odsetki od opłat rodziców - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 06 paź 2012, 0:21

nie zgadzam się, trzeba naliczać i my naliczamy ustawowe
~Leo

Napisano: 06 paź 2012, 14:31

Jak nie ma zapisu w ustawie jakie odsetki to nalicza się ustawowe zgodnie z KC,
A kto wymyślił żeby naliczac odsetki podatkowe temu nagrodę i dobre wyjaśnienie jak będzie kontrola.
~Michał

Napisano: 11 paź 2012, 20:28

Czy jest ktoś może szczęśliwym posiadaczem stanowiska mpips w powyższej kwestii?:)
~Aga

Napisano: 11 paź 2012, 22:32

Regina
proszę Cię napisz nam co powiedział Twój prawnik na art 194 ustawy o pieczy i art. 359 kodeksu cywilnego oba art. dotyczą odsetek
~Leo

Napisano: 17 paź 2012, 13:07

Zarówno prawnik jak i Ministerstwo Pracy (pod opinią - oczywiście niewiążącą podpisała się Dyrektor Departamentu Polityki Rodzinnej) twierdzą, że ponieważ w ustawie o pieczy odnośnie opłat, o których mowa w art.193 ust.1 kwestia odsetek nie jest uregulowana to na podstawie ustawy o finansach publicznych (art.60 i 67) te należności publicznoprawne samorzadowych jednostek budżetowych mieszczą się przedmiotowo w art.2 par.2 ustawy Ordynacja podatkowa a zatem odsetki nalicza się zgodnie z rozdz.III tej ustawy. Reasumując nalezności te należy traktowac jako podatkowe i stosować do nich odsetki podatkowe.
~Regina

Napisano: 17 paź 2012, 16:15

czy jest mozliwośc wklejenia tej interpretacji lub przesłania skanu na meila; [email protected], z góry dziękuje
~~~~k

Napisano: 18 paź 2012, 10:01

Posyłam skan na meila - bo mam to w formie papierowej.
~Regina

Napisano: 18 paź 2012, 12:17

czy i ja mogę dostać? dzięki! [email protected]
~Anka

Napisano: 18 paź 2012, 13:46

przepiszę treść tej intrpretacji: pismo znak DSR-I-074-606-1-PW/12 z dnia 11.10.2012 r.
\"Odpowiadając na pismo z dnia 20 września 2012 r. w sprawie intrpretacji ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.Nr 149 poz.887, z późn.zmianami) uprzejmie inforumję: Kwestia naliczania odsetek od nieterminowych odpłatnosci za pobyt dzieci w pieczy zastępczej nie została uregulowana w ustawie z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.Nr 149, poz.887, z późn.zm.). Opłaty, o których mowa w art.193 ust 1 ww. ustawy mieszczą się w zakresie przedmiotowym art.2 § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005 r. Nr 8, poz.60 z późn.zm.). W związku z tym, w zakresie nieuregulowanym w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, do tych naleznosci znajdą zastosowanie przepisy działu III ustawy - Ordynacja podatkowa. Jednocześnie Departament Polityki Rodzinnej informuje, że wyrażone wyżej poglady nie sa wiążące dla organu wydającego decyzje w indywidualnych sprawach. Minister Pracy i Polityki Społecznej nie jest bowiem uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska w indywidualnych sprawach czy rozstrzygania sporów kompetencyjnych.\"
Podpisał: Dyrektor Departamentu Polityki Rodzinnej\"
~Regina

Napisano: 22 paź 2012, 0:06

Regina bardzo Cię proszę poślij mi skan tej interpretacji - z góry dzięki [email protected]
~Gosia

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x