Odpłatność za DPS rodziny

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~zacha8

Odpłatność za DPS rodziny

Post autor: ~zacha8 »

Proszę o pomoc - mam babcię 89 lat chcę umieściś ją w DPS, kto ponosi odpłatność. Żyje tylko jeden syn jest bardzo schorowany. Pracownik socjalny powiedział że odpłatność mają ponosić wnukowie i prawnukowie. Chce wszystkie adresy żebym podała i zaświadczenia o dochodach. Czy muszę to zrobiś. Babcia nie ma żadnego majątku. Pracownik OPS powiedział, że nie mają pieniędzy i musimy pokryć koszty DPS sami. Art. 103 ustawy o pomocy społecznej mówi że w drodze umowy ustala się odpłatność. Czy mogą mnie zmusić do tej odpłatności. Czy mogę zadeklarować jakoś kwotę i czy mogę odmówić przedstawienia dochodów
~urzędnik

Re: Odpłatność za DPS rodziny

Post autor: ~urzędnik »

art. 61 ustawy o pomocy społecznej wskazuje iś w pierwszej kolejności płaci babcia do 70% świadczenia, potem jeśli są, to osoby zobowiązane ale tylko jeśli przekroczą kryterium dochodowe, w pierwszej kolejności płaci małżonek, jeśli nie ma, to dzieci, rodzice, to są osoby zobowiązane, potem jest zapis art. 61 ust. 2a, że opłatę mogą wnosić osoby nie wymienione powyżej, jest słowo\"mogą\" a ich także dotyczy kryterium dochodowe, jeśli żadne z osób wymienionych nie spełni kryterium dochodowego lub takowych nie ma, to pobyt w dps zobowiązana jest pokryć gmina
odmawianie okazania wysokości dochodów jest chyba niemoralne wobec babci, gmina jest zobowiązana płacić ale ma tez możliwość dochodzenia zwrotu poniesionych na ten cel wydatków art. 61 ust. 3
~ulka

Post autor: ~ulka »

A jakie to są możliwości w art. 631 ust. 3
~urzędnik

Post autor: ~urzędnik »

to znaczy, że zgodnie z art. 61 ust. 3 w świetle art. 104 iż środki te podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
~IVO

Post autor: ~IVO »

ZACHA8 PRZECZYTAJ UWAŻNIE TO CO POWIEDZIAŁ URZEDNIK CYT \"odmawianie okazania wysokości dochodów jest chyba niemoralne wobec babci\" NAWIJA CI MAKARON NA USZY. UJAWNISZ DOCHODY I LEZYSZ NA ŁOPATKACH. ZNAM TĄ BANDĘ WIĘC WIEM JAK DZIAŁAJĄ. MORALNE TO JEST JEDNAK DLA URZEDNIKA - CZYSTE CHAMSTWO. NIECH CIĘ GMINA PODA DO SĄDU, A PROSZĘ BARDZO. ZAPŁACI JESZCZE ZA POSTĘPOWANIE SĄDOWE.
ODPOWIEDZ