Dla mnie to 27 ust 1 (...jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna..) Jeśli kobieta zgłasza, nam ten fakt to cóż to jest innego jak zmiana sytuacji jej rodzinnej!!!!
W Lexie nie szukałem ale raczej masz rację. Lecz aby uchylić musisz mieć podstawę do tego- kobieta nie dała wyroku o alimenty. Musisz wezwać do dostarczenia dokumentu (w mojej ocenie będzie to termin 14 -dniowy).
Można tu zastosować wezwanie na art. 20. ust. 2. I niech napisze oświadczenie w ramach wyjaśnień, że jest osoba samotnie wychowującą od tego i tego czasu i na chwile obecną nie posiada tytułu wykonawczego ustalającego alimenty na dziecko itp. itd. I uchylenie w oparciu o art. 8. No i niech składa nowy wniosek i dostaje wezwanie (3 m-ce na dostarczenie wyroku).
No i teraz to już całkiem zwariowałam, nie wiem co zrobić. Dobrze, że jadę na szkolenie 6 lutego, może się coś dowiem, co z tym fantem zrobić?
Ale powiem wam, że z tą decyzją uchylającą to się wstrzymam, bo trochę to dla mnie nie logiczne - to tylko moje zdanie.
Art. 8 ust. 8, art. 20, art. 23 ust. 1a-2 ustawy, § 5 pkt 1 lit. d rozporządzenia.
Wzywam stronę i daję 14 dni na dostarczenie TW.
Jak strona złożyłaby wniosek o uchylenie decyzji należałoby decyzje uchylić, następnie mogłaby złożyć kolejny wniosek i tym samym termin na złożenie TW wydłuży się do 3 miesięcy.