Odpisy aktualizacyjne zgon dłużnika - Księgowość

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 21 sty 2019, 14:38

...BO UDZIELIŁEM A PANI Z UPOREM MANIAKA TWIERDZI, ŻE NIE UDZIELIŁEM.

Proszę raz jeszcze od początku zacząć czytać komunikat.

Zaczyna on się od podstawy prawnej prowadzenia rachunkowości FA w OPS. Słusznie nie jest tam wynieniona ustawa o FA lecz przepisy UOFP, UOR i RMRIF....czyli zapisom w ustawie tworzącej FA nadaje Pani treść ekonomiczną. Opisałem to w wyjaśnieniach jakie Pani odpisywałem.

Fakty są oczywiste. To co pisze niedouk bdmbi to co Pani próbuje obronić była zapisane w przepisach....ALE JUŻ NIE JEST. OD 2011 NIE JEST.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2019, 15:15

TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2019, 15:20

Ok - proszę mi pomóc - dłużnik alimentacyjny niespodziewanie spłacił swój dług - dochody BP to 10 000 zł a ja w plane wydatków mam tylko 3 000 zł . jak odprowadzić dochody kiedy nie mam możliwości zwiększyć planu wydatków a upływa termin odprowadzenia dochodów? Przekroczenie planu wydatków to naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Chyba że cos mylę ale jeśli dochody BP przyjmuje na dochody to odprowadzenie na wydatki :)
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 21 sty 2019, 21:58

Zgodnie z obowiązującymi przepisami RMFIF przychody to 100% ale należności dzielą się na 60% należnej BP i 40% dla JST. Zresztą jest to zgodne z zapisami ustawy o FA. Ponieważ OPS to jednostka budżetowa do budżetu odprowadza całą kwotę pobraną przez dłużnika z podziałem na paragrafy 235 i 236. W budżecie skarbnik na koncie 224 ujmuje to co należy się BP i przelazuje do BP w terminach okreslonych art 255 UOFP. Nie jest to jednak wydatek budżetowy. Dochodami budżetu jest jedynie część należna JST zgodnie z ustawą o FA.

Od lat wszystko jest opisane w komunikacie MF i rozrysowane na schematach księgowych dot. FA

https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... chunkowosc

czy analogicznie dot. 500plu (bo to prawie to samo)

https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... a-500-plus
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 8:39

BDMB pisze:
anka2018 pisze:To jak robić taki odpis jeśli księguję przez 225?
Przypis:
221-BPFA / 225 1000 zł

Odpis aktualizacyjny:
225 / 290-BPFA 1000 zł

Wpłata:
130 / 221 200 zł
290-BPFA / 225 200 zł (rozwiązanie odpisu)
225 / 130 200 zł przelew do organu/przesunięcie zobowiązania

Umorzenie/wygaszenie należności:
290-BPFA / 221-BPFA 800 zł (wykorzystanie odpisu)
-------------------------------------------------------

Należności BP znajdujące się w dyspozycji gminy wchodzą jako aktywa obrotowe w skład majątku gminy lecz ich właścicielem nadal pozostaje Skarb Państwa, co oznacza że źródłem finansowania(pochodzenia) tych aktywów jest fundusz obcy czyli zobowiązania które ujmowane są na koncie 225.

Równanie bilansowe: aktywa = fundusz własny + zobowiązania (fundusze obce)

Jeżeli wzrosną aktywa przez ujęcie należności na koncie 221 to po stronie pasywów powinien ulec zwiększeniu albo fundusz własny albo fundusz obcy(zobowiązania).
Dekret 221/720 spowoduje wzrost aktywów i docelowo wzrost funduszu własnego który wyraża wartość tej części majątku której właścicielem jest gmina.

Zatem przypisywanie należności BP dekretem 221/720 tworzy w księgach fałszwy obraz rzeczywistości wg którego właścicielem należności BP jest GMINA a nie Skarb Państawa.
Następuje złamanie jednej z podstawowych zasad rachunkowości a mianowicie zasady prawdziwego i rzetelnego obrazu - ktora zobowiązuje do wykazywania w księgach rachunkowych operacji zgodnie z ich treścią i rzeczywistością ekonomiczną.

SĘK W TYM, ŻE TU NIE POWSTAJE ZOBOWIĄZANIE BDMB....SPRAWDŹ DEFINICJĘ ZOBOWIĄZAŃ I ZASADY MNOŻENIA PRZEZ ZERO.

ART 255 USTAWY O FINANSACH PUBLICZNYCH DETERMINUJE ZASADY ROZLICZANIA ZADAŃ ZLECONYCH....ROZLICZA SIĘ KWOTY POBRANE. A JAK NIC KOMORNIK NIE POBIERZE TO ILE TO JEST 60% RAZY NIC.... :lol: :lol: :lol:

MAGICZNA SZTUKA MNOŻENIA PRZEZ ZRO NADANIE ZOSTAŁA OPANOWANA PRZEZ BDMB...I NIEKTÓRE KSIEGOWE JAK WIDAĆ.

JEDNAKŻE MINISTERSTWO FINANSÓW OPANOWAŁO TĄ SZTUKĘ I OD 2011 ZLIKWIDOWANO PRZEPIS O KSIĘGOWANIU NALEŻNOŚCI JAKO ZOBOWIĄZAŃ, KTÓREGO AUTOREM BYŁA PANI BAKALARSKA Z DEP.BP. MF. ZABRANO JJ ZARAZ POTEM TWORZENIE ROZPORZĄDZEŃ WS. PLANÓW KONT.

KAŻDY KTO KSIĘGUJE JAK BDMB POKAZUJE MA NARUSZA PRAWO MATERIALNE, WYKAZUJE NIEISTNIEJĄCE ZOBOWIĄZANIA WOBEC BUDŻETU PANSTWA, BŁĘDNIE SPORZĄDZA SPRAWOZDANIE FINANSOWE, NIE WYKAZUJE W RACHUNKU ZYSKÓW I STAT PEŁNYCH PRZYCHODÓW I CO WYNIKA Z TEGO PRZYKŁADY NIE WYKAZUJE POZOSTAŁYCH KOSZTÓW OPERACYJNYCH. NARUSZONA JEST ZATEM ZASADA MEMORIAŁOWA I OSTROŻNOŚCI.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 9:15

Rozliczenie należnych budżetowi państwa (w tym odsetek, a dawniej również kwot należnych organowi właściwemu dłużnika) księgowane jest w księgach organu finansowego (przypisu powinno się dokonywać w momencie wypłaty świadczenia osobie uprawnionej, a odsetki powinny być księgowane w momencie zapłaty lecz nie później niż na koniec kwartału w wysokości odsetek należnych na koniec tego kwartału).( tak jest w schemacie na który Pan sie powołuje) W komunikacie MF mowa jest o koncie 224 ale jakie drugie konto tego sie nie dowiedziałam od Pana ponieważ odsyła mnie Pan do drugiego schematu księgowania a tam jest pokazane tylko księgowanie na 224 środków przekazanych przez OPS i przelanie tych środków przez gminę do Wojewody. A moje pytanie JAK ZAKSIĘGOWAĆ PRZYPIS W ORGANIE 60% NALEŻNOŚCI BP W MOMENCIE WYPŁATY ŚWIADCZENIA OSOBIE UPRAWNIONE ?
Na to pytanie nie uzyskałam odpowiedzi. Ja cały czas mówię o PRZYPISIE A NIE WPŁACIE I ODPROWADZENIU.
renia50
Referent

Napisano: 22 sty 2019, 10:43

...OK Raz jeszcze to samo.

Przecież konto 224 - "Rozrachunki budżetu" służy m.in. do:
Konto 224 służy do ewidencji rozrachunków z innymi budżetami, a w szczególności:

4) rozrachunków z tytułu dochodów pobranych na rzecz budżetu państwa.

A zatem na 224 na "organie" nie księguje się "przypisu należności lecz rozliczenie kwot pobranych przez OPS co pokazuję od lat na schemacie księgowym dostosowanym do pisma MF.

Na 901 wchodzi zatem jedyni eto co jest kasowych dochodem gminy i jest to ujęte w księgach organu prowadzonych na załaczniku 2 RMRIF.

Na 720 zgodnie z komunikatem i RMRIF ujmuje się się całą kwotę należnego przychodu a na 221 ujmuje się go. wg. budżetów których dotyczy, czyli na paragrafach 235 i 236.

Na wynika wyniansowy wchodzi zatem 100 pocent należności a na wynik wykonania budżetu wchodzi tylko część należna gminie.

Zasaa memoriału i zasada kasowa jest spełniona.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 10:55

A zatem na 224 na "organie" nie księguje się "przypisu należności lecz rozliczenie kwot pobranych przez OPS co pokazuję od lat na schemacie księgowym dostosowanym do pisma MF.

I ja sie z tym zgadzam tylko i w komunikacie i schemacie mówi się o PRZYPISIE 60 % WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ A NIE WPŁACONYCH

Pozostałe 60% kwoty należności oraz odsetki wynikające z wypłaconego świadczenia stanowią dochód budżetu państwa. Stosowne rozliczenia z budżetami (państwa, gminy wierzyciela) kwoty należności wynikającej z wypłaconych świadczeń należałoby zaewidencjonować w księgach rachunkowych jednostki samorządu terytorialnego na koncie 224 – „Rozrachunki budżetu", które zgodnie z opisem zawartym w załączniku nr 2 do Pozostałe 60% kwoty należności oraz odsetki wynikające z wypłaconego świadczenia stanowią dochód budżetu państwa.

Rozliczenie należnych budżetowi państwa (w tym odsetek, a dawniej również kwot należnych organowi właściwemu dłużnika) księgowane jest w księgach organu finansowego (przypisu powinno się dokonywać w momencie wypłaty świadczenia osobie uprawnionej,
renia50
Referent

Napisano: 22 sty 2019, 10:59

Stan nawiedzonego TW się pogarsza. Spam,demagogia i szarlataneria.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 11:18

Pan TW wg mnie sam sobie zaprzecza - w schemacie sam mówi o księgowaniu przypisu w księgach organu a teraz pisze że w księgach organu nie robimy przypisu 60% wypłaconego świadczenia tylko wpłaconego. Nie rozumiem tego i właśnie z tym mam problem.
renia50
Referent

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x