Moim zdaniem rodzin, które otrzymują świadczenia w wysokości określonej ustawa o pomocy społecznej nie dotyczą obecne zmiany. Nadal obowiązuje zapis art. 226 ust. 9. Mnie by interesowała wasza opinia w takiej oto sprawie. Mam dwie rodziny zastępcze, które w 2012 wybrały stare zasady, ale obecnie korzystniejsze dla nich finansowo były by nowe zasady. Czy rodzina zastępcza może zmienić raz podjęta decyzję i obecnie złożyć wniosek o świadczenia "po nowemu"?
Jeśli zaś chodzi o moje zdanie na temat nowelizacji to powiem tyle - to następny bubel. Z jednej strony wprowadza się zapis o wysokości świadczenia nie zależącego od dochodu dziecka, a z drugiej strony zmienia się zapis art. 89 i każe się rodzinom zastępczym zgłaszać nam sytuację dochodową dziecka. Wykreśla się zapis o konieczności dostarczania zaświadczenia o kontynuowaniu nauki przez wychowanków - ciekawe jak będziemy sprawdzać, czy dalej się uczą??! W art. 47 ust. 2 wprowadzają nr dziennika ustaw, w dwóch innych go wykreślają (art. 94 ust. 1 i 187 ust. 1 pkt 9). A prawo do części świadczenia w przypadku gdy wychowanek rodziny zastępczej trafi do aresztu śledczego lub zakładu karnego!!! No i wprowadzenie zapisu w art. 191 ust. 10 poprzez dopisanie że przepisy ust. 7 - mówiące o wynagrodzeniu rodzin zastępczych stosuje się odpowiednio - gdzie cały ustęp mówi o kosztach za placówki. Już nie będę wspominała, że mam przygotowany do radcy prawnego elaborat z 12 pytaniami.
Nowelizacja w większości nie ustosunkowała się do postulatów przedstawionych na spotkaniu w sejmie zorganizowanym przez panią Kochan. A tak nam obiecywała...