odsetki od nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 lis 2016, 12:09

Witajcie,
mam pytania odnośnie odsetek od nienaleznie pobranego dodatku mieszkaniowego:
• Od którego momentu powinny być naliczane odsetki od nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego
• Czy wniosek strony o rozłożenie na raty, odroczenie lub umorzenie wstrzymuje naliczanie odsetek?
• Czy decyzja odraczająca płatność nienależnie pobranego świadczenia wstrzymuje naliczanie dalszych odsetek?

na forum znalazłam inf, iż " zobowiązany będzie płacił odsetki od kwoty do której został zobowiązany do zwrotu (tj. w podwójnej wysokości), ale od daty, która została wyznaczona w decyzji do zwrotu tej należności, w przypadku rozłożenia spłaty na raty od daty niedotrzymania terminu ich wpłaty"
Chcę wydać decyzję umarzającą spłatę nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego, ale nie wiem jak wpisać odsetki...
Hobgobllin
Praktykant
Od: 03 lut 2016, 12:07
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2016, 15:57

ad.1
ustawa o dodatkach nie reguluje tej kwestii, więc należy stosować przepisy ordynacji podatkowej (dlaczego akurat przepisy ordynacji podatkowej to nie będę się rozpisywał bo za dużo pisania)
nadmienię jedynie, że stosując odpowiednio uregulowania dotyczące terminu płatności wynikające z art.47 par. 1 o.p. ewentualne naliczanie odsetek jest możliwe od dnia w którym decyzja stała się ostateczna, a wynikające z niej zobowiązanie stało się wymagalne. w tym miejscu należy zaznaczyć ze w sytuacji przewidzianej w art. 7 ust.9 u.d.m. obowiązek zwrotu dodatku następuje z mocy prawa w wyniku wznowienia post. i wydania decyzji uchylającej przyznanie tegoż dodatku. także w tym przypadku terminem początkowym naliczania odsetek będzie dzień, w którym decyzja ta uzyska status ostatecznej.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lis 2016, 16:03

ad.2 nie wstrzymuje.

ad.3 tak

trzeba pamiętać, że naliczamy odsetki za zwłokę zgodnie z ordynacją podatkową, które wynoszą 8% w skali roku
dlaczego akurat ?
ano dlatego dodatek mieszkaniowy jest nieopodatkowaną należnością budżetową o charakterze publicznoprawnym co do której mają odpowiednie zastosowanie przepisy kpa oraz działu III ordynacja podatkowa
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x