o jakiego organu kierować zwroty (20%)od dłuzników jesli wierzycielka nie pobiera juz świadczen? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 22 lis 2013, 14:13

czyli BDMB uznajesz, że przy obrotnym dłużniku możesz mieć 10 OWD. Chyba dostrzegasz absurdalność takiej interpretacji...

OWD jest ustalane nie wg daty wypłaty czy wpłaty tylko od miejsca zamieszkania. Tak mi się wydaje. Jak masz jakąś inną def. OWD to podaj.
~Elmer

Napisano: 22 lis 2013, 14:46

tylko jak te OWD ma zaksięgować wpłatę skoro nie mają wypłat. Ja mam podobną sytuacje Kobieta pobierała Fa i byłam zarówno OWW i OWD. Teraz kobieta sie wyprowadziła i dłuznik równiez z mojej gminy, ale dłuznik ma zaległość u mnie w gminie. Komornik przekazuje pieniądze w ten sposób, że dzieli na 2 OWW. JA otrzymane pieniądze, pomimo że już nie jestem OWD księguje na jego najstarsze zadłuzenie
~jolka

Napisano: 22 lis 2013, 15:00

księguje jako 20% należne OWD
~Elmer

Napisano: 22 lis 2013, 15:25

ale on nie ma przypisu
~jolka

Napisano: 22 lis 2013, 15:25

Przez dłużnika alimentacyjnego rozumie się osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna. Jeżeli osoba X obecnie nie jest już dłużnikiem alimentacyjnym to tym samym w chwili obecnej używanie określenia OWD jest bezprzedmiotowe.

Osoba X w swojej przeszłości mogła mieć i 10 OWD i każdy z nich był właściwy dla danego miesiąca lub miesięcy wypłat świadczeń.
~BDMB

Napisano: 22 lis 2013, 15:28

BDMB albo nie zrozumiałeś pytania, albo udajesz gupiego.
Pytanie brzmi wg miejsca zamieszkania dłużnika a nie wg daty wpłaty.
~Elmer

Napisano: 22 lis 2013, 16:20

W m-cu wypłaty świadczenia - OWD była gmina A i dokonano podziału kwoty należnej: 60% BP, 20% OWW, 20% OWD A

W m-cu otrzymania wpłaty z tyt. zwrotu - osoba X zamieszkała na terenie gminy B i nie jest już dłużnikiem alimentacyjnym.

Która gmina powinna otrzymać 20%? Wg mnie gmina A dlatego, że wcześniej dokonany podział nie podlega zmianom.

Z powyższego widać Elmer, że przy Twojej interpretacji, data wpłaty może wpływać na wcześniej dokonany podział kwoty należności, gdyż w dniu otrzymania wpłaty miejscem zamieszkania osoby X była gmina B.
~BDMB

Napisano: 22 lis 2013, 16:31

podział rzecz święta? Przeksięgowania nie można zrobić? Dziwne u mnie robią... Zresztą nie ma to znaczenia.
Def. OWD się kłania. Nie można mieć dwóch miejsc zamieszkania. Twój podział sugeruje, że dłużnik ma co najmniej dwa miejsca zamieszkania
~Elmer

Napisano: 22 lis 2013, 16:55

BDMB, powiedz mi czyli jak u Ciebie poradziliby sobie w takiej sytuacji? Dłuznik niebieski ptaszek w ciągu 5 lat FA zmieniał 15 razy miejsce zamieszkania. Ale...komornik ściągnął z niego duzą kwotę (sprzedał wszystko bo wyjeżdza z naszego pięknego kraju) i przesłał pieniadze do OWW, bagatela 50 000. Czyli dzielę: 60% do BP, 20% do dla siebie a 20% rozdzielam jeszcze na 15 żeby każdy z byłych OWD trochę dostał? Bo w dacie wypłaty dane miejsce było akurat OWD, 1 gość ma 15 OWD?
~Aneta

Napisano: 22 lis 2013, 17:09

W danym momencie nie można mieć dwóch miejsc zamieszkania ale historycznie dłużnik mógł mieć wiele miejsc zamieszkania.

Rozpatrywany przypadek pokazuje absurd Twojej Elmer interpretacji. Osoba X nie jest już dłużnikiem alimentacyjnym a Ty chcesz jej ustalać OWD wg miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego.

Jeżeli podział jest znany dopiero w momencie otrzymania wpłaty, to jaki jest sens dokonywania podziału w momencie powstania należności tj. na dzień wypłaty świadczenia. Zapiszmy należność jedną kwotą a dzielić będziemy dopiero po otrzymaniu wpłaty. Przecież tak by było prościej. :)
~BDMB

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x