Obliczenie potrącenia - komornik

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Obliczenie potrącenia - komornik

Post autor: Aisab48 »

Witam, proszę o pomoc przy ustaleniu potrącenia alimentacyjnego - mi już szare komórki zanikają :(
pracownik otrzymuje wynagrodzenie chorobowe w wysokości 559,04 za 8 dni oraz zasiłek chorobowy w wysokości 1.537,36 za 22 dni (jesteśmy płatnikiem). Podstawowe kup oraz kwota wolna.
Wiem, że powinnam osobno obliczyć kwoty graniczne dla potrącenia z wynagrodzenia chorobowego i osobno dla zasiłku, ale coś mi nie wychodzi... Może ktoś zna się lepiej i mógłby pomóc przy wyliczeniach?
Maksymalna kwota potrącenia 3/5 wynagrodzenia netto. Tutaj nie ma kwoty wolnej, ale przy zasiłku zgodnie z ogłoszeniem to 555,19 (proporcjonalnie za 22 dni to 407,14). Kwotę maksymalnego potrącenia 3/5 z zasiłku chyba liczę od kwoty brutto?? Gdzie mam zastosować kup i kwotę wolną? Program zaciąga zasiłek do podstawy opodatkowania i tutaj nie mam co liczyć na poprawność :roll:
Będę wdzięczna za pomoc :?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: Obliczenie potrącenia - komornik

Post autor: ops2020 »

koszty 250 i kwotę wolną od wynagrodzenia chorobowego, plus podatek i składka zdrowotna i w całości do wypłaty,
zasiłek chorobowy minus 261,00 zł podatku minus potrącenie 869,22 zł (mniej niż 3/5 bo kwota wolna musi być zachowana) i do wypłaty 407,14 zł (kwota wolna od potrąceń)
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

tak samo Ci wychodzi ?
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Post autor: Aisab48 »

Dzięki za odpowiedź. Miałam chwile zawahania, bo nie uwzględniałam podatku przy zasiłku i miałam wyższą kwotę do potrącenia, ale ostatecznie zrobiłam tak ja podpowiedziałeś/aś :)
ODPOWIEDZ