Nowelizacja ustawy o pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 7    [ Posty: 66 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 19:32

czy ty myślisz że posłowie podkomisji idą do komisji bo chcą znowelizować ustawę o pomocy, ale jeszcze nie wiedzą co konkretnie chcą znowelizować (które zapisy), więc najpierw poproszą komisją o zgodę a potem jak ją uzyskają wymyślą projekt lub go przedłożą ???
do takie sobie myśli

Napisano: 20 kwie 2015, 19:37

~~Ek mur pozwól, że wyjaśnię co ma prezydent do ustawy o zawodzie pracownika socjalnego;
Prezydent Lech Kaczyński jako profesor prawa zdawał sobie sprawę z pilnej potrzeby zmiany ustawodawstwa i jego uzupewlnienie w kwestii profesji pracownika socjalnego.
Z tego co wiem to miał obiekcje ( uzasadnione zresztą jak widać po prawnikach i lekarzach) co do różnych korporacji, ale był bardzo zainteresowany wszelkimi inicjatywami dotyczącymi zawodu pracownika socjalnego - do tego stopnia, że w 2008r wysłał ( jaki honor! i zaszczyt dla pracowników socjalnych) - wyslał swoją przedstawicielkę z kancelarii prezydenta RP na VIII OKPS w Częstochowie, ona to wykazała zaintereseowanie, a ja korzystjąc z okazji przekazałam jej mój egzemnparz niedokończonego jeszcze projektu obywatelskiej ustawy o zawodzie pracownika socjalnego.
Wtedy się dowiedziałam, że Prezydent Lech Kaczyński ma zwyczaj każdy dokument numerować zgodnie z datą wpływu i później się tą sprawą wg kolejności i pilności zajmować.
Dowiedziałam się również, że prezydent ma prawo zgłaszać również swoje ustawy, albo w ramach swojego zespołu prawniczego pomagać w inicjatywach.
Pan Andrzej Duda powiedził na spotkaniu w Wałbrzychu, że wesprze każdą inicjatywę z którą się do niego zgłoszą - ktokolwiek!
Dla mnie jest to zielone światło bo jak wiemy pan Komorowski nie wykazywał, ani rząd PO żadnego zainteresowania kwestią pomocy społecznej
Pani Wyrwicka nazywała to brakiem woli politycznej.
Jak zwał tak zwał - teraz 10 maja ja też panu Komorowskiemu już podziękuję i zagłosuję na Dudę,
Jeżeli wygra te wybory to mam szansę dokończyć nasze wspólne dzieło, naszą wspólną wielką inicjatywę wszystkich pracowników socjalnych - bo to, że to robil wąski zespół to nic, ale konsultacje trwały latami tu na tym forum przecież i wcześniej przez PI.
Dlatego uczepiłam się tej szansy.
Bo wtedy 10 kwietnia 2010 roku nie tylko straciliśmy Prezydenta RP, wtedy też na długie lata pogrzebane zostały nadzieje pracowników socjalnych o naszej ustawie - jak to sami widzicie.
Prosze Państwa ja nie chcę tutaj manipulować kimkolwiek - chciałam tylko rzetelnie Państwu przedstawić sprawy jak się mają.
Zmienilo się życie, zmienily się realia i potrzeby w pomocy społecznej,
Obecne wyzwania są naprawdę duże dla naszej profesji i wymogi ustawodawcze są wręcz priorytetem.
Wiem, że ustawodawcy chcieliby się pozbyć nas i problemu z nami, ale wiem też, że są ludzie, którzy bardzo poważnie są zainteresowani tą ustawą ( chociaby przyklad spotkania w Legnicy)
Myślę, że jak będzie zielone światlo to wszystko ruszy nową parą,
Dlatego ja sobie powtarzałam byle do wiosny, no i naprawdę wierzę, że się uda.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 20 kwie 2015, 20:22

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. W ferworze walki wyborczej są różne obietnice. Ale życzę pracownikom pomocy społecznej (nie tylko socjalnym) dobrego klimatu do zmian.
Ja mówię dziękuję,po 22 latach zrządzania w pomocy społecznej. Wierz mi , że tyleż samo lat ciągle się dyskutuje o koniecznych zmianach. Na szczęście pamiętam początki realizacji Ustawy, wyżyny pracy socjalnej, mnóstwo dobrych praktyk. Od 1o lat coś się stało, jakiś hamulec spowodował spowolnienie zmian i zanik prawdziwej pracy socjalnej. jesteśmy ze Ślaska, gdzie lubi się pracę i jej dobrą jakoś. Mieliśmy przykłady świetnych MOPSów- Katowice, Ruda Ślaska. Dzisiaj to dobrze pracujące biura pomocy. Mam nadzieję, że dacie radę zmienić to zastane samorządowe i rządowe towarzystwo. Będziemy może znowu realizować prace socjalną z prawdziwego zdarzenia
Gość

Napisano: 21 kwie 2015, 11:46

Dziękuję ~~Gościu, mała poprawka: nie "wy" ale "my", razem możemy więcej.
I to nie jest slogan, dobrze wiem, że sami nic nie zdziałamy, a jeszcze w kwestii prezydenta ( dobrze zauważyłeś Gościu, że na Śląsku ludzie
nauczeni są pracy ), ja nie oczekuję manny z nieba, mnie osobiście potrzebne jest tylko zielone światło ze wsparciem i to zielone światło otrzymałam. Poprzez to moje publiczne oświadczenie na kogo oddam głos w wyborach chciałam również pokazać ile może wyborca i że nawet jeden wyborca może zmienić całe głosowanie poprzez oddanie swojego głosu .
Wybieram się na XV Konferencję OKPS do Częstochowy, czuję, że to będzie bardzo ważna Konferencja dla środowiska pomocy społecznej, nie chcę zdradzać szczegółów, ale wkrótce Gościu będzie okazja aby się o tym przekonać.
Myślałam, że zdążę z książką ( nie poddaję się) ale też nikt mi sprawy nie ułatwia, ale coś na pewno powiem ( jeżeli mnie dopuszczą do głosu:)
Ja również mam nadzieję, że zaczyna się czas na pracę socjalną z prawdziwego zdarzenia. Widzę jak pracownicy socjalni zaczynają się ruszać
i to jest optymistyczne.
jednak kwestia ustawodawcza musi być koniecznie uregulowana i zawód pracownika socjalnego umocowany prawnie,
aby praca socjalna mogla się rozwijać i przynosić realne korzyści.
Dlatego tak bardzo uczepiłam się Andrzeja Dudy, że to już tylko miesiąc - i to najpiękniejszy - 10 maja 2015r.
Czujesz ~~Gościu?
Ja nie tylko czuję oczami wyobraźni i chciałabym aby pracownicy socjalni i nie tylko zastosowali wizualizację: jak mogłoby być pięknie.
Nie śmiej się ze mnie ~~Gościu, zamknij tylko oczy............WIDZISZ?
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 12:15

dzibar pisze:Dziękuję ~~Gościu, mała poprawka: nie "wy" ale "my", razem możemy więcej.
I to nie jest slogan, dobrze wiem, że sami nic nie zdziałamy, a jeszcze w kwestii prezydenta ( dobrze zauważyłeś Gościu, że na Śląsku ludzie
nauczeni są pracy ), ja nie oczekuję manny z nieba, mnie osobiście potrzebne jest tylko zielone światło ze wsparciem i to zielone światło otrzymałam. Poprzez to moje publiczne oświadczenie na kogo oddam głos w wyborach chciałam również pokazać ile może wyborca i że nawet jeden wyborca może zmienić całe głosowanie poprzez oddanie swojego głosu .
Wybieram się na XV Konferencję OKPS do Częstochowy, czuję, że to będzie bardzo ważna Konferencja dla środowiska pomocy społecznej, nie chcę zdradzać szczegółów, ale wkrótce Gościu będzie okazja aby się o tym przekonać.
Myślałam, że zdążę z książką ( nie poddaję się) ale też nikt mi sprawy nie ułatwia, ale coś na pewno powiem ( jeżeli mnie dopuszczą do głosu:)
Ja również mam nadzieję, że zaczyna się czas na pracę socjalną z prawdziwego zdarzenia. Widzę jak pracownicy socjalni zaczynają się ruszać
i to jest optymistyczne.
jednak kwestia ustawodawcza musi być koniecznie uregulowana i zawód pracownika socjalnego umocowany prawnie,
aby praca socjalna mogla się rozwijać i przynosić realne korzyści.
Dlatego tak bardzo uczepiłam się Andrzeja Dudy, że to już tylko miesiąc - i to najpiękniejszy - 10 maja 2015r.
Czujesz ~~Gościu?
Ja nie tylko czuję oczami wyobraźni i chciałabym aby pracownicy socjalni i nie tylko zastosowali wizualizację: jak mogłoby być pięknie.
Nie śmiej się ze mnie ~~Gościu, zamknij tylko oczy............WIDZISZ?
dzibar pamiętaj że nikt ci tyle nie da co Andrzej Duda Ci obieca - sami musimy wszystko wywalczyć....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 13:50

To nie prawda, że "wszyscy chcą pomagać" - nie wszyscy!
Prawdą jest natomiast, że nawet jeżeli chcą - to nie potrafią ( czują się bezsilni, bezradni).
Następna kwestia to to, że pomagać i to skutecznie trzeba umieć, a do tego potrzebna jest wiedza, kompetencje, empatia i postawa autoteliczna.
Jak więc widzisz; nie każdy MOŻE i powinien pomagać - po pierwsze, a po drugie - jeżeli bardzo chce jednak pomagać to musi uważać aby swoja pomocą nie zaszkodzić.
Dzisiaj nie każdy nawet się nad tym zastanawia, nie mówiąc już o tym czy zdaje sobie z tego sprawę - dlatego powstał zawód pracownika socjalnego.

Ja nie oczekuję na obiecanki, jeszcze raz powtarzam, że liczę na siebie i tych, którzy wesprą działania, a nie będą szkodzić jak do tej pory.
Potrafię walczyć i jak widać się nie poddaję - pomimo wszystko!
Nie wierzę też w obiecanki cacanki - co udowodniłam już pani Wyrwickiej na OKPS. I potrafię wyegzekwować z całą mocą to co mnie się należy
na zasadzie "oddaj Cezarowi co cesarskie, a Bogu to co boskie".
Nie boję się powiedzieć prawdy prosto z mostu i jak widzę jest wielu ludzi na wysokich stanowiskach, którzy czują i myślą tak samo.
Cały czas - przez wszystkie lata mojej pracy harowałam, uczyłam się i walczyłam - pomagałam wszędzie tm gdzie widziałam, że mnie wspierają i ja mogę wesprzeć - aby było lepiej i teraz mam wiedze i doświadczenie, których nie chce zmarnować.
Ale walczyć trzeba mądrze, oszczędzając siły i środki czyli zasoby - bo nie są one - w przypadku kapitału ludzkiego tak wielkie, a źródło finansowania też jest na razie niedookreślone i trzeba je wskazać.
I chyba już dostatecznie udowodniłam, że nie tylko mówię, ale potrafię też działać.
Ale nie jestem coraz młodsza tylko coraz starsza więc i siły trzeba tak rozkładać aby ich starczyło na rzeczy naprawdę istotne i najważniejsze

Myślę bardzo realnie i stąpam po twardym gruncie i wiem co robię i co mm zrobić. Marzę - wciąż i cały czas - ale nie bujam w obłokach
Pracownicy Socjalni szykujcie się na JUBILEUSZOWĄ XV OKPS do Częstochowy.
Jak nie zdążę książki napisać to przynajmniej sie spotkamy, wymienimy doświadczeniem i porozmawiamy w starym dobrym towarzystwie, w wyjątkowej atmosferze no i ze wsparciem z góry.
Czas się wziąć za prawdziwą pracę socjalną.
Tak jak było w 2008r. zmusimy rywalizacją rząd do poważnego potraktowania kwestii pomocy społecznej. Szkoda teraz sil na strajki, trzeba dbać o DUCHA, zdrowie, rodziny, pracę i podejmować mądre decyzje, a nie walczyć na oślep.
Pierwsza będzie 10 maja 2015r.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 14:56

Czy wiadomo już jakie zmiany chcą wprowadzić posłowie?
pytanie

Napisano: 21 kwie 2015, 22:10

Dziś opublikowano:

OBSŁUGA KLIENTA W OŚRODKACH POMOCY SPOŁECZNEJ. Raport z symulacji rozmów potencjalnego klienta pomocy społecznej z pracownikami ośrodków pomocy społecznej woj. lubuskiego https://www.lubuskie.uw.gov.pl/polityka_ ... 13323.html

W serwisie Samorząd PAP (2015-04-17) opublikowano:

Skuteczna pomoc. Ngo mogą prowadzić zadania ośrodków pomocy społecznej
https://samorzad.pap.pl/depesze/redakcyj ... polecznej-
Andrzej

Napisano: 22 kwie 2015, 10:32

Witam. Znalazłam dziś w pracach Podkomisji stałej ów projekt i cóż, nie jest to żadne wielkie halo. Chodzi o zmianę dot. wyliczania zasiłku stałego a właściwie to wliczania połowy kwoty dodatku mieszkaniowego do dochodu, co podniosłoby wysokość zasiłków stałych, wystarczy zajrzeć na Komisji i Podkomisji i w projektach ustaw druk 1153 ( zdaje się) . Z pewnością nie są to żadne oczekiwane zmiany. Pozdrawiam
ogam

Napisano: 22 kwie 2015, 11:37

Nie mam pewności, że właśnie o ten projekt chodzi - ten projekt jest już procedowany
https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/Przebi ... 260044DC33

Raczej o nową poselską inicjatywę legislacyjną chodzi.
"Rozpatrzenie wniosku Podkomisji stałej do spraw pomocy społecznej o podjęcie inicjatywy ustawodawczej w sprawie nowelizacji ustawy o pomocy społecznej" - w tej sprawie nie ma jeszcze druku sejmowego. Nie ma też informacji o konkretnym projekcie/dokumencie.
https://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PlanPosKom ... omisja=PSR
Andrzej

Strona 4 z 7    [ Posty: 66 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x