Odpłatność rodziców biologicznych za pobyt dziecka w pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 28 wrz 2021, 12:30

adasiunia pisze:
24 wrz 2021, 21:12
Chciałbym się dowiedzieć praktycznie wszystkiego, koleżanka która to prowadziła zachorowała i nie wiele mi przekazała, oczywiście mam teczki z dokumentami z poprzednich lat,ale teraz mam taki przypadek,że powinnam ustalić odpłatność u ojca biologicznego,który zamieszkuje na innym terenie,wobec tego wystąpiłam do ośrodka właściwego na miejsce zamieszkania o ustalenie sytuacji dochodowej,dałam do wiadomości również rodzicowi,rodzic odebrał list,natomiast przyszła odpowiedź z ośrodka,że mimo wizyt nie zastano nikogo w domu, ośrodek wysyłał również pismo do rodzica o zgłoszenie się,pismo zostało odebrane ,ale żadnego odzewu z jego strony,co mam dalej robić,wydać decyzję ustalając odpłatność?
A czy rodzic odebrał zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego? Odbiera korespondencję, czy wraca ona do Centrum po dwukrotnym awizowaniu ?
administracja92
Stażysta
Od: 22 maja 2018, 14:05
Zajmuję się: 500+, kierowanie dzieci do placówek, świadczenie dla posiadaczy Karty Polaka, windykacja, cudzoziemcy, repatrianci

Napisano: 28 wrz 2021, 12:31

adasiunia pisze:
24 wrz 2021, 21:12
Chciałbym się dowiedzieć praktycznie wszystkiego, koleżanka która to prowadziła zachorowała i nie wiele mi przekazała, oczywiście mam teczki z dokumentami z poprzednich lat,ale teraz mam taki przypadek,że powinnam ustalić odpłatność u ojca biologicznego,który zamieszkuje na innym terenie,wobec tego wystąpiłam do ośrodka właściwego na miejsce zamieszkania o ustalenie sytuacji dochodowej,dałam do wiadomości również rodzicowi,rodzic odebrał list,natomiast przyszła odpowiedź z ośrodka,że mimo wizyt nie zastano nikogo w domu, ośrodek wysyłał również pismo do rodzica o zgłoszenie się,pismo zostało odebrane ,ale żadnego odzewu z jego strony,co mam dalej robić,wydać decyzję ustalając odpłatność?
Występowała Pani z wnioskiem do Gminy o adres zameldowania na pobyt stały?
administracja92
Stażysta
Zajmuję się: 500+, kierowanie dzieci do placówek, świadczenie dla posiadaczy Karty Polaka, windykacja, cudzoziemcy, repatrianci

Napisano: 28 wrz 2021, 12:33

Wojciech pisze:
27 wrz 2021, 13:26
Należy ustalić miejsce zamieszkania ojca dziecka. A jeśli nie ma tego adresu to...zaczyna się "zabawa" :)
Jeśli Pani nie znajdzie tego ojca to, po całym procesie poszukiwawczym, będzie pani zmuszona zwrócić się do Sądu o ustanowienie kuratora dla osoby nie znanej z miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam
WS
Dla mnie jak Pani wyżej podaje znane jest miejsce zamieszkania ojca - bo odbiera przecież korespondencję, więc wniosek o kuratora chyba nie przejdzie.
administracja92
Stażysta

Napisano: 28 wrz 2021, 12:42

adasiunia pisze:
27 wrz 2021, 13:49
Czyli na chwilę obecną nie mogę naliczyć odpłatności, zanim nie ustalę sytuacji dochodowej ojca?
Ja zajmuję się windykacją już kilka lat. Całą procedurę zaczynam wszczęciem postępowania administracyjnego, potem wysyłam wniosek do PUP czy zarejestrowany oraz do OPS czy korzysta z pomocy Ośrodka. Jak odbierze zawiadomienie a nie zgłosi się w terminie 14 dni to wysyłam wezwanie do Strony o przesłanie dokumentów bądź osobiste stawiennictwo pod rygorem wydania decyzji ustalającej pełną odpłatność.
Gdy Strona odbiera korespondencję, nie figuruje w rejestrze osób bezrobotnych, nie korzysta z OPS i uchyla się od wyjaśnienia swojej sytuacji to ustalam odpłatność. Dodatkowo jak mam podkładkę, że jest tam zameldowany i jeszcze wyślę pismo na policję o sprawdzenie czy zamieszkuje pod adresem i potwierdzą to tym bardziej. Strona odbierając korespondencję ma świadomość toczącego się postępowania w sprawie ustalenia odpłatności za pobyt dziecka w pieczy, ale ewidentnie uchyla się od jej wyjaśnienia.
administracja92
Stażysta

Napisano: 06 paź 2021, 9:30

Dodajmy, że decyzja jest dla obojga rodziców. Dlatego, i matka, i ojciec muszą być znani z miejsca zamieszkania.

Wesoło robi się, gdy jedno z rodziców współpracuje i jest w sytuacji materialnej "do zwolnienia" a drugi rodzic nie współpracuje, lub nie znamy miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam
WS
Wojciech
Praktykant
Od: 08 lis 2012, 11:22
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2021, 16:35

Może moje pytanie będzie dla Was oczywiste, ale do którego momentu ustalanie opłatę za pobyt w pieczy? Do pełnoletności czy do końca pobytu w pieczy zastępczej?
Czy ktokolwiek z Was mógłby się podzielić wzorem decyzji ustalającej?
Gdzie poszukujecie danych o rodzicach gdy wraca informacja z rejestru pesel ze brak jest danych odnoście miejsca zamieszkania i zameldowania, czy już wówczas ustalacie kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu?
Po jakim czasie od ustalenia wysyłacie upomnienie? (U nas się przyjęli ze wezwanie do zapłaty wraz z inf o umieszczeniu w bik oraz upomnienie puszcza się jednym listem)
Jak wyglada ściągalność tych należności?
inezzz
Praktykant
Od: 19 paź 2017, 15:47
Zajmuję się: PS/PZ

Napisano: 14 gru 2021, 10:36

Pomocy, bo się pogubiłam.
Ojciec biologiczny ma ustaloną pełną odpłatność za pobyt dzieci w POW. Matka do 4.11 miała decyzję odstępująca od ustalenia opłaty. Teraz zmieniła się jej sytuacja, pracuje, przekracza kryterium dochodowe. Zobowiązała się do płacenia dobrowolnych alimentów, ale nie uregulowała żadnej wpłaty, więc nie kwalifikuje się do odstąpienia (Uchwała Rady Powiatu. Muszę ustalić opłatę solidarnie z ojcem dzieci.
Ale jak to rozgryźć... Wydać drugą decyzję na nią solidarnie z mężem?? Przecież to będzie podwójna opłata? Proszę o pomoc :)
administracja92
Stażysta

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x