odbiór nadgodzin przez wychowawce
Re: odbiór nadgodzin przez wychowawce
W placówce do 14 dzieci jest to jak najbardziej zgodne z prawem.
Pozdr.
Pozdr.
No tak, w 14 jak najbardziej- pracuje w 30. Pewnie jak większość jeszcze...A swoją drogą jak wygląda sytuacja ,gdy jest się samemu na nocce i trzeba np. z choyrm dzieckiem jechać do szpitala? Nie ma problemu z zostawieniem 13 samych? Jakie są Wasze doświadczenia w takich sytuacjach?
Witam. Jeżeli w placówce przebywa do 14 wychowanków nockę może sprawować jeden wychowawca. Jeżeli jest to powyżej 14 to nockę sprawują dwie osoby uprawnione do pracy z dzieckiem w tym przynajmniej jeden wychowawca. Osoby sprawujące pracę w nocy są zobowiązane do dokonania przynajmniej trzech obchodów.
Marcin, z sarkazmem zacytował obowiązujące przepisy.
Sytuacje nadzwyczajen (np. wyjazd z chorym dzieckiem do szpitala) nie zdarzają się na szczęście często, ale bywają i... na sytuację nadzwyczajną powinno być rozwiązanie - takie rozwiązanie musi przygotować dyrektor 14 - osobowej placówki, bo to on "ty..ek zmoczy", gdy sytuacja nadzwyczajna zaistnieje i coś złego sie zadzieje, a organ prowadzacy, który każe dyrektorowi teraz oszczędzać wykpi się (w TV) stwierdzeniem, że to dyrektor jest odpowiedzialny za organizację pracy placówki - mało śmieszne, ale częste
Zatem, radzimy, aby dyrektor "wymyslił" jakies rozwiązanie na takie sytuacje
Pozdr.
Sytuacje nadzwyczajen (np. wyjazd z chorym dzieckiem do szpitala) nie zdarzają się na szczęście często, ale bywają i... na sytuację nadzwyczajną powinno być rozwiązanie - takie rozwiązanie musi przygotować dyrektor 14 - osobowej placówki, bo to on "ty..ek zmoczy", gdy sytuacja nadzwyczajna zaistnieje i coś złego sie zadzieje, a organ prowadzacy, który każe dyrektorowi teraz oszczędzać wykpi się (w TV) stwierdzeniem, że to dyrektor jest odpowiedzialny za organizację pracy placówki - mało śmieszne, ale częste

Zatem, radzimy, aby dyrektor "wymyslił" jakies rozwiązanie na takie sytuacje

Pozdr.
zdarza się, oj zdarza. Coż u nas dzwoni się do któregokolwiek z wych którzy akurat smacznie śpią w domu i ktoś tam zazwyczaj odbierze i co więcej przyjedzie z odsieczą
ale również wielokrotnie powracaliśmy do tego tematu i jakoś złoty środek trudno znaleźć

Godziny nadliczbowe muszą być rozliczone w tzw. okresie rozliczeniowym czyli albo odebrane w postaci dni wolnych w tym okresie albo wypłacone. Innej możliwości nie ma.
Witam zgadzam się w pełni. U mnie jest tak zorganizowane, że jak trzeba w nocy jechać do szpitala to ściągamy wychowawcę lub jadę do szpitala ja. Mamy też ten komfort, że 3 wychowawców plus ja mamy uprawnienia na prowadzenie samochodu służbowego. Więc jak trzeba jechać za karetką to też jest sposób i w przypadku nie położenia dzieciaka na oddział nie ma problemu z powrotem. Nadgodziny płatne i to jest norma. Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Kwartał to rzecz święta. Kończy się i się płaci jak się należy. Wszystko za zgodą wychowawców i dyrektora. Za każdym razem kiedy sytuacja jest poważna wychowawcy informują mnie o rozwoju sprawy.
Witam,
Czy ktoś słyszał ze okres rozliczeniowy 3miesieczny nie oznacza wcale w przypadku domu dziecka kwartału??tak mnie ostatnio poinformowala nowa kadrowa że u nas jest inaczej,tzn.3miesiace nie muszą równac sie np.koncowi wrzesnia i rozliczeniu na jego koniec!!!
Czy ktoś słyszał ze okres rozliczeniowy 3miesieczny nie oznacza wcale w przypadku domu dziecka kwartału??tak mnie ostatnio poinformowala nowa kadrowa że u nas jest inaczej,tzn.3miesiace nie muszą równac sie np.koncowi wrzesnia i rozliczeniu na jego koniec!!!
Istnieje taka możliwość. Wystarczy, że 3 miesięczny okres rozliczeniowy został wprowadzony np. od lutego i wtedy koniec okresu rozliczeniowego wypadnie w październiku.ciekawska1 pisze:Witam,
Skoro jesteśmy [przy nadgodzinach...u nas też chcą wprowadzić 3 miesięczny okres rozliczeniowy i odbieranie nadgodzin w postaci dni wolnych. Czy odbierane nadgodziny są rozliczane 1 do 1 czy inaczej? No i co z godzinami wynikającymi z przekroczenia dobowego wymiaru czasu pracy? Też za taką 1 h należy mi się 1h wolna? Jestem pracownikiem samorządowym...wcześniej pracowaliśmy na KP, a teraz na ustawie o pracownikach samorządowych.
Oprócz odbiór nadgodzin przez wychowawce - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Zaproszenie
co zamiast dziennika
Mobbing w pracy....
Zatrudnie pracownika na stanowisku WYCHOWAWCY
Co nowego po nowelizacji usatwy?
Placówka, odpłatność, art. 191
fajny chłopiec czeka na rodziców
współpraca
pracownik ciągle na zwolnieniu lekarskim
Zwolnienia po zamianie na 14-stkę?
Czy zasiłek pielęgnacyjny jest uposażeniem rodziny
miejsce w placówce
czy kierowca może sam przewozić dziecko?
kwalifikacja do adopcji dzieci z rodzin zastępczych
Projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rodziny i systemi
wychowanka w ciąży