Odmowa rozłożenia na raty zadłużenia z tytułu wypłaconego FA

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Odmowa rozłożenia na raty zadłużenia z tytułu wypłaconego FA

Post autor: Szarak »

Ale co ma piernik do wiatraka ? Ty rozpatrujesz prośbę pod kontem art.30 ust.2 o raty i na to musisz wydać decyzję. A co do zawieszania wystarczy zwykłym pismem się odnieść nie ma takiej opcji bo to już jest postępowanie cywilne. Raty nie oznaczają zawieszenia egzekucji. U mnie dłużnik ma rozłożone na raty i do tej wysokości ma ograniczoną egzekucję ale nadal wpłaca do komornika + koszty naliczone do wysokości raty. Wystarczyło dobrze dogadać się z komornikiem. Nasz dłużnik zadowolony bo ma działalność i bał się, że mu komornik tam siądzie. Specjalnie nie dawaliśmy naszego konta tylko dogadaliśmy się z komornikiem by na jego konto szły pieniądze by nie doszło do zawieszenia. Przynajmniej gość wpłaca już 5miesięcy regularnie bo wie, że egzekucja nadal jest w mocy. My tylko ograniczyliśmy egzekucję ratami a nie zawieliśmy jej.
Sylwia_ref
Stażysta
Zajmuję się: FA, ŚR, osłonowy
Kontakt:

Post autor: Sylwia_ref »

Hmm a mogę prosić o wzór takiej decyzji? We wniosku wnosi o zawieszenie egzekucji (nieoficjalnie chce wziąć dotację z PUP i nie chce żeby kasa, która wpadnie na konto zabrał komornik. Ogólnie to mega negatywny stosunek do komornika ma. Czyli mogę dać raty i do tej kwoty ograniczyć egzekucję ale nie zawieszać jej?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Po pierwsze ustawa FA nic nie mówi, że rozłożenie na raty zawiesza egzekucję u komornika... Proszę wskazać taki przepis. Należy pamiętać, że podstawą zasadą jest art. 27. ust.1 dłużnik alimentacyjny jest obowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie. Po drugie wielu myli sobie egzekucję w administracji z egzekucją w trybie KPC.

Art. 820. [Zawieszenie na wniosek]
§ 1. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek wierzyciela, chyba że wniosek ten zmierza jedynie do przedłużenia postępowania. Zawieszenie postępowania nie stoi na przeszkodzie jego umorzeniu, jeżeli w tym czasie ujawnią się okoliczności, o których mowa w art. 824 § 1.
§ 2. Na wniosek dłużnika postępowanie ulega zawieszeniu, jeżeli sąd zawiesił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji.

Zatem jeżeli dłużnik nie ma glejtu z sądu to wierzyciel decyduje o zawieszenie i tu nie ma nic, że musi się zgadzać.

Art. 824. [Umorzenie sądowego postępowania egzekucyjnego z urzędu]
§ 1. Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
4) jeżeli wierzyciel w ciągu sześciu miesięcy nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania;

Dlatego jest tak ważne aby raty nadal szły do komornika bo nie dojdzie do umorzenia egzekucji.

My wydaliśmy decyzję ratalna po uprzednim dogadaniu się z komornikiem oraz wskazaliśmy w decyzji jego konto (nie OPSu). Po uprawomocnieniu się decyzji wnieśliśmy do komornika by OGRANICZYŁ (NIE ZAWIESZAŁ) egzekucję do kwoty .... Gość płaci ratę + koszty komornicze na konto komornika a on odsyła do nas czystą ratę. Gość spokojnie teraz prowadzi swoją świeżą działalność.
KaliAli
Praktykant
Zajmuję się: Fundusz, rodzinne, mieszkaniówki, bony, dodatki- niekluczowy pracownik
Kontakt:

Post autor: KaliAli »

Jestem OWW, dłużnik jest z innej gminy. Prosi o umorzenie zaległości alimentacyjnych. Od 3 lat dokonał 2 wpłat na zaległości. Czy w tej sytuacji przeprowadzam wywiad? zlecam wywiad OWD? czy tylko listownie proszę o udokumentowanie swojej złej sytuacji życiowej? ( taki podał powód umorzenia?
Sylwia_ref
Stażysta
Kontakt:

Znam artykuł 820 pracowałam w kancelarii komorniczej ;) I wiem z czym wiąże się zawieszenie i jakie ma skutki. Jednak pytałam o to od strony funduszowej. Ok to u Was rozłożenie na raty ale ile % opłaty egzekucyjnej płaci gościu któremu rozłożyliscie na raty? Przy zawieszeniu są to tylko 2% a przy płaceniu dobrowolnie 15% więc no niestety nasz dłużnik na to nie pójdzie ;)
Szarak pisze: Po pierwsze ustawa FA nic nie mówi, że rozłożenie na raty zawiesza egzekucję u komornika... Proszę wskazać taki przepis. Należy pamiętać, że podstawą zasadą jest art. 27. ust.1 dłużnik alimentacyjny jest obowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie. Po drugie wielu myli sobie egzekucję w administracji z egzekucją w trybie KPC.

Art. 820. [Zawieszenie na wniosek]
§ 1. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek wierzyciela, chyba że wniosek ten zmierza jedynie do przedłużenia postępowania. Zawieszenie postępowania nie stoi na przeszkodzie jego umorzeniu, jeżeli w tym czasie ujawnią się okoliczności, o których mowa w art. 824 § 1.
§ 2. Na wniosek dłużnika postępowanie ulega zawieszeniu, jeżeli sąd zawiesił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji.

Zatem jeżeli dłużnik nie ma glejtu z sądu to wierzyciel decyduje o zawieszenie i tu nie ma nic, że musi się zgadzać.

Art. 824. [Umorzenie sądowego postępowania egzekucyjnego z urzędu]
§ 1. Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
4) jeżeli wierzyciel w ciągu sześciu miesięcy nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania;

Dlatego jest tak ważne aby raty nadal szły do komornika bo nie dojdzie do umorzenia egzekucji.

My wydaliśmy decyzję ratalna po uprzednim dogadaniu się z komornikiem oraz wskazaliśmy w decyzji jego konto (nie OPSu). Po uprawomocnieniu się decyzji wnieśliśmy do komornika by OGRANICZYŁ (NIE ZAWIESZAŁ) egzekucję do kwoty .... Gość płaci ratę + koszty komornicze na konto komornika a on odsyła do nas czystą ratę. Gość spokojnie teraz prowadzi swoją świeżą działalność.
Sylwia_ref
Stażysta
Kontakt:

generalnie różnie. Ja nie robiłam wywiadu tylko wezwałam do uzupełnienia swojego wniosku poprzez wskazanie członków rodziny dochodów, wydatków etc. Mam gotową tabelę którą wysyłam do takich dłużników i oni ją wypełniają i odsyłają. Na podstawie zebranej dokumentacji wydaję decyzję. My nie umarzamy jako OWW

KaliAli pisze: 13 cze 2025, 12:33 Jestem OWW, dłużnik jest z innej gminy. Prosi o umorzenie zaległości alimentacyjnych. Od 3 lat dokonał 2 wpłat na zaległości. Czy w tej sytuacji przeprowadzam wywiad? zlecam wywiad OWD? czy tylko listownie proszę o udokumentowanie swojej złej sytuacji życiowej? ( taki podał powód umorzenia?
ewka78
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: ewka78 »

A jakie działania podejmujecie , gdy dłużnik zwrócił się o umorzenie zaległości FA a przebywa w zakładzie karnym. Jest podstawa żeby wystąpić do tamtejszego OPS o przeprowadzenie wywiadu?
KaliAli
Praktykant
Zajmuję się: Fundusz, rodzinne, mieszkaniówki, bony, dodatki- niekluczowy pracownik
Kontakt:

Post autor: KaliAli »

Czy może ktoś wrzucić tu przykładowy wzór takiego wniosku o przedstawienie wydatków i dochodów
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

@sylwia_ref o to zapytaliśmy komornika. Napisaliśmy coś w stylu słuchaj chcemy dać gościowi raty po 1500 zł ale kasa będzie szła do ciebie bo nie chcemy doprowadzić do zawieszenia egzekucji, powiedz nam ile z tego jest kosztów komorniczych by gościa pouczyć ile ma tobie wpłacać. Komornik się do tego ustosunkował pisemnie.
Sylwia_ref
Stażysta
Kontakt:

to u nas nie przejdzie. Facet już mógłby wpłacać a tego nie robi dałoby to taki sam skutek jak u Was. Ewentualnie z tą różnicą że nie ma zajęć komorniczych. Wyczułam i z jego gadki i z treści wniosku że zależy na zawieszeniu żeby wziąć dotację i nie płacić kosztów i opłat komorniczych. I tak jak mówię jest różnica. Przy wpłatach bezpośrednich do tylko 2% a płacąc normalnie 15% no chyba ze Komornik zgodził się na 8%
ODPOWIEDZ