nowelizacja ustawy - Stare tematy

Strona 8 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 30 wrz 2014, 10:49

uważam że miesiąc na zmianę.
12345

Napisano: 30 wrz 2014, 12:39

Mamy miesiąc czasu na zmianę decyzji. Kwotę nową przyznajemy od 19 września, czyli świadczenie za wrzesień przeliczamy do 18 - pomniejszone o 50% dochodu od 19 pełne świadczenie. Zmieniam tylko tam gdzie był dochód - zresztą jak się uważnie przeczyta art. 17 ust. 2 to tam wyraźnie pisze komu się zmienia.

Co do rodzin na starych zasadach, które obecnie tracą na wysokości świadczeń, to ja też uważam, że powinni mieć prawo do zmiany decyzji bo gdy ją podejmowali w styczniu 2012r. przepisy były całkiem inne. Ale dla świętego spokoju zrobimy tak, że rodzina zrezygnuje z świadczenia, a potem złoży nowy wniosek z ustawy o pieczy.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2014, 7:57

Witam mam pytanie mam usamodzielnianego wychowanka, który złożył 22.09.2014 wniosek o przyznanie pomocy na kontynuacje nauki i jak to się ma bo zgodnie z art. 146 ust.7 za wrzesień powinnam naliczyć mu proporcjonalnie natomiast art. 145 ust.9 pisze że za cały miesiąc w którym złożył wniosek.
Iza38

Napisano: 03 paź 2014, 16:02

A ja chciałabym się z Wami podzielić swoimi przemyśleniami co do liczby rodzin objętych pomocą koordynatora. U mnie w tej chwili jest troje koordynatorów i mają oni od 20 do 25 rodzin. Według zapisów w nowej ustawie nie możemy mieć więcej niż po 15 rodzin. U nas oprócz koordynatorów rodzinami opiekują się również specjaliści pracy z rodziną 2 osób, które maja porównywalna ilość rodzin. Wszyscy mamy umowy o pracę na cały etat. po w/w zmianach nam koordynatorom rodzin będzie ubywać a specjalistom będzie przybywać w dodatku bez limitu. W związku z powyższym obawiam się, że my koordynatorzy możemy zostać zatrudnieni na pół etatu (polowa aktualnej pensji:( ) z liczbą 15 rodzin a pozostali pracownicy czyli specjaliści będą mieć nielimitowana ilość rodzin przy czym zachowają całe etaty. U nas koordynator zarabia najniższą krajową więc po zmniejszeniu etatu dostanie 600 z groszami. Co Wy na to?? Bo ja tą perspektywą jestem podłamana... Aktualnie koordynatorzy odwiedzają swoje rodziny przynajmniej raz w miesiącu, a niektóre nawet częściej. Specjaliści ze swoimi widują się raz na dwa miesiące przeważnie.
gigina

Napisano: 04 paź 2014, 11:47

W związku z moim powyższym postem chciałabym się zapytać jak u Was wygląda kwestia zatrudnienia koordynatorów- umowy, zarobki, ilość rodzin. Jak często odwiedzacie rodziny? My raz w miesiącu przynajmniej. Tak jest w Małopolsce. Czy forma Waszego zatrudnienia i pensje ulegną zmianie wraz z wejściem w życie tej nowej ustawy?
gigi
Praktykant
Od: 30 wrz 2014, 15:42
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2014, 20:10

Koordynatorzy rpz, ale już chyba niedługo...tak nie da się pracować!

My my mamy po 20 rodzin zastępczych i pracujemy na karcie czasu pracy w zadaniowym systemie pracy. Odwiedzamy rodziny 3 razy w tygodniu, a nawet częściej, musimy się rozliczać, co robimy przez 8 godzin w pracy. Ponadto musimy robić miesięczne sprawozdania z efektów naszej pracy. Rodziny są b. szczęśliwe z tego powodu, że je tak często odwiedzamy ( oczywiście to żart). Sytuacja nie jest zdrowa, rodziny czują się inwigilowane i czasami nie chcą wpuszczać nas do domu. Czujemy się jak akwizytorzy, praca marzenie, o zarobkach nawet nie wspomnę, pozdro!
akwizytor

Napisano: 06 paź 2014, 7:46

Nie rozumiem dlaczego ma być 1/2 etatu. a czy w marcu 2012r gdy miałem 15 rodzin a następnie zmieniono zapis na 30 ktoś mi podwoił zarobki? dlaczego to ma działać tylko w jedna stronę czytaj - na niekorzyść pracownika??? obawiam się ze jest to niemożliwe. Inna kwestia, rodziny a może brać pod uwagę ilość dzieci? mając 15 rodzin można mieć 15 dzieci ale i 40. Pracujemy z rodzinami a pośrednio z dziećmi i to w ich interesie działamy często ewentualnie zajmujemy się ich problemami. Takie jest moje zdanie.
seweryn

Napisano: 06 paź 2014, 21:24

akwizytor pisze:Koordynatorzy rpz, ale już chyba niedługo...tak nie da się pracować!

My my mamy po 20 rodzin zastępczych i pracujemy na karcie czasu pracy w zadaniowym systemie pracy. Odwiedzamy rodziny 3 razy w tygodniu, a nawet częściej, musimy się rozliczać, co robimy przez 8 godzin w pracy. Ponadto musimy robić miesięczne sprawozdania z efektów naszej pracy. Rodziny są b. szczęśliwe z tego powodu, że je tak często odwiedzamy ( oczywiście to żart). Sytuacja nie jest zdrowa, rodziny czują się inwigilowane i czasami nie chcą wpuszczać nas do domu. Czujemy się jak akwizytorzy, praca marzenie, o zarobkach nawet nie wspomnę, pozdro!
Dzięki za odp:)
My tez mamy karty podjętych działań w rodzinie które piszemy osobno do każdego dziecka - ja 30 piszę. Jak dojeżdżacie do tych rodzin? Bo u nas powiat rozległy bardzo i taka częstotliwość odwiedzin jest nieosiągalna. Dlaczego tak często odwiedzasz swoje rodziny? Z wyboru czy z obowiązku?
gigi
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 21:39

seweryn pisze:Nie rozumiem dlaczego ma być 1/2 etatu. a czy w marcu 2012r gdy miałem 15 rodzin a następnie zmieniono zapis na 30 ktoś mi podwoił zarobki? dlaczego to ma działać tylko w jedna stronę czytaj - na niekorzyść pracownika??? obawiam się ze jest to niemożliwe. Inna kwestia, rodziny a może brać pod uwagę ilość dzieci? mając 15 rodzin można mieć 15 dzieci ale i 40. Pracujemy z rodzinami a pośrednio z dziećmi i to w ich interesie działamy często ewentualnie zajmujemy się ich problemami. Takie jest moje zdanie.
dziękuję za odp Sewerynie. Mam nadzieję, że to pół etatu nie dojdzie do skutku. Ja zaczynałam gdy ustawa zmieniła się i koordynator miał max 30 rodzin. Ja aktualnie mam 20 a dzieci 30 sztuk. Nie wyobrażam sobie przejścia na pól etatu i pracy 800 brutto. Oczywiście liczba rodzin 15 a specjaliści pracy z rodzina u nas nie mieliby wówczas brak limitu na ilość rodzin. Mimo,że robią to samo co my. W odróżnieniu od nas maja normalny czas pracy - nie zadaniowy.My swoje rodziny odwiedzamy przynajmniej raz w miesiącu, specjaliści co 2 miesiące przeważnie jeden raz w danym miesiącu.
gigi
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 9:24

Moim zdanie pół etatu jest wręcz niemożliwe - chyba, że dali by ci 7 i pół rodziny. Absolutnie zgadzam się z twoim zdaniem na temat tego, że koordynator ma przede wszystkim pod opieką dzieci w tych 15 rodzinach i to nie koniecznie jest 15 dzieci. Odwiedzacie tylko rodziny? A współpraca z szkołą lub innymi specjalistami?
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 8 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x