nie dla 500 zł na dziecko - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 8 z 13    [ Posty: 127 ]

Napisano: 07 gru 2015, 22:22

W 2017 jest planowanie zniesienie ulgi podatkowej więc wielu z nas nie tylko nię skorzysta z 500 plus a jeszcze straci. Państwo powinno nagradzać aktywnych zawodowo i nam pomóc. Moja koleżanka mając troje dzieci pracuje zawodowo i nigdy jej się nic nie należało tera doradzę jej żeby się zwolniła z pracy bo Ci co nie pracują lub ukrywają dochody zawsze lepiej na tym wychodzą:) A emerytury i tak nie dostaniemy przyjdziemy na stały do OPS, który nam też się należy:)
Ninkaa

Napisano: 08 gru 2015, 16:58

W sumie to niewielu to dostanie bo mamy mało dzieci (średnio 1,2 dziecka na parę i ta liczba stale maleje). Niż demograficzny i wymieranie narodu. Nie wiem czy te 500 zł sprawi że będziemy sie masowo kocić. Wątpię. Tylko w biednych środowiskach jest dużo dzieci. Tam gdzie patologia tam i wielodzietność oraz zwierzaki. Nie zauważyliście tego? Reszta może się nie załapać. Ci którzy sie załapią raczej nie wykorzystają tych pięciu stówek na edukację dzieci, walkę z nałogiem i aktywizację. Ponownie będzie trzeba kombinować by mieć i 500 zł i inne zasiłki. Polak da radę. Dostanie i jedno i drugie + pensję z pracy dorywczej.

Demografii to nie poprawi. Takie czasy że ważniejsze są studia, praca i wyjazdy. Dziecko jeśli już pojawia sie po 30-35 roku życia kobiety. Jedno dziecko. 500 zł nie poprawi nam tego stanu.
Ares30

Napisano: 10 gru 2015, 19:52

Uważam że 500 zł na dziecko to projekt bez przyszłości. Lepszym pomysłem jest większa ulga podatkowa i zwiększenie najniższej krajowej do 2000 tys. netto. To jest prawdziwa pomoc dla wszystkich i motywacja do podjęcia legalnej pracy. Dobry pomysł to obniżenie kosztów pracy w zależności od ilości dzieci - pracodawcy będzie się opłacało posiadanie takiego pracownika, który mniej kosztuje. Na 500 zł mogą się porywać bogate kraje, które nie posiadają deficytu w budżecie. Ja osobiście nie chce się obudzić w drugiej Grecji.
kalkamama

Napisano: 11 gru 2015, 10:17

Jolka 4444 pisze:Fajne to nasze prawo. Taki Roman Giertych zakwalifikuje się do zasiłku 500zł a ja - szary pracownik nie :)
Dodatek jest na dziecko a nie na cele charytatywne. W przypadku oswiadczenia o treści "przeznacze na inne cele" taki dodatek na dzieci pana Giertycha nie powinien byc przynany....
baca

Napisano: 11 gru 2015, 10:23

Te 500 zł na dziecko to jest zły pomysł :twisted: . Klienci wypadną mi z pomocy społecznej i będzie mniejszy nadzór nad rodzinami.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 11 gru 2015, 13:08

Martex pisze:Te 500 zł na dziecko to jest zły pomysł :twisted: . Klienci wypadną mi z pomocy społecznej i będzie mniejszy nadzór nad rodzinami.

To dobry pomysł dosc nianczenia osób dorosłych i ich dzieci...maja dzieci niech sie o nie zatroszczą....a kto o naszych dzieciach myślał albo myśli...wielu pracowników pomocy społecznej zyje na granicy nędzy...
baca09

Napisano: 11 gru 2015, 22:30

Martex pisze:Te 500 zł na dziecko to jest zły pomysł :twisted: . Klienci wypadną mi z pomocy społecznej i będzie mniejszy nadzór nad rodzinami.
Oooo, nadzór nad rodzinami? A co to takiego dokładnie? Bo brzmi groźnie.
Nadzór to ma być nad urzędnikami. Zdecydowanie większy.
rozczarowany

Napisano: 12 gru 2015, 19:11

Te 500zł to w każdym miesiącu???Czy jednorazowo?
U mnie 4 dzieci.Bo jak w każdym to w skali roku niezle.
mirka2

Napisano: 16 gru 2015, 11:23

wiecie co tak sobie czytam i chyba mylicie pojęcia
bo jeśli chodzi o 500+ to ma być płacone jako świadczenie rodzinne czyli nic nie ma wspólnego z pracownikami socjalnym
a wyczytuje że ktoś ma sprawdzać, że ktoś przyznawać, decydować - a to będzie prosta sprawa będzie dwójka dzieci to się należy jedno to dochód 800zł
rozczarowany psioczył na urzędników ale naprawdę w rodzinnych to przyznanie nie jest uzależnione od widzimisia urzędników jest dochód i tyle!!!!!!! zresztą rodzinne w ogóle nie jest uzależnione od pracowników socjalnych.
Jedyna obawa pracowników socjalnych jest taka że w przypadku wejścia 500+ odejdzie część klientów (bo kwota ta będzie liczona do dochodu) czyli pracy a co za tym idzie mogą być zwolnienia pracowników socjalnych i chyba o to głównie chodzi. Z tym że troszeczkę przykre jest takie myślenie nie dajmy ludziom 500+ bo stracimy pracę poprzez bronienie swojego interesu szukanie argumentów na siłę
duszek
Praktykant
Od: 06 gru 2015, 20:47
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2015, 21:30

Obecnie Pani Szydło powiedziała, że 500zł. nie będzie wliczane do dochodu/ więc socjalni dajcie na tacę/
Albik

Strona 8 z 13    [ Posty: 127 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x