czy zakładacie od razu NK, gdy przychodzi osoba i prosi Was o NK?? z policji przyszła do prac. socj. i mówi,że dzielnicowy odesłał ją do prac. socjalnego, bo i tak muszą przesłać do nas i tak
Raz miałem taki przypadek. Nie zakładałem od razu. Spotkałem się z jej facetem, pogadałem dostał ostrzeżenie. Wydawało się, że zrozumiał o co biega. Tak się jednak nie stało. Została założona NK.
A panowie policjanci odbili pałeczkę w twoją stronę. Spławili osobę.
Mieli obowiązek jej założenia.
Też mnie tak raz załatwili mówiąc kobiecie, że to ja się tym zajmuję.
Jest jak jest. Prawie jak na serialowym 13-tym posterunku.
ex, sparzyłeś się więc i wyciągnąłeś z tego wnioski....
W moim powiecie policjanci każdorazowo, kiedy przyjeżdżają na interwencję i jest podejrzenie, że zaistniała przemoc sporządzają NK.
Jeśli zgłosi się do nich osoba podająca się za ofiarę przemocy - sporządzają NK.
Jeśli ofiara przemocy złoży zawiadomienie o popełnieniu na jej szkodę przestępstwa z art. 207 kk - sporządzają NK zaznaczając w karcie \"A\", że powiadomione zostały organa policji.
W każdym z tych przypadków NK potem ląduje u przewodniczącego ZI, a na policji pozostaje jej kopia.
Mało tego - policjant koordynujący zagadnienie przemocy w rodzinie każdą sporządzoną kartę \"A\" sprawdza w programie EKSD (Elektroniczny Książka Służby Dyżurnego), czy sprawca przemocy nie figuruje w nim jako objęty nadzorem kuratorskim. I o wyniku sprawdzenia umieszcza odpowiednią, odręczną adnotację. Od razu potem na GR wiadomo, czy zaprosić do swojego składu kuratora czy też nie.
Dodam jeszcze, że lista osób skazanych, albo też tych, którym za przestępstwa przeciwko rodzinie warunkowo umorzono sprawę lub na pewnych warunkach odstąpiono od ukarania, jest na bieżąco aktualizowana. Wynika to z porozumienia z 2010 r. zawartego pomiędzy ministrem sprawiedliwości (Kwiatkowski) a komendantem głównym policji (Matejuk).
Elu, zacytuj policjantom moją wypowiedź z 27.08.2012 r., a zobaczysz, że będą postępować analogicznie. Łachy nie robią. Tak stanowią przepisy, a oni muszą je stosować.