Nowe ŚP-skala niesamodzielności - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 13    [ Posty: 126 ]

Napisano: 01 lut 2016, 17:06

ja-ona pisze:Do zgagi. Rzeczywiście niezła z ciebie zgaga. Może to ty się opierdzielasz kiedy twoja pociecha jest w warsztatach terapii zajęciowej albo w szkole. Tobie i podobnym do ciebie przydałyby się takie niezapowiedziane wywiady. Z wami rodzicami niech zrobią porządek.Do roboty w tym czasie a nie siedzieć z dupskiem przy kawie.
Cos ci sie mylnego, ja pod opieką mam dorosłą osobę.
Ale tez po sąsiedzku widzę, jak z orzeczonym znacznym stopniem sa niezdolni do samodzielnej egzystencji.
Mieszkam w małej mieścinie,, to się dużo rzeczy widzi i wie.
Gość

Napisano: 01 lut 2016, 17:22

Nie wiem czego mi zmieniło na gościa, ale to ja zgaga pisałam.
zgaga

Napisano: 01 lut 2016, 17:35

irka pisze:My rodzice dzieci niepełnosprawnych od urodzenia nie zgadzamy się na żadne skale.Wywalczyłyśmy ustawę i teraz nie damy się oszwabić! Koniec kropka !
Irka takaś bojowa, to może odpowiesz na pytanie dotyczące samych dzieci, odpowiednio uzasadniając swoje racje.
Czy uważasz , ze słusznym, sprawiedliwymi i racjonalnym jest rozwiązanie, ze matka ciężko niepełnosprawnego dziecka np. w wyniku ciężkiego porażenia dziecięcego pobiera swiadczenie pielęgnacyjne w takiej samej kwocie co matka autystyka, który wiele czynnosci wykona sam przy sobie, i tyle samo otrzyma matka, której dziecko ma cukrzycę, a tak poza tym takie dziecko jest całkowicie samodzielne?
Uważasz , że tak powinno byc? I nie uwazasz, że matka dziecka z cukrzyca całkowicie sie opierdala, a matka autystyka tez za wiele roboty przy nim nie ma?
zgaga

Napisano: 01 lut 2016, 17:42

A to podłość opiekunowie dorosłych chcą nas okraść z wywalczonych świadczeń ,chcą się nażłopać naszym kosztem ,marzy im się skalowanie dzieci a,gów....dostaniecie ! Nie pozwolimy na ten rozbój !
usia

Napisano: 01 lut 2016, 17:55

usia pisze:A to podłość opiekunowie dorosłych chcą nas okraść z wywalczonych świadczeń ,chcą się nażłopać naszym kosztem ,marzy im się skalowanie dzieci a,gów....dostaniecie ! Nie pozwolimy na ten rozbój !
Ależ usia nikt was nie chce z niczego okradać, tym bardziej ze swiadczeń. My tylko chce my, zebyście dostawali je w dalszym ciągu, a skala niesamodzielności miała by tylko przypieczętować to co wam się słusznie nalezy, żeby nikt tego nigdy nie mógł podważyc i oskarżać was o opierdzielanie sie.
zgaga

Napisano: 01 lut 2016, 18:01

Okradliście to wy opiekunów ON dorosłych, nie mieliśmy nic, rozumiesz NIC, a teraz nędzne 520 zł. Dzięki temu, macie 1300 zł. ale pamiętajcie, kradzione nie tuczy, jeszcze bokiem wyjdzie wam nasza krzywda , zapamiętaj!!!
Co do skalowania, uważam że powinno dotyczyć nowych niepełnosprawnych osób/dzieci, i tym którym kończy się orzeczenie o niepełnosprawności. Co do zakresu opieki, jeśli ktoś ma mniej pracy przy podopiecznym, powinno mu być dane podjęcie pracy, bo jak można wyżyć za te nędzne grosze?

I pamiętajcie nie dajmy się wmanewrować, w jakieś skalowanie, dochody......, tym sposobem chcą nas wymanewrować z praw nabytych, to jasne jak słońce... ;)
Gość7

Napisano: 01 lut 2016, 18:11

Gość7 pisze:Okradliście to wy opiekunów ON dorosłych, nie mieliśmy nic, rozumiesz NIC, a teraz nędzne 520 zł. Dzięki temu, macie 1300 zł. ale pamiętajcie, kradzione nie tuczy, jeszcze bokiem wyjdzie wam nasza krzywda , zapamiętaj!!!
Co do skalowania, uważam że powinno dotyczyć nowych niepełnosprawnych osób/dzieci, i tym którym kończy się orzeczenie o niepełnosprawności. Co do zakresu opieki, jeśli ktoś ma mniej pracy przy podopiecznym, powinno mu być dane podjęcie pracy, bo jak można wyżyć za te nędzne grosze?

I pamiętajcie nie dajmy się wmanewrować, w jakieś skalowanie, dochody......, tym sposobem chcą nas wymanewrować z praw nabytych, to jasne jak słońce... ;)

,,I pamiętajcie nie dajmy się wmanewrować, w jakieś skalowanie, dochody......, tym sposobem chcą nas wymanewrować z praw nabytych, to jasne jak słońce... ;)[/quote]"
Niby masz rację ,jednak ja już zacząłem stąpać po ziemi bez kryteriów nie wyrównają do 1300zł.Ostatecznie lepsze skalowanie i duża szansa na wyższe świadczenie ,niż do końca 520zł. ech zresztą szkoda gadać i tak wystawią do wiatru..
GERARD

Napisano: 01 lut 2016, 18:24

Skalowanie ,to prawdziwy dar niebios dla wszystkich opiekujących się niepełnosprawnymi faktycznie w stopniu znacznym,czyli całkowicie niezdolnymi do samodzielnej egzystencji.Złóżcie ręce do Boga i gorąco pomódlcie się o sprawiedliwość.Nic lepszego Was nie spotka.
zyx

Napisano: 01 lut 2016, 18:30

Gość7 pisze:
Ale co ci po prawie nabytym do 520 skoro przy skalowniu będziesz mógł mieć więcej? Chyba że stan twojego podopiecznego rokuje poprawę a nie pogorszenia zdrowia, to wtedy możesz sie obawiać skalowania i straty.
Mysle, ze to bedzie na takiej zasadzie,ze nikt cie nie będzie zmuszał do skalowania i pozostaniesz przy prawach nabytych z kwotą 520 zł. A na wyrównanie do 1300 bez skalowania bym nie liczyła.
zgaga

Napisano: 01 lut 2016, 18:51

Nie, nie obawiam się skalowania, ale jak pisałam, nowe przepisy dla nowych opiekunów, jakoś nie wierzę rządzącym...

A co jeśli ZUS dostanie ''wytyczne'' uzdrowienia podopiecznych? Przecież tam cuda dzieją się, ludzi nie zdolnych do samodzielnej egzystencji, po wylewach i udarach do pracy się wysyła!
Gość7

Strona 3 z 13    [ Posty: 126 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x