Faktycznie na chwilę obecną brak jest odpowiednich aktów wykonawczych do znowelizowanej ustawy co wymusza postępowanie według dotychczasowego schematu działań (ma to oparcie w logice prawa). Nie może przecież dojść do paradoksalnej sytuacji, że np. policja przestaje wypisywać Karty bo nie ma przepisów wykonawczych.
Kartę zakłada instytucja, do której jako pierwszej trafiła osoba pokrzywdzona przemocą. W aktualnym stanie prawnym może być tak, że będzie ich wypisanych np. 5 dla jednej rodziny (z pięciu różnych podmiotów). Tu już rola Zespołów Interdscyplinarnych, żeby to skoordynować.
Polecam:
https://www.mpips.gov.pl/bip/index.php?idkat=2782
Zapraszam do wymiany doświadczeń i zabrania głosu w dyskusji:
https://www.wsparcie.sosnowiec.pl/strona ... encje.html
niebieska karta
Re: niebieska karta
W nowym rozporządzeniu o wywiadzie środowiskowym nie ma załącznika \"Niebieska Karta\". Tej z ustawy o przeciwdziałaniu przemocy jeszcze nie ma. Ja zakładam karte jak dotychczas. Pozdrawiam
czytałam na prawosocjalne.pl, że zakłada się na starym druku, bo na mocy rozporządzenia o wywiadzie środowiskowym stare druki obowiązują do końca 2011 roku. My zakładamy na tych, ale faktycznie to są jaja, że nie ma do tej pory nowych... Może na rocznicę nowelizacji ustawy się doczekamy...
A zakładamy swoją, niezależnie od policyjnej - policja ma swoje procedury, my swoje i nawet w projekcie rozporządzenia są osobne wzory dla policji a osobne dla reszty instytucji. Współpraca jak najbardziej, ale nie wyobrażam sobie kserowania policyjnej karty i prowadzenia jej przez OPS, to chyba w ogóle niezgodne z prawem...
A zakładamy swoją, niezależnie od policyjnej - policja ma swoje procedury, my swoje i nawet w projekcie rozporządzenia są osobne wzory dla policji a osobne dla reszty instytucji. Współpraca jak najbardziej, ale nie wyobrażam sobie kserowania policyjnej karty i prowadzenia jej przez OPS, to chyba w ogóle niezgodne z prawem...
PAP-COM Zgierz k/ Łodzi zapraszam na stronę mam wszystko z druków to co potrzebujecie , w ogóle wszystko nowe w oparciu o najnowsze ustawy, wzory wysyłam w formie zdjęcia
zapraszam wszystkie ośrodki pomocy społecznej i itp:.
numer tel 42-6531470 lub 609 392 999
zapraszam wszystkie ośrodki pomocy społecznej i itp:.
numer tel 42-6531470 lub 609 392 999
U nas też każdy zakłada swoją kartę, czyli policja swoja a my swoja. Jak chcieliśmy żeby nam policja powieliła spisana wcześniej kartę to komendant wypowiedział się ,że im niewolno, i my musimy pracować na swoich kartach. Jedyni zbieramy sie na zespole i konsultujemy , uzgadniamy co kto robi. tez uważam,że powinna być jedna karta i w oparciu o nią pracować.
Oprócz niebieska karta - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! !
niebieska karta
zakup ulotek
przemoc nuczniów
kto sporządza wywiad na potrzeby zespołu?
Dedykacja dla MPiPS
Dedykacja dla MPiPS
co wy na to?
Rozwiązania w sprawie działania systemu pomocy dla osób dotkniętych przemocą
procedura niebieskiej karty
Przemoc w rodzinie - forum profesjonalistów
PRZEMOC...
Do Admina:)
przemoc
Przemoc-sprawozdanie
przemoc w rodzinie