Nowelizacja ustawy o pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 7    [ Posty: 66 ]

Napisano: 18 kwie 2015, 18:04

Rozpatrzenie wniosku Podkomisji stałej do spraw pomocy społecznej o podjęcie inicjatywy ustawodawczej w sprawie nowelizacji ustawy o pomocy społecznej.

SEJM RP: Komisja Polityki Społecznej i Rodziny, 22 kwietnia 2015 (środa), godz. 16:00

https://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PlanPosKom ... omisja=PSR
Andrzej

Napisano: 19 kwie 2015, 12:03

Zasiłki rodzinne i macierzyńskie to nie ustawa o pomocy społecznej tylko zabezpieczenia społeczne, chyba mylisz pojęcia.
Nic tutaj dot. ustawy o pomocy społecznej nie widzę.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 19 kwie 2015, 12:13

Ustawa o pomocy społecznej - inicjatywa ustawodawcza w tej sprawie jest w drugim punkcie porządku obrad Komisj w dniu 22.04.2015. Chodzi o nowelizację ustawy projektem poselskim lub tzw. komisyjnym.
pkt 2

Napisano: 19 kwie 2015, 13:23

To akurat nic nie znaczy - termin jest wyznaczony nie wiadomo kiedy ( pewnie na kolanie przedwyborczym) w kontekście ostatnich zdarzeń no i oczywiście w aspekcie OKPS jakoś trzeba tą grupę społeczna zakneblować i wykorzystać.
Ale "takie numery to nie ze mną Bruner"!!!!!!!!!!!
Ale to już było....................obiecanki cacanki przez dekadę mamienie, a przed wyborami nagłe porywy.
Ja się na to nie nabieram! To dobrze, że "brak (dobrej- mój przypis) woli politycznej" mówiąc słowami pani Krystyny Wyrwickiej nagle został zmieniony, ale to zbyt późno aby wotum nieufności dla rządu został zastąpiony nagłym przypływem entuzjazmu.
Takie inicjatywy obecnie to już za mało.
Teraz już może być tylko mowa o gotowych propozycjach projektów, a nie dalsze kpiny z pracowników socjalnych pod tytułem obiecanki cacanki, a głupiemu radość
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2015, 14:00

Ta sprawa ma jeszcze inny kontekst - nie chodzi tu tylko o przedwyborcze obietnice zmian na lepsze - dzięki uproszczonej ścieżce legislacyjnej, bez konsultacji społecznych można będzie wprowadzić zmiany kontrowersyjne np. sprywatyzować pomoc społeczną, stworzyć warunki do realizacji większości zadań przez organizacje pozarządowe, a nawet zlikwidować ośrodki pomocy społecznej, tworząc instytucję o innej nazwie (patrz: likwidacja OPS i ŚOO w Warszawie).
pułapka

Napisano: 19 kwie 2015, 14:48

Jak więc widać, tu nie ma dobrej woli rozwiązywania problemów na lepsze drogą jasną i legalną tylko stawianie na swoim wg własnego widzi mi się - i w tym wszystkim pośpiech aby zdążyć jeszcze z tym matactwem - bo inaczej takiego zachowania nazwać nie można.
A chybionych ustaw za rządu mamy już tak wiele i spowodowły one tak wielkie szkody w spoleczeństwie i dla społeczenstwa sa tak szkodliwe, że teraz poodkrecanie zajmie jakiś rok albo dwa.
Dosyć już bylejakości i ignoranctwa.
Jak długo pracownicy socjalni będą patrzeć spokojnie baz reakcji kiedy czyni sie zamachy na ich godnośc, godność ich profesji sprowadzając ich do roli biernych urzędników spełniających wolę decydentów, którzy o teorii i praktyce w pomocy społecznej mają niewiele do powiedzenia
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2015, 16:55

po.pa.pra.ńcy dyskutują nad czymś o czy nie mają zielonego pojęcia - oto nowa moda wśród dzibaropodobnych po.pap.ra.ńc.ów :lol:
takie sobie myśli

Napisano: 19 kwie 2015, 17:20

Moje pojęcie jest aż zanadto doświadczone bo to co ty tak sobie myślisz to ja odczuwam na własnych barkach właśnie.
I nazywaj to sobie jak chcesz, ale zaniechania i ignorancji - nie wspominając cynizmu rządy - tutaj nikt kwestionować nie może w aspekcie ustawy o pomocy społecznej.
Przedwyborcza kiełbasa i tyle
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2015, 17:56

"Obraz polskiej pomocy społecznej" dot. pracy w małym OPS.
Wypowiedzi na posiedzeniach Sejmu (Posiedzenie nr 34 w dniu 19-02-2013)
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/wypowi ... WIADCZENIE
mały OPS

Napisano: 19 kwie 2015, 19:49

No i co tu jeszcze komentować Andrzej, ja osobiście tutaj nie widzę już pola do dyskusji z tym układem POlitycznym, wystarczy spojrzeć na daty:
ten list pracownika socjalnego czytany jako oświadczenie w sejmie 19 lutego 2013 - oklaski i co ? - przez następne dwa lata - NIC!
Mnie też klaskano w 2009r na OKPS i co ( ale też pani Wyrwicka nazwała mnie sfrustrowanym pracownikiem socjalnym.
Nie chcę wypominać skutków tych zaniechań
Powiem szczerze wolę być tu i teraz na swoim miejscu czyli wykluczona społecznie i mieć czyste sumienie z PTSD niż gdybym miała zachować się w pracy jak ten pracownik z wystąpienia Artura Górczyńskiego.

Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości kto i jak pracuje teraz w OPS, GOPS . Trochę wątpliwości budzi ten asystent rodzinny i jego wiarygodność w tym liście
- w którym roku ustawa czy rozporządzenie o asystentach wyszło? .
Ale nie chcę być posądzona o to że się za bardzo czepiam. Generalnie to jest prawda i jest to tajemnica poliszynela
Tutaj już wszystko co było do powiedzenia zostało powiedziane, a krew leje się po trupach tego rządu i dla mnie od dawna jest to bardzo jasne i oczywiste; to wieczne gadanie, wałkowanie, a czas leci...a cynizm tych, którzy mnie chcą obrażać jest tylko dodatkowym dowodem na to, że tej prawdy już dłużej nie można ukryć.
Odkąd pamiętam byłam uznawana za osobę łatwowierną, która wierzyla w każde slowo i bardzo słabą psychicznie - tak mnie decydenci oceniali
w OPS Gliwice, tak mnie też oceniła pani Krystyna Wyrwicka - po moim wystąpieniu.
Szkoda, że tyle ludzi musiało zginąć aby można było odróżnić profesjonalizm i empatię od naiwności i niekompetencji. Dzięki temu, że posiadam te cechy i umiałam słuchać jeszcze żyję bo jako młody nieprzygotowany pracownik socjalny podjęłam przecież pracę dopiero później w trakcie zdobywając kwalifikacje - o tym też się nie mówi, a przecież PTSD nie jest przypadkiem
Szkoda, że tylko pracownicy socjalni muszą uważnie słuchać, a inni mogą sobie pozwalać na wpuszczanie informacji jednym uchem - jak widać - i wypuszczaniu drugim. To my ponosimy później skutki tych zaniechań, zaniedbań i nierzetelności, tumiwisizmu.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś obiekcje co do tej prawdy którą przedstawiam?
Czy to są dzibaryzmy?
NIE! to co napisałam jest prawdą, którą wałkujemy od co najmniej 10 lat i przydłby się w końcu ktoś rzeczowy - rzetelny na najwyższym urzędzie w państwie, któ skończy tę parodię prawodawstwa i ustwodawstwa w Polsce.
Mamy szansę to zmienić 10 maja 2015r
Ja głosuję na Andrzeja Dudę i pierwsze co zrobię to aby zaklepać sobie miejsce w kalendarzu ustawodawczym nowego prezydenta - wyślę niedokończony projekt obywatelskiej ustawy o zawodzie pracownika socjalnego - ten sam który dałam przedstawicielce Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w 2008r na OKPS w Częstochowie.
Tak moi państwo myślę, że żarty się skończyły, jeżeli ktoś używa emotikonków to tylko świadczy o jego determinacji aby nadal podtrzymywać mit, że ten rząd i prezydent Komorowski jeszcze cokolwiek mogą zrobić, razem możemy coś zrobić z Dudą bo to jest prawnik i zna sie na rzeczy, a czas pana Komorowskiego już minął tak samo jak tego rządu = oczywiście to jest moje zdanie, ale też fakty, które mówia za siebie
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Strona 1 z 7    [ Posty: 66 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x