Nowelizacja ustawy o pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 7    [ Posty: 66 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 14:50

Pomoc społeczna to ciekawy temat.
Interesuję się klientami a nie pracownikami.
Czekam na zmiany i rewolucję w tej branży. By było chociaż tak jak w Niemczech. By było jak najmniej klientów z którymi socjalni sobie nie radzą i którzy całe życie chodzą po zasiłki nie dając nic w zamian.
Ares

Napisano: 20 kwie 2015, 14:56

Andrzej pisze: Czy ktoś z Państwa wie, kto zgłosił ten wniosek w Podkomisji?
Andrzej

Napisano: 20 kwie 2015, 15:21

nie obchodzi mnie taki czy inny poseł, który w sprawie zmiany ustawy lub powstania nowej (np. o zawodzie pracownika socjalnego) niewiele może. Co z tego że wyjdzie z inicjatywą poselską, jak ten jego projekt wyląduje w koszu lub co najwyżej w zamrażarce sejmowej? Oczywiście wszyscy na początku będą się cieszyć podobnie jak kiedyś to miało miejsce (patrz dzibar), że projekt znalazł się w sejmie, jednak to nic nie zmienia. Potem pojawi się tylko frustracja z powodu braku ustawy. Poseł opozycji niewiele też może w podkomisjach tzn może zadawać pytania, na które może dostać odpowiedzi i tyle. Zwyczajnie arytmetyka sejmowa. Proponuję więc raczej motywować się do przyjazdu do Warszawy i protestu, gdyby taki zostałby ogłoszony, bo na to jest większa szansa.
tak sobie pomyśl

Napisano: 20 kwie 2015, 15:46

Chcesz powiedzieć, napisać, że pomysłodawcą tej inicjatywy jest grupa posłów opozycji? Mnie się wydaje, że jest to inicjatywa grupy posłów z różnych ugrupowań politycznych, którym bliskie są kwestie warunków życia w Polsce oraz obszar działań systemu pomocy społecznej. Co powinno się znaleźć w tej nowelizacji? Co się znajdzie?
Andrzej

Napisano: 20 kwie 2015, 17:19

Naprawdę nie wiem co ma Prezydent do zmiany ustawodawstwa. od tego jest sejm i komisje sejmowe.Posłowie wybierani przez sejm powinni tworzyć prawo:
A tylko głosować na ustawy przygotowane przez rząd (czytaj urzędnicy np Pani K. Wyrwicka) skonsultowane na komisjach.
B podejmować wniosku uchwałodawcze ( poselskie lub środowisk). Środowiska patrz OPS MOPR i inne jednostki organizacyjne PS.

W przypadku A wolą rzadu będzie zmieniać coś dla pozoru zmieniania , najlepiej bez kosztowo. Od tego są wieloletni posłuszni pracownicy MPIPS. Rewolucji nie wymyślą w tym rozdaniu. Wszyscy zajęci swoimi stołkami i wyborami do stołków.

W przypadku B nasze środowisko ma za słabe lobby, też jesteśmy zachowawczy ,bo teraz o pracę trudno, bo wypaleni . A tak naprawdę jaka jest wizja polityki społecznej a wtym pomocy społecznej w naszym pomocowym środowisku? Dlaczego sami z NGO nie stworzymy przynajmniej modelu nowej ustawy?
Duda czy Komorowski niczego nie zmienią. Bezustanne konferencje nic nie zmienią. Trzeba wymyślić lub wykorzystać organizację, która to pociągnie. A może ktoś zaryzykuje projekt np "myśli nieuczesane ale śmiertelnie poważne nad nowym modelem PM"
EK mur

Napisano: 20 kwie 2015, 17:20

Cisza, milczenie w tej sprawie może oznaczać:

1. Jest dobrze i może być tylko lepiej
2. Nasz głos nic nie zmieni
3. Nie interesuje mnie to
4. Boimy się zabrać głos w tej sprawie
5. Inne
Andrzej

Napisano: 20 kwie 2015, 18:25

1), Andrzej założyleś post więc po prostu zadzwoń czy przejdź się i dowiedz czyja to inicjatywa, wiesz dobrze jacy pracownicy socjalni sa teraz
zakręceni więc podejdź do sprawy rzetelnie.

2).Jeżeli Departamentu pani Wyrwickiej to wiadomo o co chodzi, zbliża się XI OKPS, coś wypadałoby powiedzieć

3). Ares myślę, że już dawno przekroczyłeś granicę, od początku nie jest mi z tobą po drodze i wiedz, że w pomocy społecznej nawet najgłupszy
racownik socjalny nie jest idiotą - to tyle w kwestii matactwa, wirusów i wykluczenia społecznego.

4. Od 13go moje obie poczty nie dzialają więc jeżeli ktoś coś do mnie pisał to ja tej informacji nie otrzymałam.
Przez ułamek sekundy pokazały się tylko dwa e-maile od ciebie Andrzej, że konto jest odblokowane.
Przypuszczam, że to sprawa Aresa ( i jak to nazwał - jego zespołu) - nie wiem co sie dzieje na tym portalu, ale już raz wyraziłam swoje zdanie, ze to śmietnik ( nie urażając ciebie Andrzej) lepiej dopytaj panią Dołęgę - Piasek jaką rolę ma na tym forum pełnić Ares bo to przestaje być śmieszne, a jego działalnośc na HP i podpuszczanie jest wręcz szkodliwe.
Co innego zwykłe rozmowy czy opinie, a co innego wyrafinowane pozbawione dobrej woli ataki.
Byłabym wdzięczna za sprawdzenie.
Nie musimy się zgadzać w różnych kwestiach, ale to nie powód aby mnie wykluczano społecznie i to jeszcze przez pomoc społeczną.
Byłeś pracownikiem socjalnym, więc wiesz co to jest praca socjalna i że nie samym chlebem czlowiek ( pracownik socjalny) żyje.
To tyle w kwestii odpowiedzi ~~indygo, Aresa
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 20 kwie 2015, 18:48

Nie strasz mnie Ares rekinami bo ja na ich terytorium nie wchodzę, a swoje potrafię skutecznie bronić
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 20 kwie 2015, 19:08

że zacytuję raz jeszcze (ze strony komisji)
"Rozpatrzenie wniosku Podkomisji stałej do spraw pomocy społecznej o podjęcie inicjatywy ustawodawczej w sprawie nowelizacji ustawy o pomocy społecznej"

co oznacza, że:
1) stała podkomisja do spraw pomocy społecznej w komisji jest.
2) ona stała podkomisja uznała, że należy wnioskować do KPSiR o PODJĘCIE INICJATYWY USTAWODAWCZEJ w ....
3) jak się KPSiR zgodzi to się zrobi projekt komisyjny lub poselski i tam się posłowie znowelizują ustawowo o pomocy społecznej
i wsio jasno.
a reszta to jałowe palcowanie po klawiaturze
takie sobie myśli

Napisano: 20 kwie 2015, 19:29

Miło było by wiedzieć czego dotyczy projekt Podkomisji w szczegółach
Gość

Strona 3 z 7    [ Posty: 66 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x