Dokumentowanie działań - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 sie 2012, 14:03

Witajcie!
Napiszcie mi proszę jakie dokumenty potwierdzające działania powinny znaleźć się w teczce rodziny.
Paragraf 10 Rozporządzenia Rady ministrów z dnia 13 września 2011r w sprawie procedury \"Niebieska Karta\" oraz wzorów formularzy \"Niebieska Karta\"mówi:
1. Wszystkie działania są dokumentowane.
Tym czasem w moim ZI wyglada to tak że sa notatki pracownika socjalnego ewentualnie policjanta z wizytacji rodzinyy, do tego są protokoły grup roboczych no i NK C i D no i jeszcze plany działań.
I teraz zastanawiam się czy jak piszemy w planie działań że członkowie podejma jakieś działania np. że członek zespołu zgłosi osobę na Komisje alkoholową lub skieruje do terapeuty, to czysam zapis w planie działania wystarczy czy też muszę mieć jakiś dokument nie wiem kopię pisma albo notatkę tego członka ZI?
~~nova

Napisano: 30 sie 2012, 17:15

Plan planem,dokumenty dokumentami pakuj je w teczkę.
~ex

Napisano: 30 sie 2012, 22:14

nova, jak sama zauważyłaś wszystkie działania są dokumentowane.
Do teczki wkładasz wszystkie karty, od \"A\" do \"D\". Najważniejsze są potem protokóły z posiedzeń GR, w których odnotowywane powinno być, co ustalił pracownik socjalny po swojej wizycie w rodzinie, co policjant, może jeszcze pedagog szkolny lub kurator...
Na GR podejmujecie decyzję o skierowaniu sprawcy na MKRPA/GKRPA. Nie, ze członek ZI zgłosi, tylko GR gremialnie postawi taki wniosek. To powinno zostać zaprotokółowane. Samo napisanie wniosku do MKRPA/GKRPA winno spoczywać na barkach radcy prawnego przy MOPR/GOPS (chyba, że sekretarz GR jest na tyle kumaty, ze to sam uczyni). Kopię tegoż wniosku można włączyć do teczki rodziny (a co stoi na przeszkodzie?).
Na następnym posiedzeniu będziecie rozważać, czy wasze zadziałanie skutkuje, tzn. czy sprawca podjął dobrowolną terapie czy tez będzie koniecznym wystąpienie do sądu o leczenie przymusowe.
~Jerry

Napisano: 30 sie 2012, 22:20

POMOCNY JESTEŚ.
~BD

Napisano: 30 sie 2012, 22:38

Staram się, jak mogę.
A i tak inni, np. niejaka kinga, przy okazji innych wątków, mnie obsobaczają i próbują zniechęcić...
No cóż: \"jak świat światem Polak Polakowi nigdy nie był bratem\".
To taka nasza narodowa przywara...
~Jerry

Napisano: 30 sie 2012, 22:58

Czytałem co napisała. Nie ma co się przejmować i zniechęcać.
Jesteś tu potrzebny.
~ex

Napisano: 31 sie 2012, 1:09

ex, poznałeś mnie już na tyle, by wiedzieć, że ja oszołomów mam w dalekim poważaniu.
Nie uskarżam się.
W moim wpisie do BD zawarłem nieco sarkastyczny wydźwięk, to fakt. Ale pisałem w ciepłym tonie, bo i jego, tak jak i Ciebie, uważam za bratnią duszę.
Są też inni mi życzliwi, choćby mariolka....

Myślę, że z biegiem czasu moi, a może i wasi (choć nie ujawnieni), oponenci nabiorą dystansu i spoważnieją. Może w końcu pojmą, że warto posłuchać bardziej doświadczonych i bardziej kumatych.
A zwłaszcza zdystansowanych, trzeźwych i pozostających z logiką za pan brat.

P.S. Zachęcajmy zatem pozostałych do rozumnego czytania tekstów ustaw i ichnich rozporządzeń, a także zapoznawania się z wszelakimi komentarzami prawnymi do tychże, jakże ważkich przepisów w naszej codziennej pracy.
Samokształcenie to podstawa, a nie jakieś tam bzdurne szkolenia pod auspicjami niedouczonych zwycięzców castingów na \"szkolenie w zakresie\", \"szkolenie na temat\" itp.

\"Złymi uczynkami piekło wybrukowane!\"

A certyfikatami i zaświadczeniami ze szkoleń? Ściany.

\"Kto Pytia, nie błądzi\", jak mawiali starożytni.
~Jerry

Napisano: 31 sie 2012, 10:22

Dziękuję za pomoc myślę tak samo jak Wy.
Teraz będę bardziej pewna siebie przy domaganiu się jakich kolwiek dokumentów do teczki rodziny od członków ZI. Bo ostatnio stwierdzono że \"nie trzeba\" do teczki wpinać choćby kopii pisma, a po dłuższej dyskusji stanęło na tym że ewentualnie może jakieś notatki (których i tak jakoś zapominaja dostarczyć, nie wiem amnezja czy cóś?). O gremialnym wniosku to już nie mam co marzyć.
Bo to u nas wygląda tak że w planie działań piszemy że ten i ten członek robi to i to, no ale na tym się kończy i jak np w sprawozdaniu piszę że było zgłoszenie na komisję alkoholową (no bo naprawdę członek GR/ZI zgłosił) to w teczce mam tylko zapis w planie działania że ktoś zgłosi i nic więcej bo dany członek GR/ZI zgłasza ale ze swojej instytucji nie jako członek GR/ZI tylko jako pracownik soc., policjant czy członek GKRPA. A moim zdaniem jak ktoś pisemnie np zgłasza kogoś na Komisje Alkoholową to przecież może zrobić ksero i podbić za zgodność z oryginałem albo niech już napisze tą notatkę że zgłosił.
~~nova

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x