odsetki od opłat rodziców - Stare tematy

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 22 paź 2012, 21:15

- Regina bardzo dziękuję - ale moja księgowa twierdzi że my będziemy naliczać odsetki ustawowe, a przecież od nienależnie pobranych są ustawowe.
- Może jeszcze ktoś napisze jakie odsetki będzie wpisywać w tytule wykonawczym do urzędu skarbowego,
- myślę, że odsetki podatkowe będą wtedy gdy należność umorzymy i wystawimy PIT8C od którego rodzic będzie musiał zapłacić podatek
~Gosia

Napisano: 23 paź 2012, 9:45

Oczywiście każdy może miec swoje zdanie. Ta interpretacja nie jest wiążąca, a różnice w odsetkach niewielkie. Ja będę stosować podatkowe bo taka mam interpretację prawnika, a oprócz tego nie bedę musiała naliczać ich do 6,00 zł.
Na marginesie wkurza mnie, że nic u nas nie jest proste i jasne.
~Regina

Napisano: 25 paź 2012, 22:12

Do Michała!
Masz jakiś dokument na to żeby naliczać odsetki ustawowe, większość na forum uważa że mają być odsetki podatkowe
~pcpr/xxx

Napisano: 20 lis 2012, 13:01

Witam.
wprowadzę trochę zamieszania ale moim zdaniem mając wyjaśnienie MP i PS oraz po przeczytaniu jeszcze innych wyjaśnień na różnych stronach doszłam do wniosku, że jeżeli nie ma w ustawie mowy (przepisu prawa) o odsetkach ( takiego zapisu nie ma w ustawie o pieczy zastępczej ) to nie można ich naliczać i żądać zapłaty. Na 100% nie jestem pewna.
Przytoczę fragment wyjaśnienia MP i PS z 2001r. odnośnie naliczania odsetek do obowiązującej wtedy ustawy o pomocy społecznej i otrzymałam odpowiedź ,że \" możliwość żądania odsetek od świadczeń administracyjnoprawnych musi wynikać z przepisów prawa (wyrok NSA z dnia 18 września 1992r. II S.A. 1208/92).

Zacytuję jeszcze zdanie z wyjaśnień które znalazłam w internecie dot. one odsetek od nienależnie pobranego świadczenia z pomocy społecznej \" wszelkie ciężary nakładane na tle regulacji prawa publicznego muszą wprost, jednoznacznie wynikać z przepisu prawa. W innym wypadku dochodzi do naruszenia zasady legalizmu działania organów władzy publicznej tzn. naczelnej zasady określonej w art. 7 Konstytucji RP......... ,powtórzonej następnie w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego \"
~Ala

Napisano: 20 lis 2012, 13:01

Witam.
wprowadzę trochę zamieszania ale moim zdaniem mając wyjaśnienie MP i PS oraz po przeczytaniu jeszcze innych wyjaśnień na różnych stronach doszłam do wniosku, że jeżeli nie ma w ustawie mowy (przepisu prawa) o odsetkach ( takiego zapisu nie ma w ustawie o pieczy zastępczej ) to nie można ich naliczać i żądać zapłaty. Na 100% nie jestem pewna.
Przytoczę fragment wyjaśnienia MP i PS z 2001r. odnośnie naliczania odsetek do obowiązującej wtedy ustawy o pomocy społecznej i otrzymałam odpowiedź ,że \" możliwość żądania odsetek od świadczeń administracyjnoprawnych musi wynikać z przepisów prawa (wyrok NSA z dnia 18 września 1992r. II S.A. 1208/92).

Zacytuję jeszcze zdanie z wyjaśnień które znalazłam w internecie dot. one odsetek od nienależnie pobranego świadczenia z pomocy społecznej \" wszelkie ciężary nakładane na tle regulacji prawa publicznego muszą wprost, jednoznacznie wynikać z przepisu prawa. W innym wypadku dochodzi do naruszenia zasady legalizmu działania organów władzy publicznej tzn. naczelnej zasady określonej w art. 7 Konstytucji RP......... ,powtórzonej następnie w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego \"
~Ala

Napisano: 20 lis 2012, 15:37

Ala ma rację. Ministerstwo myli się. Z ich interpretacji wynika, że odsetki powinny być naliczane także przed 1 stycznia 2012 r. a więc do spraw rozstrzyganych na podstawie ups.
~pcpr

Napisano: 21 lis 2012, 21:31

Ala dzięki dzięki - u nas nie nalicza się odsetek - tak jak Ala pisze!
a co do odsetek przed 1 stycznia 2012 - to RIO twierdzi że nie nalicza się
a zatem NIEMOC -To imię większości z nas - przepisy nas zjedzą - w tak w ogóle to
WSZYSTKIM WSZYSTKIEGO DOBREGO Z OKAZJI DNIA PRACOWNIKA socjalnego :)
~niemoc się zwie

Napisano: 04 gru 2012, 11:08

Na stronie RIO w Katowicach jest wyjasnienie, że odsetek od opłat rodziców biologicznych nie pobiera się. Mam zatem dwie sprzeczne opinie (?). To jest link do tego wyjasnienia.
https://www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=2729
~Regina

Napisano: 04 gru 2012, 21:05

nie naliczamy odsetek, gdyż ustawa nie mówi jakie i jak je naliczać. My nie naliczamy.
~deda

Napisano: 06 gru 2012, 11:42

Regina mogę prosić o przesłanie interpretacji na maila [email protected] Dzieki z góry
~pracownik socjalnyyyyy

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x