Napisano: 20 lis 2012, 13:01
Witam.
wprowadzę trochę zamieszania ale moim zdaniem mając wyjaśnienie MP i PS oraz po przeczytaniu jeszcze innych wyjaśnień na różnych stronach doszłam do wniosku, że jeżeli nie ma w ustawie mowy (przepisu prawa) o odsetkach ( takiego zapisu nie ma w ustawie o pieczy zastępczej ) to nie można ich naliczać i żądać zapłaty. Na 100% nie jestem pewna.
Przytoczę fragment wyjaśnienia MP i PS z 2001r. odnośnie naliczania odsetek do obowiązującej wtedy ustawy o pomocy społecznej i otrzymałam odpowiedź ,że \" możliwość żądania odsetek od świadczeń administracyjnoprawnych musi wynikać z przepisów prawa (wyrok NSA z dnia 18 września 1992r. II S.A. 1208/92).
Zacytuję jeszcze zdanie z wyjaśnień które znalazłam w internecie dot. one odsetek od nienależnie pobranego świadczenia z pomocy społecznej \" wszelkie ciężary nakładane na tle regulacji prawa publicznego muszą wprost, jednoznacznie wynikać z przepisu prawa. W innym wypadku dochodzi do naruszenia zasady legalizmu działania organów władzy publicznej tzn. naczelnej zasady określonej w art. 7 Konstytucji RP......... ,powtórzonej następnie w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego \"