nowelizacja ustawy - Stare tematy

Strona 6 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 17 wrz 2014, 13:50

Zibi1 czy udostępnisz interpretację MPIPS w sprawie art. 226 ust.5?
świadczenia

Napisano: 17 wrz 2014, 14:51

Ja tej interpretacji nie posiadam i też chętnie bym ją dostał.
Zibi1

Napisano: 17 wrz 2014, 15:13

Moim zdaniem zmiana art. 226 ust. 5 związana jest tylko z dodaniem zapisu, że art. 193 i 194 stosuje się odpowiednio. Chodziło o to, aby usunąć wątpliwości dot. odpłatności rodziców biologicznych, w przypadku gdy rodzina zastępcza wybrała stare zasady. Wynika to z uzasadnienia ustawy: "Proponowana zmiana w art. 226 ust. 5 ma na celu doprecyzowanie, budzącej obecnie wątpliwości, kwestii odpłatności rodziców za pobyt dziecka w pieczy zastępczej, w przypadku, gdy rodzina zastępcza pobiera świadczenia na dziecko na zasadach określonych w przepisach obowiązujących przed dniem wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, tj. na zasadach obowiązujących pod rządami ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. Obowiązujące przepisy budzą wątpliwości interpretacyjne, ponieważ art. 193, który nakłada na rodziców obowiązek ponoszenia opłaty przewiduje, że rodzice ponoszą opłatę za pobyt dziecka w pieczy zastępczej w wysokości przyznanych świadczeń oraz dodatków, o których mowa w art. 80 ust. 1 i art. 81, niejasne zatem było czy w przypadku przyznania świadczeń na podstawie przepisów dotychczasowych można obciążyć rodziców biologicznych opłatą za pobyt dziecka w pieczy, a przede wszystkim w jakiej wysokości ustalić należną opłatę.Z tego względu proponuje się jednoznaczne wskazanie, że przepisy dotyczące opłaty rodziców za pobyt dziecka w pieczy zastępczej stosuje się także w przypadku, gdy rodzina zastępcza pobiera świadczenia na zasadach obowiązujących przed dniem wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej."
Zatem termin złożenia wniosku dotyczył tamtego okresu i niczego "nie odświeża".
weronika22

Napisano: 18 wrz 2014, 11:28

To ciekawe, co piszesz weronika22, bo zarówno Ministerstwo jak i na prowadzący szkoleniu w związku z nowelizacją twierdzą, że osoby na starych zasadach mogą złożyć, właśnie przez to, że nie ma zakazu, że nie mogą.
Natomiast, gdyby było tak jak piszesz.... wtedy nie zmieniliby art. 226 ust. 5 (w którym mowa o wniosku), ale dodaliby osobny ustęp.
Zmiana zapisu powoduje, że ten art. 226 ust. 5 w "nowym brzmieniu" obowiązuje od dnia wejścia noweli tj. od 19.09.2014r. co oznacza, że gdy mowa o wnioskach - również...
kasik2

Napisano: 19 wrz 2014, 12:18

hej mam pytanko czy będziecie zmieniać wszystkie decyzje czy tylko te gdzie dziecko ma dochód?
iza38

Napisano: 19 wrz 2014, 14:31

co w sytuacji gdy rodzina w 2012 r. podjęła decyzje że zostaje na starych zasadach, pobierają kwotę dla dziecka do 7 roku życia, a dziecko w tym roku kończy 7 lat więc zmieniamy decyzję czy może ta kwota będzie obowiązywała do czas opuszczenia przez dziecko rodziny zastepczej? dodatkowo na starych zasadach dziecku są potrącane alimenty a teraz w związku z nowymi przepisami mamy nie potrącać dochodu dziecka więc jaką kwotę mam przyznać ( po staremu bez alimentów?)
maki

Napisano: 20 wrz 2014, 13:45

Zmiana decyzji co robicie? czy informujecie rodzinę zastępczą, jeżeli jest na starych zasadach?,że pomoc jest dla nich niekorzystna i czy mamy prawo ich nie informować?
Zmiana decyzji przyznających pomoc finansową dla rodziny zastępczej powinna być zawsze na jej korzyść.
Moim zdaniem pozostanie na starych zasadach ( w przypadku gdy dziecko ma własny dochód ) jest krzywdzące dla rodziny zastępczej. Tu ustawodawca powinien dokładnie doprecyzować, czy rodzina zastępcza ma możliwość ponownego złożenia wniosku o zmianę. Jeżeli nie ma konkretnego zapisu zawsze powinno się brać pod uwagę dobro dziecka
Kto ma inne bądź podobne zdanie proszę o komentowanie. Pozdrawiam!
człowiek

Napisano: 22 wrz 2014, 8:04

Do Kasik2 - nie wiem, co mówią teraz na szkoleniach i ludzie z Ministerstwa - to, co napisałam, to jest fragment z uzasadnienia do zmian do ustawy i jest tylko to, co przytoczyłam. Sama już nie wiem, o co im chodziło. A jak zmieniacie decyzje? Proporcjonalnie - do 18.09.z pomniejszeniem o dochód dziecka, a od 19.09. bez pomniejszania? Czy inaczej?
Gość

Napisano: 22 wrz 2014, 11:23

ktoś może posiada interpretację art. 226 ust 5 ?
on126

Napisano: 22 wrz 2014, 13:55

a co z artykułem 42 ust 1 pkt 5 b? kiedy wchodzi w życie? w nowej ustawie go nie ma a w zmianach był.
kasss

Strona 6 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x