nowelizacja ustawy - Stare tematy

Strona 5 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 15 wrz 2014, 13:14

pracownik pcpr2 pisze:a gdzie te posiedzenia mają się odbywać....?
My też nie wiemy :)
a co dopiero posiedzenie na które ma przyjść pedagog (czasami pedagodzy w ogóle nie znają tych dzieci - bo nie ma takiej potrzeby).
To nie kontaktujesz się z pedagogiem w sprawie dziecka? Ja się kontaktuję, tylko, że do tej pory było to na zasadzie konsultacji. Podobnie jak z wychowawcą (w razie potrzeby, gdy występują problemy).
Nie zgodzę się jednak, że nie ma potrzeby by pedagog znał te dzieci. Jest potrzeba, gdyż takie dziecko w rodzinie zastępczej przeżywa swoje (małe i duże dramaty) i często właśnie w szkole wychodzą pewne rzeczy. Pedagog powinien jak najbardziej wiedzieć, że dziecko umieszczone w RZ chodzi do jego szkoły i mieć baczenie na to dziecko (czy się nie zamyka w sobie, czy nie ma problemów z innymi dziećmi).
Biurokracja z posiedzeniem jest możliwa w przypadku gdy ma się do obsługi 15 rodzin, ale co z pracownikami którzy nie są koordynatorami i mają ok. 50 rodzin -jak oni mają wykonać te zadania... Przecież duże Ośrodki nie mają wszystkich rodzin objętych koordynatorami....
Szkoda że ustawa tego nie przewidziała
Zgadzam się...
Kasia2
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 12:47
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 10:38

Nie sądzę aby w prawie istniało takie pojęcie jak odświeżenie art. 226 tej ustawy. Chętnie jednak poznam opinię innych w tej sprawie gdyż jest to istotny problem. Mój radca prawny jest zdania, że rodzina zastępcza otrzymująca świadczenie na "starych" zasadach nie ma możliwości przejść na nowe w oparciu o te przepisy.
Zibi1

Napisano: 16 wrz 2014, 13:25

Zibi1 pisze:Nie sądzę aby w prawie istniało takie pojęcie jak odświeżenie art. 226 tej ustawy. Chętnie jednak poznam opinię innych w tej sprawie gdyż jest to istotny problem. Mój radca prawny jest zdania, że rodzina zastępcza otrzymująca świadczenie na "starych" zasadach nie ma możliwości przejść na nowe w oparciu o te przepisy.
Pojęcia takiego nie ma, dlatego dałam w cudzysłów...
Art. 226 ust. 5 został zmieniony, a logiczne jest, że gdyby dotyczył ustawy z 2011 to by go nie zmieniali tylko zostawili jak jest. Po co zmieniać coś, co miałoby tylko dotyczyć czasu przeszłego.
W tej sytuacji mowa jest o wniosku i jak najbardziej ten wniosek można złożyć, pozostałe zapisy nie zmieniły się, co oznacza, że na złożenie wniosku jest m-c.
Jeśli rodzina ze starych zasad dalej wybierze stare zasady (jest to możliwe w przypadku osób, które dostają niezmiennie dodatek za dziecko poniżej 7 lat) to nadal będzie tak otrzymywała pomoc.
My mamy potwierdzenie z MPiPS, że mogą przejść, ale i tak od razu napisaliśmy o interpretację by mieć to na piśmie.
Niestety, ale lepiej już mieć interpretację Ministerstwa (pisemną!) niż nie mieć nic...
Kasia2
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 12:47
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 13:55

Ostatnio na szkoleniu Pani z Ministerstwa zapytana czy rodziny pobierające pomoc z ustawy o pomocy społecznej mogą przejść na nowe przepisy jeżeli są korzystniejsze odpowiedziała że jest to jak najbardziej możliwe ponieważ nie ma nigdzie w ustawie zapisu że nie mogą tego zrobić.
grazka3

Napisano: 16 wrz 2014, 14:05

robicie wszystkim wszczęcie postępowania administracyjnego ws zmiany decyzji?
on125

Napisano: 16 wrz 2014, 15:08

no właśnie. zmieniać decyzje czy uchylać?
majak

Napisano: 16 wrz 2014, 19:10

ja uważam że zmieniać od 19 września
on125

Napisano: 17 wrz 2014, 8:23

Przecież w nowelizacji jest napisane jak byk "zmienić decyzję". Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
saddd

Napisano: 17 wrz 2014, 10:30

Art. 226 ust. 5 został zmieniony, a logiczne jest, że gdyby dotyczył ustawy z 2011 to by go nie zmieniali tylko zostawili jak jest. Po co zmieniać coś, co miałoby tylko dotyczyć czasu przeszłego.
W tej sytuacji mowa jest o wniosku i jak najbardziej ten wniosek można złożyć, pozostałe zapisy nie zmieniły się, co oznacza, że na złożenie wniosku jest m-c.
Jeśli rodzina ze starych zasad dalej wybierze stare zasady (jest to możliwe w przypadku osób, które dostają niezmiennie dodatek za dziecko poniżej 7 lat) to nadal będzie tak otrzymywała pomoc.
My mamy potwierdzenie z MPiPS, że mogą przejść, ale i tak od razu napisaliśmy o interpretację by mieć to na piśmie.
Niestety, ale lepiej już mieć interpretację Ministerstwa (pisemną!) niż nie mieć nic...[/quote]

Gdyby przyjąć, że art. 226 (z ostatnią zmianą ust. 5) odnosi się do aktualnej nowelizacji to należałoby realizować obowiązki określone w ust. 6 (termin na wniosek 1 m-c) i ust. 7 (starosta zawiadamia o możliwości złożenia wniosku w terminie 14 dni) ?????
Zibi1

Napisano: 17 wrz 2014, 13:15

Kasia2 pisze:
Zibi1 pisze:Nie sądzę aby w prawie istniało takie pojęcie jak odświeżenie art. 226 tej ustawy. Chętnie jednak poznam opinię innych w tej sprawie gdyż jest to istotny problem. Mój radca prawny jest zdania, że rodzina zastępcza otrzymująca świadczenie na "starych" zasadach nie ma możliwości przejść na nowe w oparciu o te przepisy.
Pojęcia takiego nie ma, dlatego dałam w cudzysłów...
Niestety, ale lepiej już mieć interpretację Ministerstwa (pisemną!) niż nie mieć nic...
A czy mogę prosić o kopię tej interpretacji z ministerstwa
Iza38

Strona 5 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x