odpłatność za wychowanka placówki opiekuńczo - wychowawczej umieszczonego w MOS i MOW - nowe przepisy - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 07 lis 2011, 23:33

To oczywiste.Przecież zastępujemy im rodziców.Tam ich tylko resocjalizują. W związku z tym mam pytanie czy proces resocjalizacji może się zakończyć przed upływem 18 roku życia? (np ma 17 lat i jest w pełni zresocjalizowany) Jeśli tak to co zrobi skreślone z POW dziecko,które jest sierotą i opuszcza MOW.
~S

Napisano: 08 lis 2011, 4:13

zrobi to samo, co dziecko z rozwiązanej rodziny zastępczej ;)
ewentualnie może powrócić do rodziny
~etastysta

Napisano: 09 lis 2011, 0:03

No dobra ale czy ktoś mi odpowie na pytanie czy proces resocjalizacji w MOWie lub MOSie może się skończyć przed pełnoletnością czy kiszą się tam do 18-i?
~S

Napisano: 09 lis 2011, 13:38

Wczoraj mieliśmy szkolenie z panią z ministerstwa w sprawie nowej ustawy o pieczy zastępczej.
Jedno z moich pytań dotyczyło wychowanków w MOW i MOS poza placówką.
Sprawa była poruszana do ostatniej chwili w przygotowywanej ustawie. Niestety wychowanek musi gdzieś wrócić. Jezęli jego sytuacja rodzinna opiekuńcza jest nadal nie zmieniona. Ma wracać i przujeżdżać do placówki , za pobyt trzeba płacić. Co zrobić jak tych wychowanków trochę się na zbiera,? Wymijająco odpowiedziała że muszą być dla nich miejsca w liczbie okreslonej regulaminowo czyli np. 30.
A ja pytam a co z kadrą? Co Powiatem który nas finansuje. Powiedzą nie ma dzieci to i kadra nie potrzebna? Bałagan.
~Piotr

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x