odmowa pannie becikowego - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 6    [ Posty: 54 ]

Napisano: 25 mar 2014, 18:36

\'a ja dalej nie wiem co zrobić \'

Oświadczenie, że wychowuje samotnie dziecko i przyznajesz bez dochodów ojca.

Po pierwsze - w ustawie obok definicji rodziny jest również definicja osoby samotnej - pokaż kierownikowi - jak dla mnie ta pani ją spełnia. Po drugie - nawet w definicji rodziny jest słówko \'odpowiednio\' - czyli zgodnie ze stanem faktycznym. Po trzecie - zasądzone alimenty/dochody ojca są wymagane i konieczne jedynie do zasiłku rodzinnego, nie do wszystkich świadczeń rodzinnych. Po czwarte - warunki uprawniające do przyznania dodatku z tytułu samotnego wychowania dziecka to coś zupełnie innego niż zawarta w ustawie definicja osoby samotnej.

\'faktyczny stan prawny rodzin\'

Albo jedno albo drugie, bo prawny nie zawsze oznacza faktyczny i odwrotnie ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2014, 21:39

żałujecie pannie jednorazowo tysiąca? dac i nie kombinować, bo pojedzie pod sejm, albo będzie wasz mops, gops okupować. Jak coś jest nie zakazane to dozwolone i działamy z korzyścią dla strony. wypłacić i zapomnieć, bo kłopoty to dopiero się zaczną podwyżka SP i wyrównania dla WO
~Zuzanna

Napisano: 25 mar 2014, 22:35

\'żałujecie pannie jednorazowo tysiąca?\'

A skąd, przecież to nie moja kasa - zresztą jak wypłacę tego tysiaka to 30zł dla nas ;)

\'Jak coś jest nie zakazane to dozwolone\'

Nieprawda, w postępowanie administracyjnym nie ma tej zasady.

\'działamy z korzyścią dla strony \'

Nie zawsze - działamy zgodnie z przepisami.

\'wypłacić i zapomnieć\'

Z tym się zgodzę - ale to, że się należy wynika bezpośrednio i wprost z ustawy ;)

Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2014, 9:36

west
jeśli brniesz w definicję rodziny, to zgodnie z nią do składu rodziny należałoby zawsze wpisać drugiego rodzica, nawet jeśli osoba się rozwiodła. A jak rozwiodła się dwukrotnie i definicyjnych rodziców dzieci jest więcej to w składzie rodziny wykazać wszystkich i żądac od wszystkich dochodów.
Na takie pomysły pomaga tylko zdrowy rozsądek.
Definicja osoby samotnie wychowującej dziecko jest de facto uzupełnieniem, rozszerzeniem definicji rodziny, wskazującym, że istotny jest również stan faktyczny - tj. okoliczność wychowywania dziecka razem z drugim rodzicem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 6 z 6    [ Posty: 54 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x