzień\" Dodam, że ułożyłam grafik 4 dni w tygodniu (piąty na szkolenie). Dyr to podłapała i zlikwidowała godz do dyspozycji. Powiedziała że nie będzie się szarpać z ludźmi.

3. Kilka dni temu ścięłam się ostro z dyr w obronie wychowawców. A co oni zrobili na zebraniu? powiedzieli : nie ma problemu... Myślałam że mnie szlag jasny trafi na miejscu. To był kolejny raz gdzie ja jako koordynator walczyłam o ich prawa a oni pokazali mi d... O szczegółach nie chce mi się pisać bo to żałosne.

4. Jeżeli dyr będą nie z branży to na pewno poczucie frustracji wśród pracowników będzie.

5. Tu gdzieś Mariola napisała: \"Zarzuca się kodeksowcom zawiść do karty ale ciekawe jak Wy byście reagowali gdybyście byli na naszym miejscu będąc pokrzywdzonymi.\"

Czy to ja zabrałam Kodeksowym możliwość pracy KN?! Czy Karciani wnioskowali o to?!

Ludzie złoci - nie w tym kierunku frustracje. Mnie też szlag trafia bo to obniża mój standard. Kiedyś miałam 30% dodatku trudnościowego a teraz w ramach WYRÓWNYWANIA DO KODEKSOWYCH mam o cale niebo mniej! Odebrałam ostatnio PITy ze US za ubiegłe lata i co się okazało: że z roku na rok mam mniejsze pobory! Mimo tego, że mam co roku podwyżkę kolejno ucinane dodatki: motywacyjny, trudnościowy i nadgodziny sprawiły, że dochód jest coraz mniejszy!

Mi to też się nie podoba ...

6. Kiedyś praca w ddz była \"CZYMŚ\" a teraz mam zostać pracownikiem pomocniczym

... i mimo tego że kocham swoją robotę to czasami mam serdecznie dość ...

... ale nie dzieciaków ale tej całej otoczki medialnej i nagonki na karcianych. Mam dosyć pogardliwego wzroku który patrzy na mnie przeszywająco \"ta z KN\"

NIKOMU NIE ZABRAŁAM JEGO KASY mało tego JAK MI ZABIORĄ TO NIKT MOJE KASY NIE DOSTANIE

Życzę powodzenia w walce ... ja po ostatnim wystąpieniu moich wychowawców składam broń.

~Marianna

Napisano: 24 lut 2012, 10:25

Zgadzam się w pełni z częścią wypowiedzi ~Marianny dotyczącą braku obrony swojego dobra przez pracowników KP.
Pokazałem ostatnio w rozporządzeniu nowym art 13.1 koleżance wychowawcy dotyczący że dyrektor organizując pracę wychowawczą bierze pod uwagę ....Mówię zawalczcie o siebie o jakieś podzielenie tych 40 godzin. I nic - patrzyła na mnie jakbym coś jej chciał zabrać.
~ale jaja

Napisano: 24 lut 2012, 10:46

To jest chyba jednak wszystko prostsze niż się zdaje. Ludzie boją się wychylić z powodu możliwych konsekwencji. Nikt nie jest niezastąpiony.
~ale jaja

Napisano: 24 lut 2012, 10:50

Masz rację Marianno nie w Waszą stronę powinna iść nasza frustracja. Sami nie potrafimy się zorganizować i walczyć o swoje. Na domiar złego wszędzie jeszcze słyszy się nagonkę na Domy Dziecka i człowieka trafia bo przecież oddaje pracy całe serce. Domy Dziecka chcą likwidować, słyszy się takie dziwne informacje o pracy w placówkach w przecież pracując widzimy ,że rzeczywistość jest inna.
~mariola

Napisano: 24 lut 2012, 12:05

KOCHAM Was jak czytam racjonalne, ale nie pełne pretensji wypowiedzi; zarówno ludziz KN jak i z KP.
I o to chodzi. Zgoda buduje.
ZAtem zbudujmy na tym coś dla nas (pracowników i dzieciaków).
Marcin napisał, że już wie gdzie jest problem, a ja Wam powiem, że poza tym co naważyli nam \"wybrańcy narodu\" przez wiele lat (zaznaczam - 2, 3 kadencje) to sami ludzie w sposób bieodpowiedzialny - jedni z KN inni z KP - podkręcają emocje i nakręca się spirala niechęci i różnic.
Powtarzam, zgoda buduje - jedziemy natym samym wózku.
Bądźmy rozsądni i nie dzielmy się.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 24 lut 2012, 12:27

~Wojtku~ napisałeś nie dzielmy się ! A jak chciałbyś podzielić sięw przyszłości pensją gdzie ja z KP zaraniam 1.095 netto a pani z KN zarania 3.175 netto! Jak będziemy się dzilić po 2014 roku? Czekam na konkretne propozycje?
A jak bedziemy się dzielić czasem gdzie ja z KP muszę wypracować 40 godzin w tygodniu a pani z KN 26 godzin?
Pozdrawiam ludzie pracy łączcie się!!!
~Luna

Napisano: 24 lut 2012, 13:08

podejrzewam że dużo łątwiej sie piszę niż działa.osobiście ze swojego podwórka widze jak każdy jest mocny w gadce ale w czynach juz jest o wiele gorzej...:(
~ola

Napisano: 24 lut 2012, 13:13

Trzeba zadzwonić do związków zawodowych górników i zapytać jak by rozwiązali taką sytuację.
~ale jaja

Napisano: 24 lut 2012, 13:33

Luna napisała: \"A jak chciałbyś podzielić sięw przyszłości pensją gdzie ja z KP zaraniam 1.095 netto a pani z KN zarania 3.175 netto! \"

Luna właśnie o tym wcześniej pisałam: CZY SUGERUJESZ ŻE JA ZABRAŁAM CI PIENIĄDZE?

TO SĄ MOJE PIENIĄDZE i nic Ci do nich.

Walcz o SWOJE PIENIĄDZE.

Jeżeli chcesz to stanę za Tobą (Wami) murem, a uwierz mi że moje zachowania nie są asekuranckie. Moja dyrektorka ma ze mną nie raz trudny orzech do zgryzienia. Ale to musi być TWOJA (Wasza) inicjatywa ... a nie tylko jęczenie pokątne ...
~Marianna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x