Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Krisun
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.

Post autor: Krisun »

Mam dość skomplikowaną sprawę, bardzo liczę na Waszą pomoc.
Właściciel domu jednorodzinnego składa wniosek o dodatek mieszkaniowy. Jednocześnie wynajmuje on część mieszkania (pokój z dostępem do kuchni i łazienki wg. umowy najmu) dla Pana, który również ubiega się o dodatek mieszkaniowy.
Czy ktoś mógłby łopatologicznie wyjaśnić mi jakie dokumenty (chodzi o wydatki) powinni oni przynieść i jak to przeliczyć? Mam już jakieś wyobrażenie, ale szukam potwierdzenia, ponieważ sprawa jest dość zawiła.
Ponadto:
Czy właściciel mieszkania może wnieść prośbę, aby dodatek mieszkaniowy był wypłacany wnioskodawcy?
Czy listy wypłat zarówno właściciela jak i Pana, który u niego zamieszkuje powinny trafić do właściciela.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję, jakby były potrzebne dodatkowe informację to dajcie znać.
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Re: Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.

Post autor: Marek1992 »

Osoba, która ma część mieszkania ale nie jest właścicielem, przynosi Ci umowę najmu, natomiast właściciel jeżeli chce na swoją część złożyć dodatek mieszkaniowy powinien dostarczyć akt notarialny.
Jeżeli chodzi o wydatki, to są wyodrębnione kto ile płaci to tak liczysz jak jest podzielone, pamiętaj, że nie bierzesz pod uwagę czynszu u osoby wynajmującej, ale za to musisz sobie przeliczyć na stawkę gminy za 1 m2.
Jeżeli wydatki są wspólne, to wtedy wydzielasz te wydatki stosunkowo do zajmowanej części lokalu, np. jeżeli powierzchnia łączna wynosi 50 m 2, właściciel ma 30 a wynajmujący 20 m2 to wtedy wydatki liczysz w stosunku do 20/50 lub 30/50.
Czy właściciel może wnieść prośbę hmm teoretycznie to wynajmujący może wnieść prośbę aby przesłać na konto właściciela, w drugą stronę to nie wiem. Jeżeli on prześlę Ci wniosek o wpłacenie na dany numer konta to właściwie Ciebie nie obchodzi czyje to konto, więc chyba można tak.
Lista wypłat trafia do zarządcy, jeżeli właściciel jest zarządcą to tak.
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Re: Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.

Post autor: Kasitwix »

Ja w takich sytuacjach wymagam 1. zaświadczenia ze starostwa o metrach, oraz oświadczenie lub umowa najmu. 2. Faktury opłaconej za wodę-ostatni rachunek, 3. Zaświadczenie z urzędu miasta o opłacie za wywóz nieczystości.
W sytuacji gdy dodatek ma iść na konto właściciela, wymagam na piśmie informacji, że właściciel jest zarządcą, wraz z numerem i adresem. I na tej podstawie traktuję go jak zarządcę, czyli wysyłam listy wypłat.
ODPOWIEDZ