nowelizacja ustawy - Stare tematy

Strona 4 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 10 wrz 2014, 13:33

Moim zdaniem rodzin, które otrzymują świadczenia w wysokości określonej ustawa o pomocy społecznej nie dotyczą obecne zmiany. Nadal obowiązuje zapis art. 226 ust. 9. Mnie by interesowała wasza opinia w takiej oto sprawie. Mam dwie rodziny zastępcze, które w 2012 wybrały stare zasady, ale obecnie korzystniejsze dla nich finansowo były by nowe zasady. Czy rodzina zastępcza może zmienić raz podjęta decyzję i obecnie złożyć wniosek o świadczenia "po nowemu"?

Jeśli zaś chodzi o moje zdanie na temat nowelizacji to powiem tyle - to następny bubel. Z jednej strony wprowadza się zapis o wysokości świadczenia nie zależącego od dochodu dziecka, a z drugiej strony zmienia się zapis art. 89 i każe się rodzinom zastępczym zgłaszać nam sytuację dochodową dziecka. Wykreśla się zapis o konieczności dostarczania zaświadczenia o kontynuowaniu nauki przez wychowanków - ciekawe jak będziemy sprawdzać, czy dalej się uczą??! W art. 47 ust. 2 wprowadzają nr dziennika ustaw, w dwóch innych go wykreślają (art. 94 ust. 1 i 187 ust. 1 pkt 9). A prawo do części świadczenia w przypadku gdy wychowanek rodziny zastępczej trafi do aresztu śledczego lub zakładu karnego!!! No i wprowadzenie zapisu w art. 191 ust. 10 poprzez dopisanie że przepisy ust. 7 - mówiące o wynagrodzeniu rodzin zastępczych stosuje się odpowiednio - gdzie cały ustęp mówi o kosztach za placówki. Już nie będę wspominała, że mam przygotowany do radcy prawnego elaborat z 12 pytaniami.

Nowelizacja w większości nie ustosunkowała się do postulatów przedstawionych na spotkaniu w sejmie zorganizowanym przez panią Kochan. A tak nam obiecywała...
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2014, 11:30

iwa27 pisze: (...)
Wykreśla się zapis o konieczności dostarczania zaświadczenia o kontynuowaniu nauki przez wychowanków - ciekawe jak będziemy sprawdzać, czy dalej się uczą??!
Wychodzi na to, że sami będziemy musieli sprawdzać. Co prawda ja tak robię w przypadku wychowanków, którzy nie do końca są "pewni", więc po prostu będę tak robiła w stosunku do wszystkich.
Niezależnie od tego, my na szczęście pomoc na kontynuowanie nauki przyznajemy na rok szkolny, co oznacza, że po 01.09. wychowanek musi złożyć nowy wniosek o pomoc na KN wraz z potwierdzeniem (czyli zaświadczeniem), że się uczy... a dalej, już ja sama sprawdzę.
Kasia2
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 12:47
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2014, 12:09

My też wydajemy decyzje odpowiednio na rok szkolny lub akademicki i za każdym razem przy nowej decyzji muszą przynieść zaświadczenie. Ponadto dodatkowo przecież PCPR może mieć wewnętrzne zarządzenie i dla usprawnienia np. co pół roku zobowiązać usamodzielnianego wychowanka do przynoszenia zaświadczenia potwierdzającego kontynuację nauki.

A co do ustawy do co z osobami na starych zasadach?
iza38

Napisano: 12 wrz 2014, 7:18

iwa27 pisze:Moim zdaniem rodzin, które otrzymują świadczenia w wysokości określonej ustawa o pomocy społecznej nie dotyczą obecne zmiany. Nadal obowiązuje zapis art. 226 ust. 9. Mnie by interesowała wasza opinia w takiej oto sprawie. Mam dwie rodziny zastępcze, które w 2012 wybrały stare zasady, ale obecnie korzystniejsze dla nich finansowo były by nowe zasady. Czy rodzina zastępcza może zmienić raz podjęta decyzję i obecnie złożyć wniosek o świadczenia "po nowemu"?

Jeśli zaś chodzi o moje zdanie na temat nowelizacji to powiem tyle - to następny bubel. Z jednej strony wprowadza się zapis o wysokości świadczenia nie zależącego od dochodu dziecka, a z drugiej strony zmienia się zapis art. 89 i każe się rodzinom zastępczym zgłaszać nam sytuację dochodową dziecka. Wykreśla się zapis o konieczności dostarczania zaświadczenia o kontynuowaniu nauki przez wychowanków - ciekawe jak będziemy sprawdzać, czy dalej się uczą??! W art. 47 ust. 2 wprowadzają nr dziennika ustaw, w dwóch innych go wykreślają (art. 94 ust. 1 i 187 ust. 1 pkt 9). A prawo do części świadczenia w przypadku gdy wychowanek rodziny zastępczej trafi do aresztu śledczego lub zakładu karnego!!! No i wprowadzenie zapisu w art. 191 ust. 10 poprzez dopisanie że przepisy ust. 7 - mówiące o wynagrodzeniu rodzin zastępczych stosuje się odpowiednio - gdzie cały ustęp mówi o kosztach za placówki. Już nie będę wspominała, że mam przygotowany do radcy prawnego elaborat z 12 pytaniami.

Nowelizacja w większości nie ustosunkowała się do postulatów przedstawionych na spotkaniu w sejmie zorganizowanym przez panią Kochan. A tak nam obiecywała...
rodzina moze zmienić ze starych na nowe składając wniosek. w drugą stronę już nie
mama

Napisano: 12 wrz 2014, 9:32

No ale przecież wniosek o świadczenia na starych zasadach rodziny mogły złożyć w terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy, więc chyba już nie mogą tego zmienić?
weronika22

Napisano: 12 wrz 2014, 11:32

W zasadzie nowela ustawy "odświeża" art.225 ust. 6 i w konsekwencji w treści tego artykułu słowa "niniejszej ustawy" odnoszą się do tej ustawy z 25.07.2014r. o zmiany ustawy o pieczy...
Kasia2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2014, 11:39

Za to jestem ciekawa jak w realu będzie wyglądało sporządzenie oceny sytuacji dziecka, którą dokonuje się "na posiedzeniu" a nie jak dotąd "w konsultacji" ...
Dwa razy w roku dla każdej rodziny będą zwoływane posiedzenia... wiadomo, im więcej osób, tym większe prawdopodobieństwo, że komuś nie będzie pasował termin...
No i trzeba będzie posiedzenie zwołać odpowiednio wcześniej, bo też rodzice zastępczy będą mieli prawo do złożenia zastrzeżeń... potem, Starosta będzie miał czas na ich rozpatrzenie...

Dopiero potem będzie można sformułować opinię do Sądu...
Kasia2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 13 wrz 2014, 18:00

a gdzie te posiedzenia mają się odbywać....? u nas warunki lokalowe raczej na to nie pozwalają. Zastanawiam się gdzie leży też dobro dziecka które wychowuje się w rodzinie zastępczej. ??? co pół roku posiedzenie w jego sprawie .... dzieci przeżywają w szkole wywiadówki... a co dopiero posiedzenie na które ma przyjść pedagog (czasami pedagodzy w ogóle nie znają tych dzieci - bo nie ma takiej potrzeby).
Biurokracja z posiedzeniem jest możliwa w przypadku gdy ma się do obsługi 15 rodzin, ale co z pracownikami którzy nie są koordynatorami i mają ok. 50 rodzin -jak oni mają wykonać te zadania... Przecież duże Ośrodki nie mają wszystkich rodzin objętych koordynatorami....
Szkoda że ustawa tego nie przewidziała
pracownik pcpr2

Napisano: 15 wrz 2014, 11:51

Kasia2 pisze:W zasadzie nowela ustawy "odświeża" art.225 ust. 6 i w konsekwencji w treści tego artykułu słowa "niniejszej ustawy" odnoszą się do tej ustawy z 25.07.2014r. o zmiany ustawy o pieczy...
Kasiu nie jestem pewna czy jest tak jak piszesz. Gdyby tak było to znów byłby jakiś termin do podjęcia decyzji przez rodziny. Napiszemy zapytanie do Ministerstwa. Ale prawdę mówiąc najlepiej bym odmówiła rodzinie zastępczej zmiany decyzji, kazała się jej odwołać i zobaczyła co wymyśli SKO. :|
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2014, 13:08

iwa27 pisze:
Kasia2 pisze:W zasadzie nowela ustawy "odświeża" art.225 ust. 6 i w konsekwencji w treści tego artykułu słowa "niniejszej ustawy" odnoszą się do tej ustawy z 25.07.2014r. o zmiany ustawy o pieczy...
Kasiu nie jestem pewna czy jest tak jak piszesz. Gdyby tak było to znów byłby jakiś termin do podjęcia decyzji przez rodziny. Napiszemy zapytanie do Ministerstwa. Ale prawdę mówiąc najlepiej bym odmówiła rodzinie zastępczej zmiany decyzji, kazała się jej odwołać i zobaczyła co wymyśli SKO. :|
No cóż... termin jest podany w art. 226 ust. 6 (i odnosi się do odświeżonego art. 226 ust.5, co oznacza, że rodzina znów ma prawo wyboru).
Nie ma zakazu przejścia rodziny wg nowych zasad. Czy widzisz gdzieś artykuł, który mówi wprost, że nie wolno bo ja nie.

Logiczne jest przejście na nowe zasady, ale z powrotem już nie(przepisy dotychczasowe są tylko podtrzymane dla "praw nabytych", więc rodzina, która przejdzie ze starych na nowe, nie może przejść z powrotem na stare ...)
Kasia2
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 4 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x