ODMOWA ZASIŁKU CELOWEGO - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 17 gru 2013, 12:36

tak jak Maria.

Jeżeli chcesz przyznać pomoc a masz jeszcze czas na wydanie decyzji, to wydaj ją po nowym roku i po problemie. Termin zachowany i klient zadowolony ;)
~kama

Napisano: 17 gru 2013, 14:50

Zasiłek celowy jest świadczeniem fakultatywnym. Można odmówić z braku środków. Wówczas w decyzji należy napisać, w przypadku osoby korzystającej wcześniej ze świadczeń, że w okresie od ... do ... osoba ta była wspierana w takiej to a takiej formie, ale w m-cu dysponowaliśmy taką to a taką kwotą, tyle i tyle osób ubiegało się o pomoc, że były trudniejsze sytuacje, że średni zasiłek wyniósł .... i że w przyszłości będzie możliwe udzielenie wsparcia.
~Ryska

Napisano: 17 gru 2013, 15:03

nie może być odmowy bo sko uchyli, ja bym napisała decyzję z datą grudniową a do wypłaty w styczniu
~ewa

Napisano: 17 gru 2013, 15:54

ewa. może być decyzja odmowna z z powodu braku środków!!! SKO nie uchyli, jeżeli dobrze uzasadnisz (np. tak jak opisuje Maria i Ryska)
~gil

Napisano: 17 gru 2013, 15:56

decyzja po miesiącu od złożenia wniosku , wypłata styczeń ( decyzja raczej też bo 1 XII był w niedzielę
~hhhh

Napisano: 17 gru 2013, 22:43

Tzn jeszcze taki mały szczegół, jestem klientką MOPS-u . Korzystam z zasiłków okresowych dopiero pół roku. Z celowego chciałam skorzystać pierwszy raz ponieważ mąż poważnie zachorował i dziecko też się rozchorowało . Koszt wszystkich leków to 300zł . I gdy zaszłam złożyć podanie i dokumentację(faktury za leki) wypis ze szpitala itp. Panie powiedziały, że dostanę teraz zasiłek okresowy i to jest wystarczająco dużo, i że już nie mają środków. Odmowa była ustna, nawet nie chciały spojrzeć w dokumenty. Leki mąż musi przyjmować cały czas, na te które były wykupione musiałam pożyczyć, a z czegoś oddać muszę. Nie żądam od razu całości ale przynajmniej część zwrotu. Bo jak tu wyżyć za 645.5 okresowego i 77 rodzinnego. Z tego muszę oddać pożyczone 300zł, opłacić rachunek za prąd prawie 100zł, za wywóz śmieci 88, woda i ścieki 50... a gdzie reszta życia ? utrzymanie dziecka? I one mi mówią, że zasiłek okresowy powinien mi wystarczyć
~Elżbieta

Napisano: 18 gru 2013, 10:14

Nie lubię ludzi, którzy nie mówią wszystkiego do końca. Operujesz pojęciami tak jak pracownik socjalny, co nie znaczy że nie wolno ci tego robić. Czy sądzisz ,że jak nie ma pieniędzy to nam jest łatwo pracować? Ludzi są niezadowoleni, a kto jest winien ? No oczywiście opieka, bo nie chce pomóc. Łatwiej nam się pracuje, jak mamy zabezpieczone środki finansowe, ale czasami z pustego i Salomon nie naleje, jak gmina tych pieniędzy nie ma.
Możemy współczuć osobie , ale przecież z drugiej strony musimy być asertywni. Uwierz mi,że często pracownik socjalny czy inna osoba , który stara się ci pomóc, sam może być w podobnej sytuacji , ale on może liczyć tylko na siebie.
~Maria

Napisano: 18 gru 2013, 10:22

Elżbieta zasiłek okresowy faktycznie masz spory \'\' korzystam z zasiłków okresowych dopiero pół roku\'\'przez pół roku z okresowego/ a nie za długo ta pomoc jest udzielana skoro mąż taki chory niech idzie na świadczenie rentowe ,masz jedno dziecko czy nie możesz pójść do pracy a nie tylko czy dostanę jakis zasiłek kobieto nie uzalezniaj sie od brania a daj z siebie cos.
~kasia

Napisano: 18 gru 2013, 11:25

a gdzie dodatek mieszkaniowy?
~Kali

Napisano: 18 gru 2013, 13:39

Dodatków mieszkaniowych u nas nie ma, mieszkamy w domu jednorodzinnym w małej wiosce. Składam podania o pracę, ale to nie moja wina, że nikt nie oddzwania...a jeżeli już to zawsze problemem jest to, że mam rodzinę a muszę być na każde zawołanie. Teraz większość pracodawców to prywaciarze i wymagają dyspozycyjności....Nawet w sumie do pracy nie ma czym dojechać za bardzo-odjeżdża od nas tylko jeden autobus Mąż nie ma stopnia niepełnosprawności więc renta się nie należy. Choroba jest bardzo poważna ale stopień na nią nie przysługuje. Dziecko ma 1.5 roku... a mężem i dzieckiem ktoś musi się opiekować. To nie jest tak ,że ja się chcę uzależnić od brania zasiłków, bo tak nie jest i pół roku to jest naprawdę mało, są i tacy którzy biorą zasiłki przez kilkanaście lat. Spełniam kilka warunków więc jakieś prawa mam.

Prawo do świadczeń pieniężnych przysługuje osobom i rodzinom, których posiadane dochody nie przekraczają kryteriów dochodowych ustalonych w oparciu o próg interwencji socjalnej. Od dnia 1 października 2012 r. dla osoby samotnie gospodarującej jest nim dochód nie przekraczający kwoty 542 zł, natomiast dla osoby w rodzinie – kwota 456 zł. Rada gminy, w drodze uchwały, może podwyższyć kwoty uprawniające do zasiłków okresowego i celowego.

Główne cele pomocy społecznej:
zapewnienie dochodu do wysokości poziomu interwencji socjalnej osobom i rodzinom o niskich dochodach, które wymagają okresowego wsparcia.

Zasiłek celowy-Świadczenie fakultatywne, przyznawane na mocy art. 32 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej, w celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej, a w szczególności:
• na pokrycie części lub całości kosztów leków i leczenia
~Elżbieta

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x