Odpłatność za schronisko - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 16 maja 2012, 0:43

Bezdomny Podopieczny Posiada zasiłek stały 444 trafił do schroniska za które trzeba zapłacić 700 zł . Zasiłek wplacany ma na konto. Nasza gmina
Krucho stoi z kasą i nie mamy zbytnio kasy na schronisko- jaką odpłatność moze ponieść podopieczny z zasiłku stałego a ile będzie musiał pokryć osrodek.
~Ala

Napisano: 16 maja 2012, 10:35

odpłatność jest zależna od tego jak zostało to zapisane w statucie podmiotu prowadzącego schronisko. ops nie ma obowiązku opłacania schroniska, chyba, że sam kierował tam bezdomnego lub ma w tej sprawie umowę ze schroniskiem
~p

Napisano: 16 maja 2012, 15:41

jeżeli my nie kierujemy do schroniska poza gminą odmawiamy opłaty
zgadzam się z \"p\"
jeżeli kierowaliście tam bezdomnego to musieliście mieć informację o kosztach
w takiej sytuacji my byśmy dofinansowali do 300 zł. resztę klient
~Beata

Napisano: 16 maja 2012, 16:44

Art. 97. 1. Osoby nie ponoszą opłat, jeżeli dochód osoby samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty kryterium dochodowego.
i schronisko jest ośrodkiem wsparcia/Art. 51. 4. /
też stoimy bardzo krucho i w części jak w twoim przypadku pokrywają koszty schroniska, a resztę lecimy zasiłkami celowymi.W bardzo ciężkich przypadkach i przy bardzo dużych wydatkach na leki i leczenie pokrywamy koszty schroniska
~Magda 11

Napisano: 16 maja 2012, 16:54

my nie płacimy
~no pewnie

Napisano: 16 maja 2012, 22:15

widzę, że problemy z odpłatnością za schroniska to problem w wielu gminach z braku pieniędzy i narastającą liczbę bezdomnych, a pracownik socjalny gimnastykuje się, żeby ,, wilk był syty i owca cała,, , ale do czego to doprowadzi? nie wiem. Skutki braku wczesnej i należytej pomocy bezdomnym są nieobliczalne i koszty szkód są większe niż skierowania i dobra skuteczna praca socjalna idąca w kierunku poprawy sytuacji bezdomnego. Nasza wiedza, doświadczenie i chęć pomagania to fikcja
~MAGDA11

Napisano: 17 maja 2012, 15:59

Dzięki za pomoc
~Ala

Napisano: 31 maja 2012, 18:23

Mam pytanie,jestem osoba bezdomna,mam dochod /alimenty kw 500 zł/ z tych pieniedzy oplacam leki,ubezpieczenie, choruje na nerwice depr.lękowa od 15 lat,mam orzeczenie o niepełnospr.w stopniu lekkim, pracownik MOPR-u zaproponowal mi schronisko,chcialam zapytac jaki jest koszt pobytu.Jestem wciagnieta w indywidualny program osob wych.z bezdomnosci i staram sie i mieszkanie socjalne. Pani z Mopru powiedziala mi ze oplata bedzie wynosila 350 zl za schronisko,a ja z tych 500 zl alimentow kiedy zaplace za schronisko + ubezpieczenie 45 zł+ leki ktore musze zażywac zeby jakos funkcjonowac/choc przez uporczywe lęki jestem odcieta od swiata 15 lat/ zostaje bez złotówki.Pani z MOPRU oswiadczyla mi ze nic wiecej nie nalezy mi sie,ot i cała historia.Prosze o jakies wskazowki,bede wdzieczna,Danuta z Bytomia,dziekuje
~danuta

Napisano: 01 cze 2012, 16:42

z dochodu opłacić pobyt w schronisku, jeśli koszty leczenia , zakupu leków przekraczają dochód oraz zakup niezbędnych do egzystencji potrzeb to pisać prośbę o pomoc
~Magda 11

Napisano: 01 cze 2012, 17:58

dziekuje;)
~danuta

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x