Raz jeszcze o pielęgniarkach w DPS
Raz jeszcze o pielęgniarkach w DPS
W związku z tym, że dochodzą z rożnych stron sygnały o coraz większej liczbie DPS przechodzących na krzystanie z usług kontraktowych pielęgniarek. Napiszcie jak jest u Was. Czy robicie coś w tym kierunku? Jakie przyjmujecie rozwiązania. Myślę, że jest to ważny temat i warty szerszego omówienia oraz wymiany informacji i doświadczeń.
U nas mówi się, że w tym roku to nastąpi, ale jeszcze nie wiem w jakiej formie.
U nas mówi się, że w tym roku to nastąpi, ale jeszcze nie wiem w jakiej formie.
Re: Raz jeszcze o pielęgniarkach w DPS
U nas w DPS (śląsk) od listopada pielęgniarki przeszły do NZOZ i są bardzo zadowolone, pod względem finansowym i organizacyjnym pracy również. Narazie jest OK.
Alu jakbyś mogła mi jeszcze odpowiedzieć na pytanie :
1. Czy NZOZ założyły swój czy dołączyły się do kogoś?
2. Czy macie obstawione dyżury nocne i w dni wolne?
3. Czy orientujesz się może co to są podkontraty, bo o takim tworze też słyszałam?
Z góry dziękuję
1. Czy NZOZ założyły swój czy dołączyły się do kogoś?
2. Czy macie obstawione dyżury nocne i w dni wolne?
3. Czy orientujesz się może co to są podkontraty, bo o takim tworze też słyszałam?
Z góry dziękuję
Przejął nas NZOZ ale zastanawiamy się nad własną działalnością.
Pracujemy zgodnie z zarządzeniem prezesa NFZ.
Jeżeli chodzi o podkontrakty to nie słyszałam nic na ten temat.
Pozdrawiam;
Pracujemy zgodnie z zarządzeniem prezesa NFZ.
Jeżeli chodzi o podkontrakty to nie słyszałam nic na ten temat.
Pozdrawiam;
Bardzo ważne jest aby podawać również profil domu. Chodzi mi konkretnie o DPS-y o profilu psychiatrycznym, czy w tych domach są jakieś zmiany? U nas spokój, pracujemy jak dotychczas.
Ja pracuję w dps dla przewlekle somatycznie chorych. Jak kontaktuję się z dps , w tórych dziewczyny pracują na kontrakty to chwalą sobie tę formę. Ponoć najgorsze są początki. Prawdę mówiąc my też mamy cykora, ale idziemy w to , tylko jeszcze nie wiemy jaką formę obierzemy.
Jeśli chodzi o kontrakty pielęgniarskie w domach dla chorych psychicznie i upośledzonych umysłowo to Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego z dnia 19 sierpnia 1994 r. (Dz. U. z dnia 20 października 1994 r. wprost wyklucza taką formę zatrudnienia (poniedziałek - piątek godz. 7-18).
Patrz: Ustawa jw:
,, Art. 3. Ilekroć przepisy niniejszej ustawy stanowią o:
1) osobie z zaburzeniami psychicznymi, odnosi się to do osoby:
a) chorej psychicznie (wykazującej zaburzenia psychotyczne),
b) upośledzonej umysłowo...
3) domu pomocy społecznej lub środowiskowym domu samopomocy, odnosi się to również do wszelkich form pomocy instytucjonalnej dla osób, o których mowa w pkt 1,
Art. 18. 1. Przymus bezpośredni wobec osób z zaburzeniami psychicznymi, przy wykonywaniu czynności przewidzianych w niniejszej ustawie, można stosować tylko wtedy, gdy przepis niniejszej ustawy do tego upoważnia albo osoby te:
1) dopuszczają się zamachu przeciwko:
a) życiu lub zdrowiu własnemu lub innej osoby, lub
b) bezpieczeństwu powszechnemu, lub
2) w sposób gwałtowny niszczą lub uszkadzają przedmioty znajdujące się w ich otoczeniu, lub
3) poważnie zakłócają lub uniemożliwiają funkcjonowanie zakładu psychiatrycznej opieki zdrowotnej lub jednostki organizacyjnej pomocy społecznej.
2. O zastosowaniu przymusu bezpośredniego decyduje lekarz, który określa rodzaj zastosowanego środka przymusu oraz osobiście nadzoruje jego wykonanie.
W szpitalach psychiatrycznych oraz w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, jeżeli nie jest możliwe uzyskanie natychmiastowej decyzji lekarza, o zastosowaniu przymusu bezpośredniego decyduje i nadzoruje osobiście jego wykonanie pielęgniarka\".
Pozdrawiam miłe Panie pielęgniarki.
Patrz: Ustawa jw:
,, Art. 3. Ilekroć przepisy niniejszej ustawy stanowią o:
1) osobie z zaburzeniami psychicznymi, odnosi się to do osoby:
a) chorej psychicznie (wykazującej zaburzenia psychotyczne),
b) upośledzonej umysłowo...
3) domu pomocy społecznej lub środowiskowym domu samopomocy, odnosi się to również do wszelkich form pomocy instytucjonalnej dla osób, o których mowa w pkt 1,
Art. 18. 1. Przymus bezpośredni wobec osób z zaburzeniami psychicznymi, przy wykonywaniu czynności przewidzianych w niniejszej ustawie, można stosować tylko wtedy, gdy przepis niniejszej ustawy do tego upoważnia albo osoby te:
1) dopuszczają się zamachu przeciwko:
a) życiu lub zdrowiu własnemu lub innej osoby, lub
b) bezpieczeństwu powszechnemu, lub
2) w sposób gwałtowny niszczą lub uszkadzają przedmioty znajdujące się w ich otoczeniu, lub
3) poważnie zakłócają lub uniemożliwiają funkcjonowanie zakładu psychiatrycznej opieki zdrowotnej lub jednostki organizacyjnej pomocy społecznej.
2. O zastosowaniu przymusu bezpośredniego decyduje lekarz, który określa rodzaj zastosowanego środka przymusu oraz osobiście nadzoruje jego wykonanie.
W szpitalach psychiatrycznych oraz w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, jeżeli nie jest możliwe uzyskanie natychmiastowej decyzji lekarza, o zastosowaniu przymusu bezpośredniego decyduje i nadzoruje osobiście jego wykonanie pielęgniarka\".
Pozdrawiam miłe Panie pielęgniarki.
do Weteran - juz niedługo beda te zapisy obowiązywać. MPiPS oraz MZ pracuja nad nowym poduktem dla NFZ skierowanym dla jednostek opieki długoterminowej o prafilach osób przewlekle psychicznie chorych. Jest również nowe rozporzadzenie kasujace zapis o konieczności zatrudniania lekarza i pielegniarki w tych jednostkch.
Jeżeli znany jest nowy projekt i będzie uchylone wspominane rozporządzenie dotyczace pielegniarskiej i lekarskiej opieki psychiatrycznej,to znajacych nr druku sejmowego projektu prosze o namiary
WITAM, JA PRACUJE W DPS DLA OSÓB DOROSŁYCH NIEPEŁNOSPRAWNYCH INTELEKTUALNIE U NAS PIELĘGNIARKI PRZESZŁY NA KONTRAKTY OD MARCA, PRZEJOŁ JE ISTNIEJĄCY NZOZ. JEŚLI CHODZI O KASE TO SĄ ZADOWOLONE, PAPIERKI Z TYM ZWIĄZANE TO RZECZYWIŚCIE NA POCZĄTKU GALIMATJAS ALE MYŚLE,ŻE Z CZASEM STANIE SIĘ TO PROSTE. Z TEGO CO SIE ORIENTUJE PANIE MOGĄ PRACOWAC RÓWNIEŻ NA NOCNYCH ZMIANACH OD 22:00 DO 7:00 RANO, Z TYM ŻE CZYNNOŚCI PIELĘGNACYJE MUSZĄ WYKONYWAĆ DO GODZ. 18:00. NIE WNIKAŁAM W TE PRZEPISY BO TO DZIAŁKA KIEROWNIKA ALE WARTO WIEDZIEĆ JAK JEST NAPRAWDE....MOGĄ CZY NIE MOGĄ PRACOWAĆ NA KONTRAKTACH W DOMACH O TYCH PROFILACH, O KTÓRYCH MÓWI Weteran? POZDRAWIAM
Oprócz Raz jeszcze o pielęgniarkach w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
pismo opiekuna prawnego
Przepisy unijne a DPS-y
odpłatność za dps
aktualizacja wywiadów
Szukanie oszczędności kosztem mieszkańców DPS
Odpłatność za DPS rodziny
mieszkaniec idzie do zakładu karnego
uczestnictwo w pogrzebie
zbieg swiadczeń a zasiłek
zol dla osoby upośedzonej umysłowo
PS w DPS-ie a dodatkowe 10 dni urlopu
pranie odzieży roboczej w dps