odpłatność w DPS pomocy
odpłatność w DPS pomocy
mam klienta który powrócił po 16 latach z zagranicy. obecnie ma ustalony znaczny stopień niepełnosprawności.otrzymał zasiłek pielęgnacyjny.Rodzina nie chce się nim opiekować./zona emerytka i niepracujący syn/. On nie wyraża zgody na umieszczenie w DPS.Warunki mieszkaniowe fatalne. Myślę o wystąpienie do sądu z wnioskiem o wydanie postanowienia umieszczenie bez zgody.i tu mam problem jak z odpłatnościa ;małzonkowie posiadają współne gospodarstwo rolne.czy mozna przed umieszczeniem w dps przyznać zasiłek stały ?a gospodarstwo przypisać zonie która i tak nie podpisze umowy?sprawa wówczas do sądu o pokrycie różnicy kosztów utrzymania w DPS
Re: odpłatność w DPS pomocy
zasiłek stały przyznaje się w zależności od dochodu, nie wiem jak duże jest gospodarstwo ale, musisz go wziąć pod uwagę.
Re: odpłatność w DPS pomocy
Już wyraził zgodę .małżonkowie są współwłaścicielami gospodarstwa rolnego.mąz posiada tylko zasiłek pielęgnacyjny żona emeryturę .wspólnie mieszka pełnoletni syn niepracujący syn .prosze o pomoc .wywiad robię na osobe ubiegającą sie o DPS . do składu wpisuję wszystkie osoby zamieszkałe. jak mam naliczyć odpłatność .jak odnięść sie do gospodarstwa rolnego?komu dopisać dochód z tego gospodarstwa?
Oprócz odpłatność w DPS pomocy - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
skład rodziny do ustalenia odpłatności za DPS
wolne miejsce w DPS
meldunek w dps
przeniesienie albo zmiana decyzji
bankrut
odmowa dps
zaświadczenie o stanie zdrowia do DPS
całkowicie ubezwłasnowolniony i opiekun prawny
zgon a depozyt
co zrobić???
Dochodzenie zwrotu od mieszkańca DPS
szkolenia