Nienaleznie pobrane FA - a wpłaty dłużnika - mądre głowy! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 11    [ Posty: 108 ]

Napisano: 19 gru 2013, 17:05

Przykra sprawa.

Jak już decyzja uchylająca uprawomocni się (moim zdaniem nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ale na pewno przyjemniejsze niż wykopania sprawy do SKO), zastanowisz się dobrze co zrobić z kasą którą masz zaliczoną nie na ten okres co trzeba.

Może zalicz na wcześniejszy okres, no i wyjaśnij z komornikiem co tam się takiego stało, że kasę wierzycielce a nie na FA przekazywał.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 gru 2013, 17:09

My zawsze wpłaty od dłużników zaliczamy na najstarszy okres.

~Pytajnik

Napisano: 19 gru 2013, 17:10

komornik pewnie nie egzekwuje kasy za poprzednie okresy i zażąda zwrotu. W celu dokładnego wyjaśnienia sprawy przez uchyleniem decyzji pisałbym pismo do komornika na jakiej podstawie uznał egzekucję za skuteczną.
~Elmer

Napisano: 19 gru 2013, 17:15

Świadczenia z FA - to nie alimenty tylko \"świadczenie\"

alimentami są należności wierzyciela.

A według art. 2 pkt. 2 - \"bezskuteczna jest egzekucja, w wyniku której w okresie 2 miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tyt. ZALEGŁYCH i BIEŻĄCYCH zobowiązań alimentacyjnych\"
~Pytajnik

Napisano: 19 gru 2013, 17:26

idąc twoim tropem myślenia to zobowiązaniem alimentacyjnym (nie alimentami) nie jest również ZA i dawny FA płacony z ZUSu. To dlaczego komornik przy zaśw. o bezskuteczności musi podać te kwoty?
~Elmer

Napisano: 19 gru 2013, 17:28

No właśnie.

Jejku, co Komornik to inne zasady działania :-/
~Pytajnik

Napisano: 19 gru 2013, 17:50

A kiedy to wydawaliśmy dec Zw dot. ZA?
Kiedy to dłużnik mógł bezpośrednio na konto OPS wpłacać ZA?
A czy pan komornik może umorzyć ZA bez naszej zgody?
Czy pan komornik może ot tak, umarzać egzekucję świadczeń alimentacyjnych?

No nie, żeby umorzyć ZA musi mieć zgodę OWW - art. 43 ZA.
Jakoś do umorzenia FA zgody nie wymaga.
A więc na jakiej podstawie twierdzi że FA to świadczenia alimentacyjne - takich się od tak nie umarza.

\"To dlaczego komornik przy zaśw. o bezskuteczności musi podać te kwoty?\"

Bo taki ma wzór zaświadczenia o bezskuteczności - zgaduje że określony w rozporządzeniu.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2013, 9:27

prawdy, półprawdy i kłamstwa.

\"A kiedy to wydawaliśmy dec Zw dot. ZA?\" - Nigdy, tylko co z tego?

\"Kiedy to dłużnik mógł bezpośrednio na konto OPS wpłacać ZA?\" - Nie może, tylko co z tego?

\"A czy pan komornik może umorzyć ZA bez naszej zgody?\" -Może, chociażby w przypadku zgonu dłużnika.

\"Czy pan komornik może ot tak, umarzać egzekucję świadczeń alimentacyjnych?\" Co to znaczy ot tak?

\"No nie, żeby umorzyć ZA musi mieć zgodę OWW - art. 43 ZA.\" - Patrz wyżej
\"Jakoś do umorzenia FA zgody nie wymaga\". - On nie umarza zadłużenia z FA, tylko nie prowadzi egzekucji tego zadłużenia, bo jest inny organ właściwy do jej prowadzenia.

\"A więc na jakiej podstawie twierdzi że FA to świadczenia alimentacyjne - takich się od tak nie umarza\". - On nie umarza FA, tylko nie prowadzi egzekucji, to zasadnicza różnica.

\"To dlaczego komornik przy zaśw. o bezskuteczności musi podać te kwoty?\"
A może dlatego, że istnienie zadłużenia w tym pkt świadczy o bezskuteczności?
~Elmer

Napisano: 20 gru 2013, 11:32

Jak zwykle -za przeproszeniem- pie***ysz jak potłuczony.

Egzekucje świadczeń alimentacyjnych nie prowadzą urzędy skarbowe tylko komornicy (z małymi wyjątkami).

\"On nie umarza FA, tylko nie prowadzi egzekucji, to zasadnicza różnica.\"

To był skrót, umarza postępowanie i nie egzekwuje FA.

\"Co to znaczy ot tak?\"
To znaczy tak jakby KPC nie wymieniał sytułacji w jakich może to robić.

Jeśli komornik uznaje że FA to świadczenia alimentacyjne to kiedy komornik sądowy może umorzyć postępowanie co do takich świadczeń?

\"Może, chociażby w przypadku zgonu dłużnika.\"
W przypadku zgonu to egzekucja komornicza już nas nie interesuje (nawet jeśli jeszcze przez jakiś czas od zgonu komornik prowadzi postępowanie), mamy w ustawie FA napisane co robić - na cho**rę rozmydlać temat?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2013, 11:40

a już myślałem, że lepisz pierogi lub uszka....
Jak zwykle manipulujesz, kłamiesz etc...
Gdzie ja napisałem coś takiego:
\"Egzekucje świadczeń alimentacyjnych nie prowadzą urzędy skarbowe tylko komornicy (z małymi wyjątkami)\".
Mi się wydaje, że napisałem, że po wystawieniu tytułu wykonawczego egzekucję tego zadłużenia (z małymi wyjątkami) prowadzi US. Nie wiem co ty sugerujesz.... Może to, że US nie prowadzą takiej egzekucji?

Skrót myślowy... taaaaa a świstak siedzi bo sreberka były kradzione.
Tak w ogóle to o co ci chodzi bo ni w ząb nie rozumiem?

PS. jak tam przygotowania do świąt? Uszka ulepione czy zakupione w sklepie? Karp (podła ryba) zakupiona? Choinka już się świeci? Na \"pasterkę\" do parku się wybierasz?
~Elmer

Strona 2 z 11    [ Posty: 108 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x