Nowe Dodatki Mieszkaniowe

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Fantomas
Referent
Zajmuję się: DM i DE
Kontakt:

Nowe Dodatki Mieszkaniowe

Post autor: Fantomas »

Jest sobie "Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa" który jest na etapie opiniowania w procesie legislacji. Zmienia on wiele ustaw w tym ustawę o dodatkach mieszkaniowych i to w znaczący sposób.
Jako że jeszcze proce legislacji jeszcze trwa, to może w nim być jeszcze wiele zmian ale myślę że warto sobie poczytać bo może być tak, że wszystkie te zmiany wejdą w życie.
Zmian jest taki ogrom że nie będę tu wypisywał. Zapraszam do lektury i komentowania :D
https://legislacja.gov.pl/projekt/12333 ... 9#12685059
GOPS_1234
Referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Re: Nowe Dodatki Mieszkaniowe

Post autor: GOPS_1234 »

interesujący jest artykuł 12 strona 43 warto zerknąć bo mowa o dopłacie 1500zł
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: małe ww »

25 lat to sie jakoś kulało ...... i komu to przeszkadzało ?....... jak nie namieszają to by byli chorzy .. ale zapewne to wynik tych nocnych posiadówek w sejmie....... oj chyba najwyższy czas opuścić ten las :?
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Post autor: Kasitwix »

GOPS_1234 pisze: 03 cze 2020, 15:17 interesujący jest artykuł 12 strona 43 warto zerknąć bo mowa o dopłacie 1500zł
Ja bym to zrozumiała tak, że ta "dopłata"-dodatek z 6 miesięcy ma być nie większy niż 1500 zł, czyli 250 zł na miesiąc. Ale nie wiem :?
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

To dopiero projekt, więc nie ma co się emocjonować, ale jednak warto poczytać ze zrozumieniem. W samej ustawie o dodatkach mieszkaniowych jest sporo korzystnych, ułatwiających nam życie zmian. Likwiduje się rozporządzenie o ryczałcie i cały ryczałt wskakuje do ustawy. Natomiast jeśli chodzi o dopłatę, człowiek ma złożyć wniosek o DM i jeśli go otrzyma, to będzie mu przysługiwała również dopłata. Z zastrzeżeniem, że DM + dopłata ma stanowić 75% czynszu, jednak łącznie nie więcej niż 1500zł.
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

No właśnie dzisiaj już tłumaczyłem, że jeśli wejdą przepisy w życie, to przysługuje wyłącznie najemcom. Pojawia się u mnie pytanie: czy każdemu najemcy? Ustawa mówi ogólnie, więc rozumiem, że może najemca lokalu socjalnego lub mieszkanalnego składać.
Skupmy się na lokach mieszkalnych, 75% czynszu, ja się pytam którego, czy z umowy czy po przeliczeniu na stawkę gminną?
Plusy tej ustawy mogą być takie, ze już nie będzie wątpliwości, czy osoba przebywająca w zakładzie karnym ma prawo do złożenia dodatku. Minusem jest próg dochodowy, gdzie kiedyś była podana równa kwota, minimalnej emerytury, a być może będzie przeciętne wynagrodzenie w gospodarce narodowej (co kwartał trzeba będzie aktualizować).
Mam nadzieję, że pojęcie dochodu nie zmienią, bo ten z rodzinnego mnie przeraża, badać z kilku lat, te podatki i inne. Chociaż podoba mi się, że nowy zapis dochodu z gospodarstwa rolnego, mianowicie obecnie musi być pojęcie "prowadzenia", a nowe przepisy zakładają tytuł do gospodarstwa rolnego, czyli, jak rozumiem, nie trzeba teraz być rolnikiem, wystarczy mieć ziemię i z tego też liczyć dochód.
Kolejny plus to właśnie jak wyżej wspomniano, ryczałt będzie już wskazany w ustawie i nie będzie problemów z fakturami za energię elektryczną jak wyliczać, tylko będzie wskazana na podstawie prawa energetycznego.
Zapis odnośnie wywiadu środowiskowego, rozumiem, że teraz będzie trzeba robić wywiad za każdym razem bez zawiadomienia o terminie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego?
To takie moje główne uwagi.
Zastanawia mnie, jeżeli tak bardzo chcą zmienić ustawę o DM to dlaczego nic nie zmieniają w powierzchniach, osobiście uważam, że tutaj powinni zwiększyć normatywne powierzchnie.
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Post autor: Kasitwix »

1. oświadczenie o średnim miesięcznym dochodzie przypadającym na jednego członka gospodarstwa domowego najemcy w 2019 r. - i tu pytanie dochód brutto? netto? Z PITu? Jak to rozumieć? I jak liczyć?
2.Wniosek przesyłamy do Wojewody do 30 czerwca? Czy 30 lipca?
3.Wysokość „dopłaty” liczymy tak : 75%*czynsz (z umowy najmu) minus normalnie wyliczony dodatek. Tak?
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

Skąd wniosek, że tylko najemcom? :shock: Katalog osób, którym przysługuje dodatek jest taki sam, tylko dodano przy najemcach warunek zamieszkiwania w lokalu. Co do dochodu: pozostaje zasada trzech ostatnich miesięcy, tylko składniki dochodu będą liczone tak jak w ŚR, czyli po chłopsku - trzeba będzie brać to co, rodzinni biorą na zaświadczeniach o uzyskaniu dochodu. Wywiad też pozostaje na takich samych zasadach jak był, dochodzi zapis, że niewyrażenie zgody na przeprowadzenie skutkuje odmową.
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

Skąd wniosek, że tylko najemcom? Ano w tarczy antykryzysowej dodane będzie art. 15zzzic.:
"Osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych, zwanym dalej "najemcami", może zostać przyznany dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19, zwanej dalej dopłata"
ODPOWIEDZ