Mam dość skomplikowaną sprawę, bardzo liczę na Waszą pomoc.
Właściciel domu jednorodzinnego składa wniosek o dodatek mieszkaniowy. Jednocześnie wynajmuje on część mieszkania (pokój z dostępem do kuchni i łazienki wg. umowy najmu) dla Pana, który również ubiega się o dodatek mieszkaniowy.
Czy ktoś mógłby łopatologicznie wyjaśnić mi jakie dokumenty (chodzi o wydatki) powinni oni przynieść i jak to przeliczyć? Mam już jakieś wyobrażenie, ale szukam potwierdzenia, ponieważ sprawa jest dość zawiła.
Ponadto:
Czy właściciel mieszkania może wnieść prośbę, aby dodatek mieszkaniowy był wypłacany wnioskodawcy?
Czy listy wypłat zarówno właściciela jak i Pana, który u niego zamieszkuje powinny trafić do właściciela.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję, jakby były potrzebne dodatkowe informację to dajcie znać.
Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
- Kontakt:
Re: Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.
Osoba, która ma część mieszkania ale nie jest właścicielem, przynosi Ci umowę najmu, natomiast właściciel jeżeli chce na swoją część złożyć dodatek mieszkaniowy powinien dostarczyć akt notarialny.
Jeżeli chodzi o wydatki, to są wyodrębnione kto ile płaci to tak liczysz jak jest podzielone, pamiętaj, że nie bierzesz pod uwagę czynszu u osoby wynajmującej, ale za to musisz sobie przeliczyć na stawkę gminy za 1 m2.
Jeżeli wydatki są wspólne, to wtedy wydzielasz te wydatki stosunkowo do zajmowanej części lokalu, np. jeżeli powierzchnia łączna wynosi 50 m 2, właściciel ma 30 a wynajmujący 20 m2 to wtedy wydatki liczysz w stosunku do 20/50 lub 30/50.
Czy właściciel może wnieść prośbę hmm teoretycznie to wynajmujący może wnieść prośbę aby przesłać na konto właściciela, w drugą stronę to nie wiem. Jeżeli on prześlę Ci wniosek o wpłacenie na dany numer konta to właściwie Ciebie nie obchodzi czyje to konto, więc chyba można tak.
Lista wypłat trafia do zarządcy, jeżeli właściciel jest zarządcą to tak.
Jeżeli chodzi o wydatki, to są wyodrębnione kto ile płaci to tak liczysz jak jest podzielone, pamiętaj, że nie bierzesz pod uwagę czynszu u osoby wynajmującej, ale za to musisz sobie przeliczyć na stawkę gminy za 1 m2.
Jeżeli wydatki są wspólne, to wtedy wydzielasz te wydatki stosunkowo do zajmowanej części lokalu, np. jeżeli powierzchnia łączna wynosi 50 m 2, właściciel ma 30 a wynajmujący 20 m2 to wtedy wydatki liczysz w stosunku do 20/50 lub 30/50.
Czy właściciel może wnieść prośbę hmm teoretycznie to wynajmujący może wnieść prośbę aby przesłać na konto właściciela, w drugą stronę to nie wiem. Jeżeli on prześlę Ci wniosek o wpłacenie na dany numer konta to właściwie Ciebie nie obchodzi czyje to konto, więc chyba można tak.
Lista wypłat trafia do zarządcy, jeżeli właściciel jest zarządcą to tak.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
- Kontakt:
Re: Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc.
Ja w takich sytuacjach wymagam 1. zaświadczenia ze starostwa o metrach, oraz oświadczenie lub umowa najmu. 2. Faktury opłaconej za wodę-ostatni rachunek, 3. Zaświadczenie z urzędu miasta o opłacie za wywóz nieczystości.
W sytuacji gdy dodatek ma iść na konto właściciela, wymagam na piśmie informacji, że właściciel jest zarządcą, wraz z numerem i adresem. I na tej podstawie traktuję go jak zarządcę, czyli wysyłam listy wypłat.
W sytuacji gdy dodatek ma iść na konto właściciela, wymagam na piśmie informacji, że właściciel jest zarządcą, wraz z numerem i adresem. I na tej podstawie traktuję go jak zarządcę, czyli wysyłam listy wypłat.
Oprócz Wniosek o DM - bardzo proszę o pomoc. - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
okres przyznania dodatku
500 zł
Najem czy podnajem????
Czy pożyczone pieniadze zalicza sie do dochdu?
zaliczka do czynszu
odcinki a zaśw
Nowe Dodatki Mieszkaniowe
Proszę o podpowiedź
Czy liczymy dochód konkubenta
działalność na ryczałcie
Śmierć wnioskodawcy
Bardzo proszę o sprawdzenie wyliczeń
ryczałt CO ?
Pomóżcie
Dochód z działalności gospodarczej
Prośba o sprawdzenie dodatku mieszkaniowego